Wat is de cloud: een introductie

De cloud is een belangrijk modewoord. De betekenis is voor veel mensen echter niet zo helder… Desalniettemin is de kans groot dat je de cloud al hebt gebruikt, zelfs als je het misschien niet eens wist. Instagram, YouTube en Hotmail? Ze maken allemaal gebruik van de cloud. We leggen je in dit artikel graag uit wat de cloud precies is. In latere artikelen gaan we in op de werking van de cloud. Ook bespreken we wat de voor- en nadelen zijn, en hebben we aandacht voor toepassingen.

De definitie van de cloud

Wanneer technologiebedrijven zeggen dat je gegevens in de cloud staan, bedoelen ze dat je gegevens opgeslagen worden in een netwerk van servers. Met andere woorden: de cloud is dus een netwerk van servers die als één systeem fungeren. De servers kunnen gegevens opslaan, toepassingen uitvoeren en services bieden.

Dankzij de cloud hoef je deze gegevens, toepassingen en services niet lokaal op je pc te hebben. De benodigde informatie staat immers op het netwerk van cloud-servers. Het enige dat jij nodig hebt, is toegang om bij dat netwerk te komen. Die toegang verloopt veelal via het internet. Je hoeft dus vaak alleen je webbrowser te openen om gebruik te maken van informatie in de cloud.

Als we spreken over de cloud hebben we het dus over het toegankelijk maken van hardware, software en andere informatie via een netwerk – het internet. De informatie staat niet op je eigen pc, maar op servers, die worden onderhouden en beheerd door een cloud-provider. Als gebruiker krijg je via een internetverbinding toegang tot de informatie in de cloud.

Samenvattend bedoelen we met cloud het gebruik van hardware, software en informatie die wordt geleverd via een netwerk (meestal het internet) en dus niet op de eigen computer bewaard hoeft te worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

cloud laptop computer internet wifi

Het verschil met lokale opslag

Normaal gesproken worden gegevens opgeslagen op – en gebruikt vanaf – je eigen computer. Als je via de cloud werkt, staan de gegevens echter niet langer op je eigen computer. In plaats daarvan open je de gegevens (of programma’s of services) via het internet. De gegevens staan namelijk op servers (in datacenters), waartoe je dus toegang hebt via internet.

Je kunt de gegevens zodoende vanaf elk apparaat openen, zolang dat maar verbinding kan maken met de servers, zoals je laptop, tablet of smartphone. Je bent dus niet langer gebonden aan dezelfde locatie als waar je gegevens opgeslagen staan, zoals je dat met gegevens die opgeslagen zijn op je eigen computer wel bent.

Cloudopslag of cloud computing?

Cloudopslag is het opslaan van gegevens op hardware op een externe fysieke locatie, die vanaf elk apparaat via internet toegankelijk is. Je verzendt je gegevens naar een server die wordt beheerd door een cloudprovider, in plaats van dat je deze gegevens opslaat op je eigen computer. Dropbox is een voorbeeld van cloudopslag. Met Dropbox kunnen gebruikers bestanden opslaan en delen.

Cloud computing gaat in de basis ook om het verbinding maken met externe servers via een netwerk. Bij cloud computing omvatten die servers echter ook gedeelde rekenkracht en/of software. Hierdoor kun je als gebruiker gebruik maken van de kracht van het servernetwerk en hoef je bijvoorbeeld niet zelf de benodigde software op je computer te zetten. Bekende voorbeelden van cloud computing zijn social media als Facebook en webmail-services als Gmail.

Meer lezen over dit onderwerp? 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hoe werkt de cloud – de cloud uitgelegd
Voorbeelden van cloud-toepassingen
Wat zijn de verschillende cloud-services?
Wat zijn de voordelen van de cloud?
Wat zijn de nadelen van de cloud?
Hoe veilig is het om je data op te slaan in de cloud?


Bronnen
CloudAcademy
CloudFlare
HowStuffWorks
PCMag
Vox

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: