Robots in huis: welke soorten huisrobots zijn er?

Robots in huis: huishoudelijke hulp, zorgtaken en sociale interactie

Alhoewel nog lang niet iedereen robots in huis neemt, wordt het wel steeds gebruikelijker om een robot te kopen. Welke soorten huisrobots bestaan er?

Robots in huis: welke soorten huisrobots zijn er zoal?

De eerste huisrobots waren voornamelijk gericht op het opknappen van vervelende klusjes, zoals stofzuigen en grasmaaien. Naast deze huishoudelijke robots zien we tegenwoordig ook allerlei andere robots in de woning verschijnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om robots waarmee je kunt communiceren en die je gezelschap houden. Een andere categorie robots in huis zijn zorgrobots.

Hieronder bespreken we de verschillende soorten robots voor in huis.

Robots in huis: robots voor hulp bij huishoudelijke taken

Een van de meest bekende robots die veel mensen al in huis hebben, is de robotstofzuiger. Op het gebied van huishoudelijke taken zijn er tegenwoordig ook robots die de ramen lappen en de afwas doen. Er bestaan zelfs complete robotbutlers. Ook voor in de tuin zijn er verschillende robots verkrijgbaar. De bekendste is de robotgrasmaaier. Deze robots worden steeds slimmer, zodat ze ook objecten herkennen die niet gemaaid mogen worden.

Robots in huis worden steeds gebruikelijker. Dit zijn de categorieën robots in huis.

Robots in huis: robots bedoeld voor sociale interactie

Van een andere categorie zijn robots die sociale interactie vergemakkelijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om een robot in de vorm van een geautomatiseerd karretje met daarop een videoscherm. Er zijn ook specifieke gezelschapsrobots, waarmee je kunt communiceren. Je kunt met deze robots bijvoorbeeld spelletjes spelen, ook kunnen ze je zelfs troostende woorden bieden als je verdrietig of bang bent. Deze robots reageren op spraak, gedrag en gezichtsuitdrukkingen. Onder de noemer gezelschapsrobots vallen ook robothuisdieren, waarmee je kunt knuffelen.

Robots in huis: robots die ingezet worden voor de zorg

De scheidslijn tussen gezelschapsrobots en zorgrobots is enorm dun. Er zijn zorgrobots die de gebruiker helpen om beter om te gaan met zijn beperkingen. Deze robots helpen je er bijvoorbeeld aan te herinneren je medicijnen in te nemen. Ook zijn er robots die de gebruiker of de thuiszorg kunnen helpen bij verpleegtaken, zoals wassen en aankleden. Of denk aan robots die kunnen helpen bij het geven van injecties of het verzorgen van wonden.

De hoeveelheid robots in huis neemt toe dankzij smart homes

Met de opkomst van smart homes verwachten we steeds meer robots in huis te zien. Op dit moment gaat het dan nog vooral om robots voor huishoudelijke taken, maar we gaan ervanuit dat ook sociale en zorgrobots snel aan terrein zullen winnen. Ouderen en mensen met een beperking die zo lang mogelijk thuis moeten/willen wonen en dat zo comfortabel mogelijk willen doen, kunnen namelijk veel baat hebben bij robots. Robots kunnen bijspringen bij persoonlijke verzorging, verlichting bieden bij eenzaamheid en zorgen voor grotere veiligheid, bijvoorbeeld door automatisch alarm te slaan na een val.

Wat vinden Nederlanders van robots in huis: gebruik en nut

Alhoewel een ruime meerderheid van de Nederlanders denkt dat robots ons dagelijks leven gemakkelijker kunnen maken, worden ze toch nog niet volop ingezet. Dat heeft onder meer te maken met het prijskaartje. Ook wat betreft zorgrobots wordt het nut door een ruime meerderheid onderstreept. Mensen zien vooral het nut van robots bij revalidatie, als sociale robot of in de thuiszorg. Voordelen van zorgrobots zijn onder meer hulp bij fysiek zware of monotone arbeid, evenals tijdsbesparing en automatisering van taken om het dagelijks leven te vereenvoudigen.

Het aantal robots in huis neemt toe vanwege de coronacrisis

Op dit moment worden zorgrobots vooral ingezet als sociale robots in de langdurige zorg en bij ondersteuning tijdens de revalidatie. Erg wijdverspreid is het gebruik van robots in de zorg echter nog niet. De inzet van robots in de zorg krijgt met de uitbraak van het coronavirus een grote impuls. We hopen dat we ook na de crisis blijven nadenken over de inzet van robots.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van robots in huis?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van robotica? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: