Kentekenherkenning en toegangscontrole met slimme camera’s

Samen met onze gerenommeerde partners, zoals AVUTEC, maken we verschillende oplossingen op het gebied van computer vision mogelijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme kentekenherkenning en toegangscontrole.

Computer vision, dat onder de paraplu van Artificial Intelligence valt, stelt computers in staat om beelden te verwerken. Dat betekent dat de computer in staat is om objecten te identificeren en om de juiste beslissingen te nemen op basis van wat het “ziet”. Computer vision gaat dus een stuk verder dan het enkel registreren van beelden. Met onze oplossingen is het mogelijk om vrijwel alle beelden te herkennen, analyseren, classificeren en volgen. Mogelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld slimme kentekenherkenning en toegangscontrole.

Kentekenherkenning en toegangscontrole

Met ANPR (Automatic Number Plate Recognition) zorg je ervoor dat geautoriseerde personen, zoals personeel en gasten, zonder oponthoud je afgesloten parkeerterrein op kunnen rijden. De toegangscontrole wordt bepaald op basis van het kenteken van de auto. En dat gaat niet alleen sneller dan bij het gebruik van een intercom of pasjes, het is ook een stuk makkelijker.

Het ANPR-toegangscontrolesysteem werkt met onze slimme camera’s. Dit maakt toegangspassen, intercoms en afstandsbedieningen overbodig. De oplossing zorgt voor eenvoudige toegangsverlening tot een elektrisch afgesloten parkeerplaats, -garage of -terrein. Zodra een gerechtigd kenteken zich aandient, zorgt de oplossing ervoor dat de poort zelfstandig geopend wordt. Met andere woorden: samen met elke elektrisch bediende poort, slagboom of garagedeur verleent het systeem autonoom toegang aan geregistreerde voertuigen.

Wanneer het systeem wordt uitgebreid met de juiste hardware kan de oplossing ook fungeren als paslezer op afstand voor alle kentekens.

Hoe werkt het?

De slimme camera leest kentekenplaten en controleert of deze voertuigen zijn geregistreerd in het systeem. Zodra een nummerplaat blijkt gekoppeld aan een registratie, opent het systeem automatisch de poort.

De slimme camera werkt als een afstandspaslezer voor kentekens, zonder vertraging of leesfouten. Alle kentekens kunnen op een afstand tot wel 25 meter worden gelezen, ook ‘s nachts. De slimme camera hoeft dus niet meer vlakbij een slagboom te worden geïnstalleerd, maar kan ook op een veiliger afstand, bijvoorbeeld aan een gebouw of op een camerapaal, worden gemonteerd.

De oplossing toont ook een live video van de ingang en alle voertuigen voor de poort. In het geval dat een voertuig niet is geregistreerd of gevalideerd voor toegang, kan de poort – na een visuele controle van de live video – worden geopend met een muisklik. Het systeem toont daarbij ook aanvullende informatie over de geïdentificeerde nummerplaten, zoals informatie over het land waar de kentekenplaat is afgegeven.

Het systeem wordt gebruikt om de toegangslijst van nummerplaten van geautoriseerde voertuigen te beheren. Met het managementsysteem kun je onder meer een nummerplaat toevoegen of bewerken. Ook kan elke specifieke nummerplaat kan een datumperiode hebben, waarbinnen toegang is toegestaan.

Met onze meest geavanceerde slimme camera’s kunnen we naast kentekenherkenning meerdere beeldanalysetaken uitvoeren. Denk aan het classificeren van voertuigen, waarbij de voertuigen, mensen en objecten ook geteld en gevolgd kunnen worden. Met de 3D-variant worden zelfs diepte-analyses mogelijk, zodat afstanden beter en nauwkeuriger gemeten kunnen worden en de locatie van objecten en personen nauwkeurig bepaald kan worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

auto verkeer transport logistiek mobiliteit

Voorbeelden

Neem een fabrieksterrein, waar voertuigen af en aan rijden. In dit voorbeeld wordt objectherkenning samen met kentekenherkenning uitgevoerd. De fabriek kent namelijk één ingang, die gebruikt wordt door zowel vrachtwagens als personenauto’s van bezoekers en personeel. Omdat de slimme camera kan classificeren, kan er onderscheid gemaakt worden tussen de typen voertuigen. Dat betekent dat vrachtwagens – die altijd door mogen rijden – herkend worden en de toegangspoort automatisch opent.

Of de poort opent voor een personenauto is echter afhankelijk van het kenteken. Personeel mag doorrijden, maar of andere bezoekers naar binnen mogen, is afhankelijk van of zij aangemeld zijn. Omdat de slimme camera dus zowel voertuigen kan classificeren als kentekens kan herkennen, kunnen deze twee taken naast elkaar uitgevoerd worden.

De Gatekeeper X kan ook toegepast worden in verkeerstunnels. Stel dat er enkel voetgangers en fietsers toegang mogen krijgen tot de tunnel, maar dat er ook wel eens bromfietsers doorheen rijden. De Gatekeeper X kan in dat geval onderscheid maken tussen voetgangers, fietsers en bromfietsers.

Als laatste volgende voorbeeld nemen we het beheer van bruggen. Om het onderhoud te bepalen, wordt gebruik gemaakt van theoretische modellen. In zo’n model staat bijvoorbeeld dat staal zo’n 15 jaar meegaat, waarna er onderhoud nodig is. Wanneer je kunt meten hoeveel verkeer de brug dagelijks moet verwerken, is het mogelijk om het model te verbeteren. Met de slimme camera’s is het daarnaast mogelijk om te weten wat voor soort voertuigen er dagelijks overheen rijden. Stel dat er veel meer vrachtwagens overheen rijden dan je had verwacht, dan heeft dat natuurlijk verdere impact op het model.

Parkeermanagement

Naast deze vorm van kentekenherkenning en toegangscontrole kan de slimme camera ook ingezet worden voor allerlei parkeermanagementoplossingen. We geven een aantal voorbeelden:

  • Betaald parkeren (openbaar of privaat)
  • Parkeerbeheer en -handhaving
  • Vrije parkeerplaatsen (met bijvoorbeeld een tijdslimiet of een beperkte toegangstijd)
  • Bedrijfsparkeerplaatsen en -garages (grotere kantoren, bedrijfsverzamelgebouwen, eigen parkeerterreinen etc.)
  • Smart city-toepassingen (parkeerplaatsreserveringen en -toewijzing, en routering ernaartoe)
  • Logistieke optimalisatie (laad-, los- en opstelterreinen van transportbedrijven en distributiecentra)
  • ITS-toepassingen (zoals beveiligde parkeerterreinen langs snelwegen voor vrachtwagencombinaties e.d.)

Banking of Things op kenteken

Een van de nieuwste toepassingen van deze kentekenherkenning heeft te maken met financiële transacties. Door de beveiligde betaalsoftware te integreren in de slimme camera, kan het systeem geautomatiseerde betalingen doen namens de bankrekeninghouder. We noemen dit ook wel Banking of Things, gebaseerd op Internet of Things.

Ons systeem voor Banking of Things, waarbij geleverde diensten automatisch in rekening worden gebracht, kan onder meer ingezet worden in drive-throughs, tolstations, parkeerplaatsen, autowasstraten en benzinestations. Uiteraard zijn er nog veel meer toepassingen denkbaar: zodra er een nummerplaat aan te pas komt, kunnen we het systeem inzetten om betalingen te automatiseren.

Neem voor meer informatie over onze oplossingen op het gebied van geavanceerde beeldherkenning met computer vision geheel vrijblijvend contact met ons op.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: