Internet: wat zijn powerline-adapters en hoe werken ze?

Wist je dat het mogelijk is om internet via een stopcontact te krijgen? We noemen deze technologie ook wel een powerline adapter. Wanneer je wifi-sterkte niet voldoende is en het onmogelijk is om internetkabels te trekken, kan een powerline adapter uitkomst bieden. We leggen je in dit artikel uit hoe internet via stroom werkt. En wat de voordelen en nadelen zijn.

Wat is een powerline adapter?

Met een powerline adapter (ook wel een homeplug adapter genoemd) kun je via het elektriciteitsnet in je woning verbinding maken met het internet. Je maakt van ieder stopcontact een internetaansluiting. Je hebt minstens twee adapters nodig. De eerste adapter verbind je vanuit een nabijgelegen stopcontact met een UTP-kabel aan je router of modem. Via andere powerline adapters krijg je vervolgens toegang tot het internet via je stopcontact. Deze kun je overal in huis waar een stopcontact zit inpluggen.

Lees meer: Wifi: het verschil tussen een access point en een draadloze router

Hoe werkt een homeplug adapter?

Het netwerk aan koperdraden van je elektriciteitsnet is ook meer dan geschikt om informatie te verzenden. Zodoende kun je het elektriciteitsnet dus ook gebruiken voor je internetverbinding. Deze technologie heet Power Line Communication (PLC). Om internet via je stopcontact te krijgen, gebruik je een homeplug.

De homeplug verbind je via een ethernetkabel aan je router of modem, en steek je in het stopcontact. Vervolgens sluit je de apparaten waarmee je verbinding met het internet wilt maken aan op een tweede adapter, die je ook weer in het stopcontact steekt. De adapters vormen samen een powerline-netwerk. Plaats die homeplugs bij voorkeur zo dicht mogelijk bij je modem en de apparaten waarmee je verbinding wilt maken. Pas ook op met stekkerblokken en verlengkabels, aangezien die de kwaliteit van het signaal verminderen.

Wanneer je op je apparaat verbinding maakt met het internet, stuurt het apparaat (je computer, tablet of ander device) een signaal naar de adapter. Deze eerste adapter stuurt het signaal vervolgens via de elektrische bedrading door naar de tweede adapter, die het signaal weer doorstuurt naar je router of modem.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

computer internet ethernet kabel netwerk

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Een powerline adapter maakt dus gebruik van het bestaande elektriciteitsnet in je huis. Zodoende is het niet nodig om ethernetkabels te trekken of gaten te boren. Ook wat betreft internetsnelheid kan een powerline adapter uitkomst bieden, zo is de snelheid over algemeen hoger dan bij wifi. Powerline adapters zijn beschikbaar met verschillende snelheden: van 200 tot 2000 Mbit/s. Bij een homeplug met een snelheid van 500 Mbit/s komt dit neer op 62,5 MB per seconde. Daarnaast is de verbinding stabiel, mits de bedrading in je muur niet te oud is. Wanneer je een redelijk nieuw huis hebt, hoef je je echter niet druk te maken om de bedrading. Let er wel op dat niet te veel apparaten op dezelfde groep hebt staan. In dat geval kan de homeplug ook minder goed werken.

Lees meer: 11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken

Powerline adapters met wifi

Er bestaan tegenwoordig powerline adapters die ook een wifi-verbinding kunnen opzetten. Deze creëren een draadloos netwerk op de plaats waar je de adapter in het stopcontact steekt. Dat betekent dat je ook met je tablet of smartphone verbinding met het internet kunt maken. Met de homeplug creëer je een extra wifi-netwerk, naast dat van je router. Dat betekent dat je ook het netwerk van je homeplug moet instellen op je laptop of andere device.

Het verschil met wifiversterkers

Wifiversterkers geven je wifi een boost. Daarmee willen we zeggen dat het apparaat je wifi-signaal verbetert. Er zijn verschillende soorten wifiboosters, zowel bekabeld als draadloos. Het voordeel van een draadloze wifibooster is dat je geen kabels meer hoeft te trekken. Met je eigen modem en verschillende stations leg je een wifi-netwerk aan met optimale dekking voor je huis. Je plaatst de stations op een gewenste plek en vervolgens wordt je wifi in het hele huis versterkt. Wanneer je door je huis loopt verbindt jouw telefoon, tablet of laptop automatisch met het dichtstbijzijnde station, zodat je de allerbeste snelheid en kwaliteit ervaart.

Wil je je wifinetwerk verbeteren of draadloos internet als dienst aanbieden aan je gasten of bezoekers? 3Bplus onderzoekt wat de beste opties zijn voor je organisatie en adviseert je welk wifinetwerk het beste aansluit bij je wensen en eisen. Ons aanbod op het gebied van zakelijk wifi strekt van onderzoek en advies tot en met implementatie en beheer. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is tweefactorauthenticatie en meerfactorauthenticatie?
Veilig internetten vanaf je vakantieadres: zeven tips
Houd je data en bestanden veilig met zakelijk wifi
Wifi 7 kan fysieke aanwezigheid waarnemen zonder sensoren

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: