6 concrete voorbeelden van 5G toepassingen

5G-toepassingen: 6 voorbeelden van de toepassing van 5G

Anders dan veel mensen denken, komt 5G niet enkel van pas als je een filmpje wilt kijken op je mobiele telefoon. We zetten daarom graag wat toepassingen van het nieuwe mobiele netwerk voor je op een rijtje.

Maar eerst: een korte definitie van wat 5G is

De term 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Met mobiele netwerken wordt draadloos data verzonden en ontvangen. De nieuwe technologie bouwt voort op 4G: het is een uitbreiding of versnelling van wat 4G doet. Zo biedt het mobiele netwerk sneller internet, met een kleinere vertraging op veel meer apparaten – straks gaan we dieper in op de voordelen van het nieuwe mobiele netwerk.

5G zal bestaande diensten beter maken, maar ook geheel nieuwe diensten mogelijk maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om toepassingen op het gebied van het Internet of Things (IoT), zoals zelfrijdende auto’s, smart industrie en operaties op afstand. Het 4G-netwerk is (qua snelheid, vertraging en capaciteit) niet toereikend voor dit soort toepassingen. Het nieuwe netwerk zal in eerste instantie echter vooral naast de huidige oplossingen bestaan.

We zetten hieronder een aantal toepassingen op een rijtje. Later gaan we uitgebreider in op de werking en de voordelen.

5G toepassingen: supersnel kunnen downloaden en streamen

5G zorgt voor snellere verbindingen en daarmee kortere downloadtijden en een betere connectiviteit tussen meerdere apparaten. Een 4K-film in een paar seconden downloaden? Aangezien het 5G-netwerk een snelheid van meer dan 10 Gbps kan behalen, gaat downloaden supersnel. Ook streamingdiensten hebben baat bij supersnel internet, aangezien vertraging of buffering verleden tijd zullen zijn. Of neem gamen: in gaming is de vertraging vaak nog belangrijker dan de snelheid van het netwerk. Met een latency rond één milliseconde profiteert online gamen enorm van de technologie.

netwerk connectiviteit verkeer transport logistiek mobiliteit slimme stad smart city internet of things iot 5g wifi

5G toepassingen: ideaal voor het Internet of Things (IoT)

De meeste huidige Internet of Things-toepassingen, zoals asset-tracking en monitoring op afstand, hebben geen snelle downloadsnelheden en extreem lage latency-niveaus nodig. We zien echter een verschuiving naar toepassingen die wél om real-time verwerking van grote hoeveelheden data vragen. Het gaat dan om grote en complexe IoT-oplossingen zoals slimme fabrieken en zelfrijdende auto’s. Ook wat betreft capaciteit biedt 5G uitkomst: we kunnen straks wel een miljoen apparaten per vierkante kilometer aansluiten en dat is hard nodig, zodra allerlei (industriële) sensoren ook verbinding willen maken met het internet.

5G toepassingen: op weg naar echte autonome voertuigen

5G maakt communicatie tussen voertuigen mogelijk. Hierdoor weet je auto het als er vijf auto’s voor je plots iemand remt. Je auto kan dankzij het nieuwste mobiele netwerk 250 keer sneller reageren dan jij. Met andere woorden: autonome voertuigen kunnen andere voertuigen waarschuwen voor veranderende omstandigheden, zoals botsingen, regen of slecht wegdek. Dit stelt autonome voertuigen in staat om dicht bij elkaar te rijden om de verkeersstroom te optimaliseren en de veiligheid op de weg te vergroten. Het nieuwe netwerk maakt ook communicatie mogelijk tussen voertuigen en infrastructuur, zoals stoplichten.

5G toepassingen: het elektriciteitsnet slim gemaakt

In de energiesector is het nieuwe netwerk met name geschikt voor real-time beheer van het slimme elektriciteitsnet. De techniek is gericht op het optimaliseren van het net en op het snel detecteren van fouten. Dat wordt steeds lastiger, vanwege de toevoer van groene stroom in het elektriciteitsnet en de bijbehorende grote variabiliteit van energieproductie. Er is real-time besturing nodig om overbelasting te voorkomen en de betrouwbaarheid van het systeem te waarborgen. Dit vertaalt zich in strikte vereisten op het gebied van latency en betrouwbaarheid, waaraan het nieuwste mobiele netwerk uitstekend voldoet.

