Slimme camera's boven de weg met Artificial Intelligence

Deze week werden slimme camera’s in gebruik genomen, die smartphonegebruik in de auto detecteren. Het doel is om het gebruik van mobiel apparaten zoals smartphones in het verkeer te reduceren. Maar hoe werken die slimme camera’s precies? Hoe herkennen ze een bestuurder met een telefoon in zijn handen?

Slimme camera’s uitgerust met AI

De slimme camera’s hangen boven de weg en staan schuin naar beneden gericht (via Politie.nl). De camera’s zijn uitgerust met Artificial Intelligence (AI). Daarmee hebben de slimme apparaten geleerd bestuurders die een mobiel apparaat in de hand houden te herkennen. Dat trainen gebeurde met foto’s van bestuurders die verschillende acties uitvoerden, zoals een broodje eten of een smartphone bedienen.

Meer lezen: Verkeersveiligheid vergroten met voorspellende analyse met AI

Computer Vision laat computers zien

We spreken in dit kader ook wel over Computer Vision (CV). Computer Vision-ontwikkelaars streven ernaar om computers de mogelijkheid te geven om beelden te verwerken, op vrijwel dezelfde manier als mensen doen. Dat betekent dat de computer in staat is om objecten te identificeren en om de juiste beslissingen te nemen op basis van wat het “ziet”. Met andere woorden: dankzij CV kunnen computers een of meer elementen van een afbeelding detecteren, analyseren en interpreteren om vervolgens een beslissing te nemen en een actie uit te voeren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

auto verkeer logistiek mobiliteit

Computer Vision werkt met machine learning

Computer Vision werkt met behulp van machine learning. Met machine learning geven we AI-systemen de mogelijkheid hun eigen kennis te vergaren door patronen uit data te halen. Machine learning verwijst naar elk systeem waar de prestatie van een machine bij het uitvoeren van een taak beter wordt door meer ervaring op te doen in het uitvoeren van die taak. Machine learning is dus kort gezegd het ontwerpen van machines die kunnen leren van data.

Meer lezen: Waar zijn de slimme oplossingen voor het fileprobleem?

Zo werkt machine learning

Een machine learning-model kan bijvoorbeeld leren classificeren: gegevens opdelen in verschillende groepen. Stel je geeft het model een trainingsset met foto’s, waarvan sommige gelabeld zijn met kat en andere niet. Gaandeweg leert het model hoe een kat te classificeren. Het zal bijvoorbeeld letten op de aanwezigheid van een lange staart en snorharen. Na de training kun je het model een reeks nieuwe foto’s laten zien en zal het zelfstandig identificeren welke foto’s katten bevatten. En zo werkt het ook met het verschil tussen een broodje en een smartphone!

Wanneer de camera denkt een bestuurder met een mobiel apparaat in zijn hand gespot te hebben, wordt een foto van de bestuurder en het kenteken van het voertuig gemaakt. Aangezien de slimme camera’s gebruik maken van infraroodtechnologie kunnen overtreders ook in het donker betrapt worden. De gemaakte foto’s worden doorgestuurd naar het CJIB. Daar wordt door mensen gecontroleerd of er inderdaad sprake is van een bestuurder die een mobiel apparaat in de hand houdt. Zo ja, dan ontvangt de bestuurder een boete.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Slimme brillen en slimme matrassen in de ouderenzorg
Deze overwegingen tellen mee bij ethische Artificial Intelligence (AI)
AI-algoritme beoordeelt nut hersenoperatie Parkinsonpatiënten
Artificial Intelligence kan coronapatiënten herkennen aan hun hoest 

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: