Wat zijn de verschillende cloud-services?

Bedrijven en consumenten kunnen op verschillende manieren gebruik maken van cloud computing. In ons vorige artikel zetten we een aantal toepassingen op een rijtje. In dit artikel kijken we breder. Je kunt cloud-toepassingen namelijk opdelen in drie (of zelfs vier) cloud-services.

Cloud-service 1: Software as a Service (SaaS)

In plaats van dat een gebruiker een applicatie op zijnapparaat (pc, smartphone) installeert, worden Software as a Service-applicaties gehost op cloud-servers. Met andere woorden: de aanbieder biedt zijn applicatie aan via de cloud, waarna de gebruiker toegang krijgt via het via internet. Met een SaaS-product heeft de gebruiker toegang tot het product (via zijn browser) en hoeft hij zich geen zorgen te maken over installaties of updates. De aanbieder van de applicatie behoudt de volledige controle over zijn applicatie, maar de gebruiker kan de applicatie vaak wel configureren. Vergelijk het maar met het huren van een huis. De verhuurder pleegt het onderhoud, maar de huurder gebruikt het huis (grotendeels) alsof het van hem is. Voorbeelden van SaaS-toepassingen zijn Facebook, Twitter en Gmail.

Cloud-service 2: Platform as a Service (PaaS)

Met Platform as a Service betalen bedrijven niet voor gehoste applicaties, maar voor de tools die ze nodig hebben om hun eigen applicaties te bouwen. PaaS-aanbieders bieden gebruikers alles wat nodig is om via internet een eigen applicatie te bouwen, inclusief ontwikkeltools, infrastructuur en besturingssystemen. Je kunt PaaS-applicaties zien als een samengestelde reeks services die samenwerken om aan een ​​grote (zakelijke) behoefte te voldoen. Dus stel dat een gebruiker een stuk software wil maken. Met PaaS wordt hem een volledige ontwikkelomgeving geboden, waarin de software kan worden gebouwd, getest en geïmplementeerd. Daarbij wordt het framework en de infrastructuur beheerd door de PaaS-aanbieder. PaaS kan worden vergeleken met het huren van alle benodigde gereedschappen en apparatuur om een ​​huis te bouwen, in plaats van het huis zelf te huren. Een goed voorbeeld van een PaaS-applicatie is Microsoft Azure.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

smartphone social media

Cloud-service 3: Infrastructure as a Service (IaaS)

Via Infrastructure as a Service kan de gebruiker infrastructuur (servers, opslag) van een cloud-provider huren. Ze gebruiken die cloud-infrastructuur vervolgens om hun eigen applicaties te bouwen. Met andere woorden: de IaaS-aanbieder biedt zijn infrastructuur aan, waarna gebruiker zelf aan de slag gaat. Die infrastructuur wordt aangeboden via virtualisatie of hardware-integratie. De gebruiker heeft volledige vrijheid over de cloud-servers (en andere hardware). We verduidelijken graag weer via onze woningmetafoor. Met een IaaS-applicatie huurt een bedrijf een stuk land. Daarop kan van alles gebouwd worden, zolang het bedrijf maar wel zelf het bouwmateriaal meeneemt. Als voorbeeld noemen we Google Compute Engine.

Cloud-service 4: Function as a Service (FaaS)

Voorheen waren SaaS, PaaS en IaaS de drie belangrijkste modellen van cloud computing. In wezen konden alle cloud-services in een van deze categorieën ondergebracht worden. De laatste jaren is er echter een vierde model ontstaan: Function as a Service (FaaS). FaaS staat ook bekend als serverloos computergebruik, omdat de applicaties niet op dedicated servers draaien en omdat bedrijven die de applicaties bouwen geen servers hoeven te beheren. Bij FaaS worden cloud-applicaties opgesplitst in kleine componenten die alleen draaien als ze nodig zijn. Daarbij worden functies opgeschaald of gedupliceerd naarmate meer mensen de applicatie gebruiken. Stel je voor dat het mogelijk zou zijn om steeds stukje bij beetje een huis te huren. De huurder betaalt alleen voor de eetkamer tijdens het eten en alleen voor de slaapkamer tijdens het slapen. En als er meer mensen komen eten, wordt de eetkamer gewoon uitgebreid!

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is de cloud: een introductie
Hoe werkt de cloud – de cloud uitgelegd
Voorbeelden van cloud-toepassingen
Wat zijn de voordelen van de cloud?

Wat zijn de nadelen van de cloud?
Hoe veilig is het om je data op te slaan in de cloud?


Bronnen

CloudAcademy
CloudFlare
HowStuffWorks
PCMag
Vox

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: