078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Het OWASP (Open Web Application Security Project) heeft een nieuwe top 10 gepubliceerd van de grootste en meest voorkomende beveiligingsrisico’s voor het Internet of Things.

Beveiligingsvraagstukken plagen het IoT al sinds de begindagen. Daar waar gebruikers bezwaren eerder nog weinig serieus namen, is inmiddels vrijwel iedereen bezorgd over de kwetsbaarheden van IoT-apparaten. Maar wat zijn precies de grootste problemen en kwetsbaarheden die moeten worden vermeden of aangepakt tijdens het bouwen, gebruiken of beheren van IoT-systemen? Het OWASP zet 10 beveiligingsrisico’s van het IoT op een rijtje, zoals slechte wachtwoorden, onvoldoende beveiligde datatransfer en een gebrek aan mogelijkheden om de apparaten veilig te updaten.

Je vindt een volledig overzicht van de beveiligingsrisico’s in deze infographic.

Het OWASP Internet of Things Project wil fabrikanten, ontwikkelaars en consumenten helpen de om beveiligingsproblemen rondom het Internet of Thngs beter te begrijpen. Hierdoor kunnen zij betere beslissingen nemen bij het bouwen, implementeren of beoordelen van IoT-technologieën.

Het is belangrijk om IoT-apparaten te beschermen. Elke verbinding, elk apparaat, elk stukje data binnen en tussen netwerken loopt risico bij een cyberaanval. Vooral in een sector als de gezondheidszorg is het belangrijk om aandacht te schenken aan de beveiliging van het Internet of Things. Gezondheidsgegevens zijn namelijk zeer waardevol op de zwarte markt. Ook zijn zorgorganisaties een goed doelwit voor afpersing, aangezien medische systemen onmisbaar zijn en instellingen zodoende vaak bereid zijn om losgeld te betalen. Onder de geïnteresseerden in data bevinden zich echter niet alleen criminelen: ook werkgevers en verzekeringsmaatschappijen kunnen belang bij de data hebben. Deze dreigingen zullen toenemen naarmate steeds meer verbonden apparaten worden ingezet.

Wat zijn de grootste beveiligingsrisico’s voor het IoT? Het OWASP beschrijft 10 kwetsbaarheden, zoals slechte wachtwoorden en onveilige datatransfer.

Meer lezen over het Internet of Things?

Artikelen
Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
Hoe werkt IoT – het Internet of Things uitgelegd
De voordelen van IoT (Internet of Things)
Toepassingen van IoT – sport, entertainment en zorg
IoT-toepassingen (Internet of Things) – Smart Cities
IoT toegepast in Smart Homes en Smart Buildings
Smart Industry met IoT (Internet of Things)
Slimme apparaten met het IoT
AR en IoT – het Internet of Things verrijkt met Augmented Reality
IoT en AI: het Internet of Things verrijkt met Artificial Intelligence
Hoe is het internet in Nederland? – Dekking, prijzen en meer
Hoe is het internet in België? – Toegang, snelheid en meer
Vergelijking internet in België en Nederland
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT,  Big Data en AI
Voorbeelden: Sensoren, IoT, Big Data en AI in slimme oplossingen
Verdieping: smart oplossingen met Fog computing en deep learning
Infographic: de keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT, Big Data en AI 

Whitepapers
Slimme oplossingen, slimme apparaten en slimme steden
Duurzaam leven en werken
E-health: Een overzicht van nieuwe technologie in de zorg

Share This