5G toepassingen: gezondheidzorg wordt plaatsonafhankelijk

5G-technologie kan in de zorg controle en overleg op afstand mogelijk maken. Dankzij de hoge snelheid kan een arts met zijn patiënt spreken via een HD-videogesprek, zonder haperingen. Of neem telechirurgie: operaties met behulp van robottechnologie, waarbij de chirurg op afstand de patiënt opereert. Als derde voorbeeld van een toepassing in de zorg noemen we wearables, waarmee patiënten op afstand bewaakt kunnen worden. Deze toepassing is bijvoorbeeld bruikbaar in de ouderenzorg. Dankzij dit soort e-health-toepassingen kunnen ouderen namelijk langer thuis blijven wonen.

Wat heb je nodig om gebruik te maken van 5G en hoe werkt het?

Sinds 2020 bieden verschillende providers 5G-abonnementen aan. Je hebt daar echter wel een geschikt toestel nodig. Ook moet je er rekening mee houden dat je nog niet in heel het land bereik hebt. Het zal nog wel eventjes duren voordat je echt kunt profiteren van alle voordelen van 5G. Dat komt omdat de technologie het beste werkt op hoge frequentiebanden, maar deze nu nog niet beschikbaar zijn. Providers, zoals VodafoneZiggo, gebruiken daarom innovatieve technologie in bestaande frequentiebanden en met de huidige antennes, zodat deze zowel 4G als het nieuwe netwerk door kunnen geven.

auto verkeer transport logistiek mobiliteit slimme autonome auto zelfrijdend internet of things verbonden connectiviteit wifi 5g

Wat betekent 5G voor de toekomst van mobiele connectiviteit?

5G wordt de komende jaren steeds krachtiger en kan nu al snelheden van 1 Gbit/s bereiken. Ook op drukke plekken als een voetbalstadion of festivalterrein. Een snellere verbinding is niet alleen handig voor je smartphone, het is zelfs onmisbaar voor allerlei innovatieve toepassingen, op gebieden als het Internet of Things (IoT), Virtual Reality en Augmented Reality. Hiervoor zijn op hetzelfde moment veel meer verbindingen nodig tussen apparaten. Met het nieuwe netwerk is dit mogelijk. Voor ondernemers brengt dit kansen, zoals het inzetten van robots en slimme apparaten voor je bedrijf. De reactietijd van 5G is veel korter, van tientallen (4G) naar enkele milliseconden. Dit maakt zelfrijdende auto's, bussen en vrachtwagens een realistisch toekomstbeeld. Maar ook het gebruik van livestreams tussen dokters en ambulances.

Wat zijn de voordelen van het nieuwe mobiele netwerk 5G?

Zoals we aan het begin al aangaven, zetten we tot slot ook graag de voordelen van het nieuwe netwerk op een rijtje:

  1. Hoge snelheid: de snelheid in het 5G-netwerk kan oplopen tot 10 Gbps. Ter vergelijking: de downloadsnelheid van 4G ligt tussen de 100 Mbps en 1 Gbps. In theorie is de pieksnelheid van de nieuwe technologie dus 10 tot 100 keer groter.
  2. Lage latency: met latency drukken we uit hoe lang het duurt voordat een signaal zijn bestemming bereikt en weer terugreist. Het is dus de vertraging op het signaal. In het nieuwe netwerk is de latency veel lager dan bij 4G, namelijk slechts één milliseconde. Bij 4G gaat het om tientallen milliseconden. De latency is bij het nieuwe netwerk dus zeker 10 keer lager en dat maakt vrijwel real-time-reacties mogelijk.
  3. Verhoogde bandbreedte: bandbreedte is de capaciteit die beschikbaar is voor gebruik bij gegevensoverdracht. Het nieuwe netwerk heeft de capaciteit om grotere hoeveelheden gegevens te vervoeren in vergelijking met zijn voorganger. Het gaat in theorie dan om iedere seconde minstens een Gigabit aan data.
  4. Dekking: het feit dat er meer en hogere frequenties worden gebruikt, zorgt voor een betere dekking en beter bereik. Het resultaat is gegarandeerde beschikbaarheid van het signaal, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen.
  5. Netwerkcapaciteit: op 5G kunnen we een miljoen apparaten per vierkante kilometer aansluiten. Die netwerkcapaciteit is honderd keer groter dan nu en dat is bijvoorbeeld ideaal voor het (industriële) Internet of Things.
  6. Energie: het nieuwe netwerk is veel efficiënter wat betreft energieverbruik dan 4G. Het 5G-netwerk kan het huidige energieverbruik zelfs met wel 20 procent verlagen. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat batterijen in Internet of Things-apparaten niet zo vaak vervangen hoeven te worden.

5G toepassingen: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: