Slimme kleding: onze gezondheid monitoren met sensoren

Afgelopen week werden we gewezen op twee artikelen over slimme kleding. De eerste is een artikel van Innovation Origins, waarin aandacht besteed wordt aan een van de concepten die tijdens de Dutch Design Week (DDW) op de expositie Drivers of Change te zien is. Het gaat om een kledingstuk, dat de drager middels een magnetisch veld helpt ontspannen. Dit magnetisch veld zorgt namelijk voor trilling, waarbij het tempo van de trillingen wordt gekoppeld aan de ademhaling van de gebruiker. Deze kan vervolgens – door de trillingen te volgen – afbouwen naar een rustige ademhaling.

De toepassing van magneettechnologie in een kledingstuk is bedacht door Industrial Design-student aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Brigitte van der Lugt. Zij geeft in het artikel aan dat ze ervoor heeft gekozen om de technologie in een kledingstuk te verwerken, omdat een kledingstuk persoonlijk én subtiel is. Doordat de technologie ‘weggewerkt’ is, hebben anderen niet direct door dat de gebruiker technologie als hulpmiddel gebruikt.

Een slimme én subtiele oplossing

Angst voor sociaal stigma en persoonlijke trots kunnen barrières zijn voor de acceptatie van technologie. Veel mensen aarzelen om technologieën te gebruiken die de aandacht vestigen op het feit dat ze hulp nodig hebben of ouder worden. Ze menen namelijk dat deze technologie hen als kwetsbaar of afhankelijk kan stigmatiseren. Dat geldt in het bijzonder voor klassieke zorgtechnologie als personenalarmering. Daarom willen de meeste mensen dat technologieën zo discreet en onopvallend mogelijk zijn.

Het kledingstuk van Van der Lugt maakt ons zodoende enorm enthousiast! Zeker wanneer ze ook nog eens aangeeft dat het in de toekomst misschien mogelijk is op het kledingstuk te koppelen aan sensoren die meten wanneer de ademhaling van een gebruiker te snel gaat. Op die manier kan de oefening beginnen op moment dat de drager dit het meest nodig heeft. Daar kunnen veel verschillende doelgroepen baat bij hebben, waaronder sporters.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

e-health zorg gezondheid gezondheidszorg

Schaatsen met een slim t-shirt

En dat brengt ons bij dat tweede artikel over slimme kleding. Op ICT&health lezen we namelijk dat wetenschappers een nieuw onderzoek zijn gestart om de samenhang tussen ademhalingspatronen en sportieve prestaties in kaart te brengen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het slimme t-shirt de Hexoskin. De sensoren van de Hexoskin meten onder meer de prestatie, hartslag, ademritme en slaap van een groep schaatsers.

Met de resultaten hopen de onderzoekers de relatie tussen adempatronen en prestaties vast te leggen. De verwachting is daarbij dat niet alleen de prestaties van de sporters verbeterd kunnen worden, maar dat uiteindelijk ook een bredere groep mensen met benauwdheidsklachten geholpen kan worden.

Het voordeel van constante monitoring

Deze twee toepassingen van slimme kledingstukken liggen natuurlijk in het verlengde van wearables, die nu bijvoorbeeld al informatie over je workout kunnen verzamelen. Het op deze manier op afstand kunnen volgen van je prestatie of gezondheid, is een van de meest populaire toepassingen van slimme oplossingen. Deze slimme oplossingen verzamelen continue data van allerlei metingen. Doordat de data ook vergeleken kan worden – bijvoorbeeld met de norm of eerdere metingen – kan je gewaarschuwd worden op het moment dat het niet goed gaat met je ademhaling of hartritme.

Constante monitoring helpt dus bij het geven van adequate zorg. Onze gezondheid kan met deze slimme oplossingen namelijk ook buiten de muren van de zorginstelling in real-time bewaakt worden. Daarnaast is het soms zelfs mogelijk om problemen vroegtijdig te identificeren of het ontstaan zelfs geheel te voorkomen.

Wearables en andere vormen van monitoring

We kunnen de monitoringstoepassingen in een aantal categorieën verdelen. We noemen er een aantal:

  • Vitale functies: slimme apparaten kunnen gegevens over vitale functies van patiënten op een meer geautomatiseerde manier verzamelen om eerder ingrijpen mogelijk te maken. Dit kan ook thuis gebeuren, waarbij de gegevens rechtstreeks in het EPD geïntegreerd te worden.
  • Beweging: we zijn allemaal bekend met activity trackers die onze stappen en loopsnelheid kunnen monitoren. Er zijn ook andere use-cases voor bewegingsregistratie, bijvoorbeeld in het kader van tremors bij Parkinsonpatiënten.
  • Slaap: er zijn slimme bedden die de hartslag, beweging en ademhaling volgen en in bijna real-time reageren om snurken te voorkomen. Alle slaapactiviteit wordt naar een bijbehorende app gestuurd, zodat gebruikers hun slaapkwaliteit in de loop van de tijd kunnen volgen.
  • Smart pills: deze pillen werken door op te lossen in de maag en een signaal door te geven aan de sensor die door de patiënt wordt gedragen. Daarna wordt het signaal overgebracht naar bijvoorbeeld een app, zodat patiënten en artsen toegang hebben tot de gegevens. Met slimme pillen kan onder andere gecontroleerd worden of mensen zich wel een hun medicatieschema houden.

En aan dit rijtje mogen we nu dus ook slimme kledingstukken toevoegen. Volgens ons twee mooie voorbeelden van een onverwachte inzet van (slimme) technologie!

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Waarom we moeten investeren in AI (voor de zorg)
Adoptie van e-health; waarom lukt het niet?
Toepassingen van IoT – sport, entertainment en zorg

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: