078-2034021 [email protected]

6 concrete voorbeelden van 5G toepassingen

5G-toepassingen: 6 voorbeelden van de toepassing van 5G

Anders dan veel mensen denken, komt 5G niet enkel van pas als je een filmpje wilt kijken op je mobiele telefoon. We zetten daarom graag wat toepassingen van het nieuwe mobiele netwerk voor je op een rijtje.

5G toepassingen: supersnel kunnen downloaden en streamen

5G zorgt voor snellere verbindingen en daarmee kortere downloadtijden en een betere connectiviteit tussen meerdere apparaten. Een 4K-film in een paar seconden downloaden? Aangezien het 5G-netwerk een snelheid van meer dan 10 Gbps kan behalen, gaat downloaden supersnel. Ook streamingdiensten hebben baat bij supersnel internet, aangezien vertraging of buffering verleden tijd zullen zijn. Of neem gamen: in gaming is de vertraging vaak nog belangrijker dan de snelheid van het netwerk. Met een latency rond één milliseconde profiteert online gamen enorm van 5G-technologie.

5G toepassingen: ideaal voor het Internet of Things (IoT)

De meeste huidige Internet of Things-toepassingen, zoals asset-tracking en monitoring op afstand, hebben geen snelle downloadsnelheden en extreem lage latency-niveaus nodig. We zien echter een verschuiving naar toepassingen die wél om real-time verwerking van grote hoeveelheden data vragen. Het gaat dan om grote en complexe IoT-oplossingen zoals slimme fabrieken en zelfrijdende auto’s. Ook wat betreft capaciteit biedt 5G uitkomst: we kunnen straks wel een miljoen apparaten per vierkante kilometer aansluiten en dat is hard nodig, zodra allerlei (industriële) sensoren ook verbinding willen maken met het internet.

5G toepassingen: op weg naar echte autonome voertuigen

5G maakt communicatie tussen voertuigen mogelijk. Hierdoor weet je auto het als er vijf auto’s voor je plots iemand remt. Je auto kan dankzij het nieuwste mobiele netwerk 250 keer sneller reageren dan jij. Met andere woorden: autonome voertuigen kunnen andere voertuigen waarschuwen voor veranderende omstandigheden, zoals botsingen, regen of slecht wegdek. Dit stelt autonome voertuigen in staat om dicht bij elkaar te rijden om de verkeersstroom te optimaliseren en de veiligheid op de weg te vergroten. 5G maakt ook communicatie mogelijk tussen voertuigen en infrastructuur, zoals stoplichten.

5G toepassingen: het elektriciteitsnet slim gemaakt

In de energiesector is 5G met name geschikt voor real-time beheer van het slimme elektriciteitsnet. De techniek is gericht op het optimaliseren van het net en op het snel detecteren van fouten. Dat wordt steeds lastiger, vanwege de toevoer van groene stroom in het elektriciteitsnet en de bijbehorende grote variabiliteit van energieproductie. Er is real-time besturing nodig om overbelasting te voorkomen en de betrouwbaarheid van het systeem te waarborgen. Dit vertaalt zich in strikte vereisten op het gebied van latency en betrouwbaarheid, waaraan het nieuwste mobiele netwerk uitstekend voldoet.

5G toepassingen: gezondheidzorg wordt plaatsonafhankelijk

5G-technologie kan in de zorg controle en overleg op afstand mogelijk maken. Dankzij de hoge snelheid kan een arts met zijn patiënt spreken via een HD-videogesprek, zonder haperingen. Of neem telechirurgie: operaties met behulp van robottechnologie, waarbij de chirurg op afstand de patiënt opereert. Als derde voorbeeld van 5G-toepassingen in de zorg noemen we wearables, waarmee patiënten op afstand bewaakt kunnen worden. Deze toepassing is bijvoorbeeld bruikbaar in de ouderenzorg. Dankzij dit soort e-health-toepassingen kunnen ouderen namelijk langer thuis blijven wonen.

5G toepassingen: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.