078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Duurzaamheid: waar zijn de tech-oplossingen voor het fileprobleem

We hebben een oplossing nodig voor het steeds verdere groeiende fileprobleem. In een artikel in het FD wordt gekeken naar slimme oplossingen, zoals slimme verkeerslichten. De vraag is hoe slimme oplossingen ingezet kunnen worden om het fileprobleem op te lossen.

Meer asfalt en rekeningrijden

Meer files betekent meer reistijd en meer CO2-uitstoot. Beide onwenselijk! Bij het fileprobleem wordt vaak aan twee oplossingen gedacht: meer asfalt en rekeningrijden. Inmiddels is bewezen dat meer asfalt simpelweg niet (voldoende) helpt. Daarbij komt nog dat rekeningrijden politiek gezien een gevoelig onderwerp is en waarschijnlijk ook nog wel een poos blijft… Er gaan zodoende steeds meer stemmen op om breder te kijken dan deze twee oeroude oplossingen. Met de immer aanhoudende trek naar de stad ziet het er namelijk ook niet naar uit dat het fileprobleem zichzelf oplost. Zouden slimme oplossingen uitkomst kunnen bieden?

Slimme verkeerslichten

Wij schreven eerder ook al over slimme oplossingen voor grote problemen, waaronder op het gebied van verkeer. In dat artikel beschreven we hoe we sensoren en camera’s kunnen inzetten om gegevens over de beweging van mensen te verzamelen. Om het verkeer goed te laten doorstromen, is het handig om te weten hoeveel mensen (of voertuigen) zich waar en wanneer bevinden. Hierbij kunnen we ook slimme verkeerslichten inzetten, die de verkeersstroom bewaken en deze weerspiegelen in de verkeerssignalen. Verkeerslichten kunnen je bijvoorbeeld een adviessnelheid meegeven of aanraden een andere route te rijden.

De kern van deze oplossingen is het verzamelen van data en het analyseren daarvan. Die kennis komt overigens ook van pas bij meer traditionele maatregelen. Als je precies weet waar de knelpunten liggen, kun je (infrastructurele) maatregelen nemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

auto verkeer transport logistiek file stad mobiliteit

Files voorspellen met Artificial Intelligence

Het FD-artikel beargumenteerd zelfs dat een modern wegennet niet meer zonder datastromen kan. Daarvoor worden onder meer meetlussen, camera’s en zogenoemde floating car data gebruikt. Deze data bestaat uit gps-gegevens van bijvoorbeeld navigatiesystemen en mobiele telefoons. Al deze data tezamen vertelt ons bijvoorbeeld waar de staart van een file zich bevindt. Handig, maar de bruikbaarheid van data wordt nog veel groter wanneer we Artificial Intelligence (AI) inzetten. Daarmee kunnen we namelijk ook voorspellen: waar dreigt een file te ontstaan?

De komende jaren worden er in heel Nederland meer dan vijfduizend verkeerslichten vervangen door slimme varianten, een kwart van alle verkeerslichten in ons land. We zijn benieuwd welke data dit oplevert, want je weet: hoe meer data je hebt, hoe meer je eruit kunt halen!

Voorbij slimme oplossingen

Het feit blijft echter dat er nooit meer dan een x aantal auto’s in een kilometer passen; hoe slim ze ook zijn en hoe dicht ze ook bij elkaar kunnen rijden… Zodoende blijft het ook zaak verder te kijken dan slimme verkeerslichten. Zelfrijdende busjes met AI? Thuiswerken met 5G? Of toch gewoon maar gratis OV? Wij blijven ons in ieder geval in deze materie verdiepen!

Duurzaamheid: wat 3Bplus voor je bedrijf kan betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van duurzaamheid? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Voorbeelden van smart city-technologie – verkeer, milieu en meer
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT,  Big Data en AI
Slimme oplossingen, slimme apparaten en slimme steden
Duurzaam wonen en leven

nl_NLNederlands