078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Het oprukken van het Shadow IoT (Internet of Things) wordt in toenemende mate door cybersecurity experts gesignaleerd, onder hen bijvoorbeeld Amerikaanse security-expert 802 Secure. Dit bedrijf heeft daarom een handige checklist over het fenomeen Shadow IoT opgesteld.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Wat is het Shadow IoT?

We spreken over Shadow IoT als mensen in een organisatie IoT-apparaten gebruiken, zonder dat de IT-afdeling hiervan op de hoogte is. Vrijwel elke organisatie heeft hier mee te maken. Dat komt natuurlijk omdat er simpelweg steeds meer IoT-apparaten zijn. Denk daarbij aan fitness-trackers, digitale assistenten (Amazon Alexa en Google Home), smart tv’s, slimme keukenapparatuur en gameconsoles.

Bij heel veel IoT-apparaten laat de beveiliging te wensen over. Daarnaast worden ze vaak verbonden middels standaard inloggegevens. Het probleem daarmee is dat werknemers de apparaten verbinden met het Wi-Fi-netwerk van een organisatie zonder dat de IT-afdeling op de hoogte wordt gesteld. En IT kan natuurlijk geen apparaten beveiligen waarvan ze het bestaan niet weten. Zodoende zijn deze verbonden apparaten een gemakkelijk doelwit voor hackers en cybercriminelen. Mede door dit Shadow IoT groeit het aantal IoT-aanvallen nog jaarlijks.

Wat is het Internet of Things?

Het IoT (Internet of Things) is een netwerk van verbonden objecten. Deze objecten verzamelen en delen gegevens over de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. Het internet is wat al deze objecten met elkaar verbindt. Meer weten over het Internet of Things? Begin dan met onze introductie over het onderwerp. Hierin gaan we uitgebreider in op de vraag: wat is het IoT?

Meer weten over het Internet of Things? Neem dan een kijkje bij onze andere artikelen over het IoT en aanverwante onderwerpen. Ook schreven we een whitepaper met aandacht voor deze technologie.

Share This