Wat is een honeypot en wat is de rol ervan in cybersecurity?

Misschien heb je wel eens van de term ‘honeypot’ gehoord. Het is een beetje een gekke naam, die zodoende logischerwijs veel verwarring oproept. We vertellen je in dit artikel graag wat zo’n honingpot is en hoe het ons kan helpen in het kader van cybersecurity.

Wat is een honeypot?

Een honeypot is een computer of een computersysteem dat bewust kwetsbaar is gemaakt voor cyberaanvallen. Het doel is namelijk om hackers aan te trekken, en hun gegevens en activiteiten vast te leggen. De honeypot vormt namelijk een gecontroleerde omgeving, waarbinnen veel geleerd kan worden over de werkwijze van hackers en de gevolgen daarvan voor cybersecurity.

Wat kun je met een honeypot?

Door de vergaarde informatie van de aanval op de honeypot te analyseren, kunnen we de juiste maatregelen bepalen en het hackers in het vervolg moeilijker maken om bij onze gegevens te komen of virussen te verspreiden. Ook wordt een honeypot soms gebruikt om de gegevens van de hacker zelf te achterhalen.

Cybersecurity in 2020: aandachtspunten voor bedrijven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

sleutel veilig veiligheid beveiliging security

Denk maar aan een lokfiets

Je kunt een honeypot dus vergelijken met een lokfiets of lokauto, die de politie inzet om dieven en helers op te sporen. De honeypot in de wereld van de informatica internet wordt echter gebruikt om digitale dieven (zoals hackers en virusmakers) te lokken. Om hackers aan te trekken, bootst de honingpot een (gewild) doelwit na. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een klantenfactuursysteem van een bedrijf of een Internet of Things-apparaat in een smart home.

Zwakheden, virussen en gegevens

Voor producenten en ontwikkelaars vormen honeypots een bron van informatie over zwakheden in hun ontwerp en nieuwe virussen. Een honeypot kan gebruikt worden om nieuwe producten en diensten te testen op hun bestendigheid tegen cybercriminaliteit. Soms wordt er echter ook bewust een achterdeurtje opengelaten om informatie over de dief of zijn werkwijze te verzamelen.

De privacygevaren van het Internet of Things (IoT).

Het is geen heilige graal

Honingpotten vormen op zich dus geen kant en klare oplossing op het gebied van cyberveiligheid. Je houdt er bijvoorbeeld geen aanvallen op het ‘echte’ systeem mee tegen. Het is echter wel een goede manier om beter zicht te krijgen op gevaren en kwetsbaarheden in je systemen en apparaten. Het is dus een informatiemiddel dat ons bedreigingen kan helpen signaleren en begrijpen. Met die informatie kunnen vervolgens de juiste beveiligingsmaatregelen genomen worden.

Het verschil met sandboxing

Een honeypot wordt vaak verward met ‘sandboxing’. Dat laatste wordt echter toegepast als er een vermoeden is dat bepaalde software geïnfecteerd is. In dat geval wordt de software in kwestie voor de zekerheid geïnstalleerd op een volledig geïsoleerd systeem. Het geïsoleerde systeem kan vervolgens in de gaten gehouden op verdachte activiteit, zonder dat andere systemen gevaar lopen.

Wat kan 3Bplus doen om jouw cybersecurity te verbeteren?

Cybersecurity strekt zich uit van de beveiliging van je netwerken tot aan de beveiliging van je applicaties en de beveiliging van data, zowel bij de overdracht als bij de opslag. Wij kunnen je helpen bij al deze vormen. Dat geldt niet enkel voor de beveiliging van je bestaande systemen, netwerken en programma’s; ook voor vragen over het beveiligen van bijvoorbeeld de cloud, 5G en Internet of Things (IoT) kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Van cybersecurity naar cyberveerkracht met Artificial Intelligence
Dit staat de veiligheid van het Internet of Things (IoT) in de weg
Providers kunnen kwetsbare IoT-apparaten bij klanten detecteren
Waarom beveiliging van het Internet of Things (IoT) zo belangrijk is

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: