Online privacy: een beknopte inleiding op online privacy

Online privacy: dit is alles dat je moet weten over online
privacy

In dit artikel kijken we naar online privacy. Wat is privacy en waarom staat je privacy juist op het internet onder druk? We geven ook een aantal tips om je online privacy te vergroten. Gelukkig kun je namelijk zelf invloed uitoefenen op het privé houden van je gegevens.

Online privacy: een korte definitie van privacy op het internet

Privacy is vrijheid van interferentie of indringers, en het recht alleen gelaten te worden. Hiermee wordt erkend dat iedereen een bestaansomgeving heeft die alleen hem of haar toebehoort. Hier ben je vrij van beperking, dwang en ongewenste observatie. Onder deze definitie van privacy vallen volgens de meeste mensen ook persoonlijke meningen, communicatie, informatie en gedrag achter gesloten deuren, mits deze niet leiden tot gevaar voor de gemeenschap.

Uit deze definitie volgt ook dat de blootstelling van gevoelige of persoonlijke gegevens aan niet-beoogde ontvangers een gevaar voor je privacy is.

Online privacy: waarom je privacy op het internet onder druk staat

Je vertrouwt erop dat websites, apps, socialmediakanalen en online diensten de informatie die ze over je verzamelen vertrouwelijk behandelen, maar er bestaan geen garanties. Je weet bijvoorbeeld niet altijd of ze informatie wel veilig opslaan, hoe lang ze je data bewaren doen en wie er allemaal toegang tot hebben. Online privacy betekent zoveel als jouw recht om zelf te beslissen welke informatie je online over jezelf je deelt en met wie. Ook op internet heb je namelijk recht op privacy.

Een inleiding op online privacy: alles dat je moet weten over online privacy.

Je online privacy wordt beschermd door de privacywet AVG

Je laat allerlei sporen na op het internet. Niet alleen door accounts aan te maken, maar vaker nog onbewust, bijvoorbeeld door gewoon wat te browsen. Gelukkig geldt in de Europese Unie sinds 2018 een duidelijke privacywet: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wet geeft je meer bescherming en zeggenschap over de persoonlijke informatie die je deelt met organisaties en bedrijven.

Je kunt ook zelf zorgen voor je online privacy: een aantal tips

Door zelf ook stil te staan bij je privacy zorg je ervoor dat je zelf zoveel mogelijk de controle behoudt over welke informatie over jou op het internet komt en wie deze informatie kan zien. We geven een aantal tips om je privacy op het internet te vergroten:

Check je socialmediagebruik

Denk na over wat je op social media deelt. Weet wat je plaatst en wie het ziet. Besef je ook dat je nauwelijks meer controle hebt over foto’s of teksten als ze eenmaal online staan. Ze kunnen steeds verder gedeeld worden, zonder dat jij het weet. Controleer ook de privacyinstellingen van de websites, apps, sociale mediakanalen en online diensten die je gebruikt.

Je accounts beveiligen

Zorgdragen voor je privacy op het internet betekent ook dat je het anderen zo moeilijk mogelijk maakt op zich toegang te verschaffen tot je informatie. Zorg dat je je accounts beveiligt met sterke wachtwoorden. Stel ook altijd tweefactorauthenticatie in als extra beveiliging van je account. Dat is een extra vorm van toegangsbeveiliging, naast het invullen van je wachtwoord. Je krijgt dan bijvoorbeeld ook nog een sms met een code toegestuurd.

Zo anoniem mogelijk browsen

Je digitale voetafdruk verder verkleinen, kan bijvoorbeeld door anonieme zoekmachines te gebruiken. Ook kun je gebruik maken van de incognitomodus van je browser, een VPN of een Tor-browser. Maak er een gewoonte van om je eigen naam eens in de zoveel tijd in te tikken in een zoekmachine. Op die manier leer je wat er online over je te vinden is. Zo nodig schoon je deze informatie op.

Maak op een veilige manier verbinding

Onze volgende tip om je online privacy te vergroten, is te zorgen voor een veilige internetconnectie. Gebruik anti-malwaresoftware en een firewall om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen malware, spyware en andere virussen. Zorg er ook voor dat je hardware en software up-to-date zijn. Download en installeer nieuwe patches en updates zo snel mogelijk. Updates zorgen ervoor dat bekende veiligheidslekken gedicht worden.

Wees voorzichtig met wat je downloadt

Download niet zomaar lukraak programma’s of bestanden. Dat iets via een legitieme manier te vinden is, wil nog niet zeggen dat iets veilig is. Dat geldt ook voor apps in de appstore van je telefoon. Zo kunnen sommige apps zelfs de inhoud van je berichten lezen en zien aan wie je ze verstuurt. Vaak wordt dit soort informatie verkocht aan derde partijen, die je vervolgens targeten met advertenties op maat.

Online privacy: wat kan 3Bplus voor jouw bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van online privacy? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: