Van 5G naar 6G: alomtegenwoordig, draadloos en slim

Terwijl we wachten op de grootschalige uitrol van 5G wordt er al druk gesproken en gespeculeerd over 6G. Bijvoorbeeld tijdens de eerste 6G Wireless Summit, die afgelopen maart werd gehouden in Finland. Aldaar werd gesproken over een visie omtrent 6G, waarbij alomtegenwoordig, draadloos en slim kernwoorden waren. Na afloop van de top werd een workshop georganiseerd waaruit deze whitepaper (via De Ingenieur) voortvloeide.

In dit artikel gaan we dieper in op de in die whitepaper omschreven wereld met 6G, met speciale aandacht voor de rol van die drie kernwoorden (alomtegenwoordig, draadloos en slim).

6G weet welke informatie je wil zien

De onderzoekers beschrijven in hun whitepaper een wereld met 6G waarin zendmasten je constant volgen. Aan de hand van deze data worden je bijvoorbeeld ook diensten aangeboden. Dus stel dat je rond 18 uur in de stad bent. Het tijdstip waarop je normaal gesproken je avondeten op schoot hebt. Grote kans dat je behoefte hebt aan een restaurant waar jouw lievelingsgerecht op de kaart staat. Je hoeft zo’n eettentje in de toekomst echter niet langer zelf op te zoeken; 6G weet welke informatie je knorrende maag wil zien!

6G is super snel en super anders

In de wereld met 6G draait het dus om het verzamelen en verwerken van data, die verzonden wordt via een supersnel draadloos netwerk. Het gaat dan om snelheden van 1 terabyte per seconde. Dat is 100 keer sneller dan 5G!

Een 6G-netwerk is echter niet alleen sneller, we gebruiken dit ook anders. De onderzoekers verwachten namelijk dat we tegen de tijd dat we van 6G gebruik maken geen eens een smartphone maar hebben. In plaats daarvan dragen we een soort mixed reality-brillen, die je dus wijst op dat hierboven beschreven restaurant. Daarbij is ook een grote rol weggelegd voor Artificial Intelligence (AI; kunstmatige intelligentie).

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

netwerk connectiviteit verkeer transport logistiek mobiliteit slimme stad smart city internet of things iot 5g wifi

De rol van Artificial Intelligence (AI) bij 6G

AI leert op basis van data. We spreken daarbij ook wel over machine learning. Door jouw interacties met je mixed reality-bril leert de AI je steeds beter kennen en weet het dus ook hoe laat je meestal eet en wat jouw lievelingsgerecht is!

Een tweede rol voor AI in het kader van 6G is het laten samenwerken van zendmasten. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan AI helpen het netwerk slim te organiseren. Daarvoor kunnen we gelukkig een groot gedeelte van het voor 5G opgezette netwerk gebruiken. Ook 6G vraagt namelijk om een heleboel kleine zendmasten.

Hoe gaat 6G eruit zien?

Zoals gezegd, is de exacte vorm van 6G bij lange na niet concreet. Hoe zit het bijvoorbeeld met onze dataprivacy? Daar hebben we zelfs met de huidige technologieën nog wel wat vragen over… Laat staan als 6G echt alomtegenwoordig, draadloos en slim wordt! Toch is het natuurlijk hartstikke leuk om te brainstormen over de vorm van 6G. De whitepaper van de Finnen vormt daarbij een interessant uitgangspunt.

Maar nu eerst: 5G

Voordat 6G een realiteit is, wordt eerst natuurlijk 5G uitgerold. De term 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Met mobiele netwerken wordt draadloos data verzonden en ontvangen. De nieuwe technologie bouwt voort op 4G: het is een uitbreiding of versnelling van wat 4G doet. Zo biedt het mobiele netwerk sneller internet, met een kleinere vertraging op veel meer. Het nieuwe netwerk zal in eerste instantie vooral naast de huidige oplossingen bestaan.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hoe werkt machine learning – machine learning uitgelegd
Wat is Artificial Intelligence (AI): een introductie
Big Data-analyse met Artificial Intelligence (AI)
Wat zijn de smart city-trends voor de nabije toekomst?

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: