4G vs 5G: de nieuwste mobiele netwerken vergeleken

4G vs 5G: wat zijn de verschillen tussen de mobiele netwerken?

4G vs 5G; in dit artikel bespreken we de verschillen tussen 4G en 5G. Hoe verhouden de mobiele netwerken zich ten opzichte van elkaar als we ze bijvoorbeeld vergelijken op snelheid en latency?

4G vs 5G: 1G was het eerste netwerk voor mobiele telefonie

Het is nog geen mensengeneratie geleden dat 1G ingevoerd werd. Het eerste netwerk voor mobiele telefonie werd namelijk begin jaren 80 uitgerold. Daarmee werden signalen niet langer via een lijn, maar via radiosignalen verzonden. Omdat het netwerk nog wel analoog was, was het enkel geschikt om te bellen. Bellen deed je dankzij 1G echter wel voor het eerst op een mobiel toestel.

4G vs 5G: de stap naar digitale communicatie met 2G en 3G

Het 2G-netwerk was wel digitaal, zodat ook digitale en visuele communicatie mogelijk werd. Ook werden de eerste mobiele internetdiensten een feit. Zo konden we via het netwerk sms- en mms-berichten versturen. Om de datavolumes behorende bij e-mail en social media op mobiel aan te kunnen, werd 3G uitgerold. Dit netwerk kon een grotere hoeveelheid data verwerken en versturen, met een hogere snelheid.

4G vs 5G: het internet mobiel daadwerkelijk gemaakt met 4G

In 2010 volgde de invoering van 4G-technologie, dat het internet écht mobiel maakte. Met 4G werd het mogelijk nog meer data te verwerken, zodat applicaties als Netflix, YouTube en Instagram, zonder problemen op onze telefoon draaien. Inmiddels zijn we alweer 10 jaar verder en is het tijd voor de uitrol van het 5G-netwerk.

4G vs 5G: 5G is een echte gamechanger voor nieuwe diensten

5G wordt gezien als een echte gamechanger op het gebied van mobiele connectiviteit. 5G betekent namelijk een grote sprong voorwaarts wat betreft download- en uploadsnelheden. Een ander voordeel van 5G ten opzichte van zijn voorgangers als 4G heeft te maken met de lage latency. Ook maakt 5G allerlei nieuwe diensten mogelijk, bijvoorbeeld op het gebied van het Internet of Things (IoT). Dat heeft onder meer te maken met de grotere connectiviteit: er kunnen meer apparaten verbonden worden.

4G vs 5G: wat zijn die nieuwe toepassingen van 5G dan zoal?

Hoewel de evolutie van het 1G- naar 4G-netwerk vooral ging over het optimaliseren van draadloze netwerktechnologie en het perfectioneren van smartphones, zijn de aspiraties van 5G veel groter. Het gaat bij 5G niet enkel om hogere downloadsnelheden voor onze streamingbehoeften. Denk dus bijvoorbeeld aan toepassingen op het gebied van IoT, maar ook aan Virtual Reality, waarbij de lage latency enorm bruikbaar is. Dankzij 5G mogen we enorme verbeteringen verwachten wat betreft het vermogen van onze apparaten om nauwkeurige berekeningen uit te voeren, gegevens te analyseren en in korte tijd veel meer taken uit te voeren.

4G vs 5G: de verschillen tussen de mobiele netwerken op een rijtje

4G vs 5G; laten we 4G en 5G ten slotte vergelijken op een aantal punten:

  1. Latency: de latency bij 4G is 60 tot 98 ms, terwijl dit bij 5G nog slechts minder dan 1 ms is. De latency van 5G is zeker 10 keer lager dan die van 4G.
  2. Downloadsnelheid: bij 4G ligt de downloadsnelheid tussen de 100 Mbps en 1 Gbps. Bij 5G kan de snelheid echter oplopen tot 10 Gbps. 5G is 10 tot 100 keer sneller dan 4G.
  3. Connectiviteit: de connectiviteit van 5G is tot wel 100 keer groter. Dat betekent dat we veel meer apparaten kunnen verbinden.
  4. Energieverbruik: 5G is veel efficiënter wat betreft energieverbruik. Het 5G-netwerk kan het energieverbruik met 20% verlagen in vergelijking met het bestaande 4G-netwerk.
  5. Bandbreedte: het 5G-netwerk heeft de capaciteit om grotere om grotere hoeveelheden gegevens te vervoeren in vergelijking met zijn voorganger.
  6. Dekking: omdat er bij 5G meer en hogere frequenties worden gebruikt, zijn de dekking en het bereik beter. Dat betekent grotere beschikbaarheid van signalen, ook op moeilijk bereikbare plaatsen.

4G vs 5G: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft 5G? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: