Slimme brillen en slimme matrassen in de ouderenzorg

In een artikel op BN DeStem lezen we over de inzet van slimme brillen in de ouderenzorg. Juist nu tijdens de coronacrisis blijkt het namelijk van grote toegevoegde waarde dat collega’s mee kunnen kijken via een slimme bril.

Slimme bril laat collega’s meekijken

Via een slimme bril kunnen artsen met elkaar meekijken. Wondverpleegkundigen maken bijvoorbeeld al langer gebruik van die smart glasses. Wanneer er extra deskundigheid gewenst is, zet de dienstdoende verpleegkundige de slimme bril op, waarna de dermatoloog in het ziekenhuis live mee kan kijken. De slimme bril is niet alleen voorzien van een camera, maar ook van een spreekluisterverbinding. Zodoende is het voor de arts ook mogelijk om direct aanwijzingen te geven. Dat scheelt tijd en een reis naar het ziekenhuis, hetgeen tijdens de coronatijd natuurlijk extra prettig is.

Lees meer: Bijna 60 procent heeft vertrouwen in zorgrobots

De toegevoegde waarde van AR

Slimme brillen kunnen ook gecombineerd worden met Augmented Reality (AR), waarbij er digitale componenten toe worden gevoegd aan de waargenomen echte wereld. Je ziet dus een live beeld van de werkelijke omgeving met daarboven elementen die worden toegevoegd door een computer. Het kan dan bijvoorbeeld om afbeeldingen, video, animatie of data gaan. AR-brillen kunnen in de ouderenzorg bijvoorbeeld ingezet worden wanneer een leerling niet goed weet hoe te zwachtelen. De benodigde informatie kan dan via de bril opgeroepen worden.

Er zijn nog veel meer toepassingen van AR-brillen in de zorg mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een operatie, waarbij de procedure stap voor stap wordt geïllustreerd met CT- en MRI-afbeeldingen, notities en diagnostische informatie die bovenop de huid van de patiënt ligt. AR maakt zelfs een real-time projectie van de handen van een mentor in het zichtveld van de chirurg mogelijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zorg gezondheidszorg e-health smartphone wifi internet

Slimme oplossingen in de ouderenzorg

Naast AR-brillen zijn er nog veel meer slimme oplossingen voor de ouderenzorg denkbaar. In het artikel worden bijvoorbeeld nog slimme sensoren genoemd. Deze kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden in matrassen. De sensoren geven het personeel bijvoorbeeld een melding wanneer een bewoner wakker is, wanneer deze midden in de nacht gaat dwalen of wanneer deze gedraaid moet worden om doorliggen te voorkomen. Ook het registreren van slaaphouding kan interessante inzichten opleveren.

Lees meer: 40 procent Nederlanders staat open voor zorg op afstand

Wearables en Artificial Intelligence

Als laatste voorbeeld van een smart oplossing in de ouderenzorg noemen we van wearables. Door te kiezen voor wearables kunnen we ouderen monitoren in hun eigen omgeving. Ook kan de monitoring continu plaatsvinden en zo lang als nodig voortgezet worden. Hierdoor kunnen ook (subtiele) aanwijzingen van dreigende problemen opgespoord worden. Sterker nog: wanneer de data wordt geanalyseerd met Artificial Intelligence is het zelfs mogelijk voorspellingen te doen en preventief in te grijpen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wim Kromwijk maakt met LaCoTA langer comfortabel thuis wonen mogelijk
Minder botbreuken met heupairbag voor kwetsbare ouderen
AI-algoritme beoordeelt nut hersenoperatie Parkinsonpatiënten
Artificial Intelligence kan coronapatiënten herkennen aan hun hoest

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: