Cybersecurity: 11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken

We besteden regelmatig aandacht aan cybercrime. Onder cybercrime vallen criminele activiteiten uitgevoerd met behulp van computers en het internet. Denk aan het illegaal downloaden van films, maar ook aan het distribueren van virussen en het stelen van persoonlijke informatie van andere gebruikers.

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercrime doe je er goed aan een sterk en veilig wachtwoord te kiezen. Daarmee voorkom je dus dat hackers je daarmee privégegevens in handen krijgen. We vertellen je graag hoe je een sterk en veilig wachtwoord maakt!

Hoe komen cybercriminelen aan je wachtwoord?

Cybercriminelen kunnen je wachtwoorden op meerdere manieren achterhalen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van websites die heel erg lijken op websites van bestaande bedrijven of organisaties. De hackers hopen dan dat je je gebruikersnaam en wachtwoord invoert. We noemen dit ook wel phishing. De tweede manier heeft te maken met het verstoppen van schadelijke software op websites of in programma’s. Op het moment dat je die bezoekt of installeert, nestelt de schadelijke software zich ook op je computer. De software registreert vervolgens welke toetsen je gebruikt. Op die manier kunnen je wachtwoorden ook achterhaalt worden. Ten derde weten cybercriminelen dat veel mensen vaak dezelfde wachtwoorden gebruiken. Zodra ze een van je wachtwoorden achterhaald hebben, proberen ze dat wachtwoord uit op andere websites.

Wat willen criminelen met je wachtwoord?

Veel mensen denken dat ze helemaal niet interessant zijn voor hackers. Ook gewone burgers zijn echter heel interessant voor internetcriminelen. Persoonlijke gegevens kunnen bijvoorbeeld misbruikt worden voor identiteitsfraude. Of neem intieme foto’s, waarmee men je probeert te chanteren. Ook accounts van webwinkels zijn gewild. Daarmee kunnen de hackers immers allerlei producten op jouw naam bestellen. Het is dus voor iedereen zaak om zoveel mogelijk gebruik te maken van veilige wachtwoorden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

slot computer laptop veilig veiligheid beveiliging security cybersecurity privacy

Zo voorkom je het stelen van je wachtwoord

Wanneer hackers je wachtwoord in handen hebben, hebben ze dus de sleutel tot jouw persoonlijke gegevens en andere gevoelige informatie in handen. Om je gegevens te beschermen is het belangrijk om deze sleutel (oftewel: je wachtwoord) zo sterk mogelijk te maken. We geven een aantal tips:

1. Vervang voorgeprogrammeerde wachtwoorden

Sommige apparaten of accounts zijn voorgeprogrammeerd met een wachtwoord. Je doet er goed aan die zo snel mogelijk te vervangen.

2. Voorkom veelvoorkomende wachtwoorden

Nog altijd kiezen veel mensen voor eenvoudige wachtwoorden als ‘123456’ of ‘welkom01’. Iemand die jouw account wil hacken, probeert vaak eerst deze veelgebruikte wachtwoorden uit.

3. Gebruik geen persoonlijke informatie

Een goed wachtwoord bevat geen makkelijk te raden persoonlijke informatie, zoals je naam, geboortedatum of woonplaats. Vermijd ook de naam van de website of dienst te gebruiken. Dus liever geen Facebook1985 als je Facebook-wachtwoord.

4. Veel verschillende wachtwoorden

Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website en elke dienst. Als je toch een keer gehackt wordt, proberen cybercriminelen het gestolen wachtwoord vaak uit op zoveel mogelijk verschillende accounts. Als je steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt, hebben ze niet direct toegang tot al je accounts.

5. Gebruik een wachtwoordzin

Kies bij voorkeur voor een wachtwoordzin in plaats van een wachtwoord. Aangezien de Nederlandse taal uit 240.000 woorden bestaat, moeten hackers miljarden combinaties uitproberen. Daarnaast is een zin vaak makkelijk te onthouden. Gebruik echter liever geen spreekwoorden of bekende uitdrukkingen.

6. Maak je zin niet te kort

Controleer of je wachtwoord lang genoeg is. Meestal wordt minimaal tien tekens aangeraden. Het is verstandig om een lengte van minimaal 12 tekens aan te houden. Dat maakt je wachtwoord namelijk veel sterker.

7. Maak spelfouten in je zin

Heb je een goede zin bedacht? Je zou dan ook nog expres wat spelfouten kunnen maken.

8. Meer speciale tekens

Veel websites vragen tegenwoordig om het gebruik van speciale tekens. Het is echter sowieso verstandig om zowel kleine letters als hoofdletters door elkaar te gebruiken. Hussel er ten slotte of nog wat cijfers en speciale tekens op willekeurige plekken doorheen.

9. Ververs niet te vaak

Het lijkt misschien verstandig om je wachtwoorden vaak te veranderen, maar eigenlijk is één keer per jaar verversen is genoeg. Als je het te vaak doet, loop je het risico je wachtwoorden te vergeten. En opschrijven kun je natuurlijk sowieso beter niet doen…

10. Gebruik een wachtwoordmanager

Bang om je wachtwoorden te vergeten? Zoals gezegd, kun je ze beter niet opschrijven. Kies liever voor een wachtwoordmanager. Hierin sla je al je wachtwoorden op. De wachtwoordmanager beveilig je met één centraal wachtwoord. Dat betekent dus je dat je nog maar één sterk hoofdwachtwoord hoeft te onthouden.

11. Controleer je wachtwoorden

Onze laatste tip: controleer af en toe of je inloggegevens niet in verkeerde handen gevallen zijn. Dat doe je bijvoorbeeld op haveibeenpwned.com. Daarnaast kunnen steeds meer wachtwoordmanagers zo’n check uitvoeren.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Van cybersecurity naar cyberveerkracht met Artificial Intelligence
Providers kunnen kwetsbare IoT-apparaten bij klanten detecteren
Dit staat de veiligheid van het Internet of Things (IoT) in de weg
Waarom beveiliging van het Internet of Things (IoT) zo belangrijk is

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: