Infographic: domotica-implementatie in de ouderenzorg

Domotica voor ouderen: infographic

Ouderen willen en moeten langer thuis wonen. Om ervoor te zorgen dat zij dat ook kunnen, wordt domotica ingezet. We vertellen je meer in deze infographic. Onder de afbeelding vind je een tekstuele weergave van de infographic.

Ouderen willen en moeten langer thuis wonen. Om ervoor te zorgen dat zij dat ook kunnen, wordt domotica ingezet. Dit brengt een kostenbesparing met zich mee die niet ten koste gaat van de gezondheid en veiligheid van ouderen. Domotica kan zelfs zorgen voor grotere kwaliteit van leven. De elektronische hulpmiddelen zijn echter nog niet erg wijdverspreid in de ouderenzorg. We drukken deze relatie uit in een infographic.

Domotica: Langer thuis blijven wonen

Ouderen willen en moeten langer thuis wonen. Om ervoor te zorgen dat zij dat ook kunnen, wordt domotica ingezet. Dit brengt een kostenbesparing met zich mee die niet ten koste gaat van de gezondheid en veiligheid van ouderen. Domotica kan zelfs zorgen voor grotere kwaliteit van leven. 

 • De implementatie van domotica: Domotica is nog niet erg wijdverspreid in de ouderenzorg. Er zijn drie partijen die hier invloed op hebben.
  • OuderenOuderen zijn positief over domotica, zeker als zij thuis oud willen worden. Factoren die invloed zijn op het gebruik: geanticipeerde voordelen, moeilijkheid in gebruik, inschatting of domotica schadelijk kan zijn, beschikbaarheid van alternatieven en steun van anderen.
  • Zorgverleners: Zorgverleners zijn de voornaamste gatekeepers . Zij zijn grotendeels positief over domotica en zien voordelen. Desondanks maken zij weinig gebruik van dit type oplossingen. Mogelijke redenen: privacy issues en het ontbreken van aansluiting met bestaande routines.
  • Producenten: Producenten vragen zich af hoe ze domotica moeten marketen en aan wie. Het ontbreken  van beleid leidt tot moeilijkheden: wie is er in de praktijk verantwoordelijk is voor de implementatie?
 • Wensen van de partijen:
  • Ouderen willen bevordering van implementatie en grotere acceptatie door de zorg
  • Ouderen en zorgverleners willen aandacht voor design door de producent
  • Zorgverleners en producenten willen meer stimulans van beleidsmakers
  • Aanbieders willen meer duidelijkheid van beleidsmakers en betrokkenheid van zorgverleners

Deze infographic is onderdeel van een serie. 
Lees meer:
Deel 1 – Veranderingen in de ouderenzorg – aging in place 
Deel 2 – Domotica in de ouderenzorg – kwaliteit van wonen en leven 
Deel 3 – De mening van ouderen over domotica: ‘Als het maar nuttig is’ 
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen domotica

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: