De cloud in het kort: van definitie tot voordelen

De cloud: dit is alles dat je moet weten over de cloud

In dit artikel bespreken we de cloud. We geven een definitie, gaan in op de werking en zetten een aantal voordelen op een rijtje.

Wat is de cloud precies: een korte definitie van de term

De cloud betekent zoveel als het toegankelijk maken van hardware, software en andere informatie via een netwerk – het internet. Die informatie staat niet opgeslagen op je eigen apparaat, maar op de servers van een cloudprovider. Als gebruiker krijg je via een internetverbinding toegang tot de informatie in de cloudopslag.

Hoe werkt de cloud: de werking eenvoudig uitgelegd

Normaal gesproken worden gegevens opgeslagen op je eigen apparaat, zoals je computer of smartphone. Als je via cloudopslag werkt, staan de gegevens echter niet langer op je eigen apparaat opgeslagen. In plaats daarvan open je de gegevens (of programma’s of services), die opgeslagen staan op de servers van de provider, via het internet. Je kunt de gegevens vanaf elk apparaat openen, zolang dat maar verbinding kan maken met de servers.

De verschillen: cloudopslag versus cloud computing

We maken een onderscheid tussen cloudopslag en cloud-computing. We leggen kort uit wat de verschillen zijn.

Cloudopslag is het opslaan van gegevens op hardware op een externe fysieke locatie, die vanaf elk apparaat via internet toegankelijk is. Je verzendt je gegevens naar een server die wordt beheerd door een cloudprovider, in plaats van dat je deze gegevens opslaat op je eigen computer. Dropbox is een voorbeeld van cloudopslag.

Bij cloud-computing omvatten die servers ook rekenkracht en/of software. Hierdoor kun je als gebruiker gebruik maken van de kracht van het servernetwerk en hoef je bijvoorbeeld niet zelf de benodigde software op je computer te zetten. Voorbeelden zijn social media als Facebook en webmail-services als Gmail.

Mobiliteit, schaalbaarheid: wat zijn de voordelen van de cloud?

Een van de voordelen van de cloud is dat je op elk apparaat met een internetverbinding toegang hebt tot je data. Op deze manier wordt je mobiliteit vergroot. Daarnaast zijn cloudtoepassingen bedrijfsbreed toegankelijk. Sterker nog: vaak kunnen collega’s gelijktijdig samenwerken aan hetzelfde project. Ook hoef je je geen zorgen meer te maken over opslagruimte op je eigen apparaat, en het uitbreiden daarvan, en de rekenkracht van je machine. Dat betekent dat je niet per se meer een high-end machine hoef te kopen. Ook fijn: je kunt opschalen (en afschalen) wanneer je behoeften veranderen. Dit betekent dat je geen grote investeringen hoeft te doen in fysieke apparatuur die je misschien een paar maanden later al niet meer nodig hebt.

Watt kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen op het gebied van de cloud?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van de cloud? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

cloud laptop computer internet wifi
De cloud in het kort: alles dat je moet weten over (de werking van) de cloud.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: