Wat zijn de nadelen van de cloud?

In deze serie artikelen kijken we naar de cloud. Na eerder aandacht besteed te hebben aan de voordelen van de cloud, hebben we vandaag aandacht voor de nadelen van de cloud. We zetten een aantal van deze nadelen op een rijtje.

Geen internet = geen toegang

Zonder internetverbinding – of met een erg slechte internetverbinding – ben je in principe uitgesloten van toegang tot je gegevens en cloud-gebaseerde programma’s. Een goede internetverbinding is simpelweg een must als het op cloud computing aankomt.

Technische problemen

Hetzelfde geldt natuurlijk als er zich technische problemen of storingen bij de cloud-provider voordoen. Ook dan heb je als klant geen toegang meer tot je gegevens of programma’s. Hoewel de meeste aanbieders dit nadeel proberen te bestrijden middels redundantietechnieken, is het nog steeds mogelijk dat een heel systeem crasht en klanten daardoor geen toegang hebben tot de cloud. Of nog erger: dat hun gegevens voorgoed verloren gaan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

computers laptops tablet smartphones veilig veiligheid security cybersecurity privacy beveiliging ict

Verlies van controle

Bovenstaande nadelen hebben in wezen te maken met een verlies van controle. Door gebruik te maken van cloud-toepassingen geef je namelijk een aanzienlijke hoeveelheid controle op. Je hebt bijvoorbeeld niet in de hand hoe vaak er onderhoud aan de servers gepleegd wordt. Misschien wel veel minder dan dat je zou willen. Daarnaast ben je – wanneer er zich een probleem voordoet – niet in staat om het probleem zelf aan te pakken. Ook is het nog maar de vraag in hoeverre de klantenservice bereikbaar/behulpzaam is.

Security en privacy

De grootste zorgen over cloud computing hebben te maken met veiligheid en privacy. Het idee om belangrijke gegevens over te dragen aan een ander bedrijf baart sommige mensen zorgen. Logisch! Vanwege het online component loop je nameiljk altijd het risico dat je data in verkeerde handen belandt. Natuurlijk nemen cloudbedrijven allerlei beveiligingsmaatregelen om je gegevens te beschermen tegen hackers, maar deze zijn helaas nooit waterdicht. Fysieke beveiliging is trouwens net zo belangrijk. Servers kunnen worden gestolen of beschadigd raken, bijvoorbeeld bij brand.

Van wie is de data?

Een volgend nadeel heeft te maken met eigendom. Van wie zijn de gegevens die je in de cloud opslaat? Blijven deze van de klant of ligt het eigendom bij de cloud-aanbieder? Is het mogelijk voor een cloud-bedrijf om een klant toegang tot zijn eigen gegevens te ontzeggen? Dat klinkt vergezocht, maar eigenlijk hoef je alleen maar te denken aan de controverse rondom de veranderende servicevoorwaarden van Facebook en Instagram.

Je blijft betalen

Voor het gebruik van veel cloud-services moet je een maandelijks abonnement afsluiten. Vaak wordt er wel een gratis optie aangeboden, maar deze mist waarschijnlijk belangrijke functionaliteiten ten opzichte van betaalde opties. Zo is de opslagruimte bij gratis opties vaak minder groot dan bij betaalde diensten. En als je dan al voor die betaalde optie kiest, gaat het vaak om een maandelijks terugkerend bedrag. Met andere woorden: een cloud-optie is geen eenmalige uitgave. Dat hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, maar het is wel degelijk mogelijk dat je uiteindelijk duurder uit bent.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is de cloud: een introductie
Hoe werkt de cloud – de cloud uitgelegd
Voorbeelden van cloud-toepassingen
Wat zijn de verschillende cloud-services?

Wat zijn de voordelen van de cloud?
Hoe veilig is het om je data op te slaan in de cloud?

Bronnen
CloudAcademy
CloudFlare
HowStuffWorks
PCMag
Vox

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: