Wifi: het verschil tussen een access point en een draadloze router

Een van de vragen die ons vaak wordt gesteld, is wat het verschil is tussen een access point en een router.

De ongelooflijk snelle vooruitgang op het gebied van telecom heeft ons een veelheid van apparaten en gadgets gebracht. Er zijn inmiddels zoveel verschillende soorten en categorieën dat het logisch is dat consumenten in de war raken. En dat is jammer! Het is namelijk erg handig om te weten wat de verschillen zijn, zodat je het juiste product kunt kopen.

Een access point versus een draadloze router; we helpen je graag om onderscheid te maken tussen deze draadloze netwerkapparaten. Daarvoor kijken we eerst naar beide apparaten afzonderlijk.

computer internet ethernet modem server router netwerk wifi

Wat is een (draadloze) router?

Een router sluit je aan op het modem. Alhoewel er zijn tegenwoordig ook modems met ingebouwde router zijn, is het toch zinvol om even op het verschil in te gaan. Een modem regelt namelijk de toegang tot het internet, terwijl de router het lokale netwerkverkeer in je woning regelt. Een router is een netwerkapparaat dat ervoor zorgt dat meerdere apparaten tegelijkertijd op het internet kunnen.

Een draadloze router is een apparaat dat gebruikt wordt in een wifi-netwerk. Dit apparaat heeft de functionaliteiten van een gewone router, maar dan gecombineerd met die van een access point.

Wat is een access point?

Je sluit een access point met een ethernetkabel op een router aan. Het access point vertaalt het signaal vervolgens in een draadloos signaal. Een access point is een draadloos netwerkapparaat dat fungeert als een portal voor apparaten om verbinding te maken met een lokaal netwerk. Het zendt een draadloos signaal uit waarmee je met een laptop, tablet of ander apparaat kunt verbinden. Access points worden gebruikt om de dekking van een bestaand draadloos netwerk uit te breiden en het aantal gebruikers dat er verbinding mee kan maken te vergtoten.

Een access point is een apparaat dat een draadloos lokaal netwerk creëert. Als je bijvoorbeeld wifi-toegang wilt creëren op je bovenverdieping, maar het signaal van je router niet voldoende blijkt dan kun je er een access point neerzetten, die je met een ethernetkabel aansluit op de router beneden.

Wat is het verschil tussen een AP en router?

Een router fungeert als een hub die een lokaal netwerk instelt en alle apparaten en communicatie daarin beheert. Een access point is een subapparaat binnen het lokale netwerk. Een access point maakt het mogelijk om je wifi-signaal uit te breiden en laat meer apparaten verbinding maken. Een access point biedt dus enkel toegang tot het gevestigde netwerk van de router. Je kunt een access point dus ook niet rechtstreeks verbinden aan het modem. Daarvoor dient de router.

Wanneer heb ik een router nodig en wanneer een access point?

Draadloze routers zijn de meest voorkomende netwerkapparaten. Soms is het wifi-signaal echter te zwak om je hele huis of kantoor te dekken. In die gevallen kan een access point geplaatst worden op de plek met de slechte wifi-dekking.

In een netwerk hoeft slechts één (draadloze) router aanwezig te zijn. Wanneer je bereik van je wifi wilt vergroten of meer apparaten wilt verbinden, kun je een access point neerzetten – eventueel met een hoger zendvermogen.

Wil je je wifinetwerk verbeteren of draadloos internet als dienst aanbieden aan je gasten of bezoekers? 3Bplus onderzoekt wat de beste opties zijn voor je organisatie en adviseert je welk wifinetwerk het beste aansluit bij je wensen en eisen. Ons aanbod op het gebied van zakelijk wifi strekt van onderzoek en advies tot en met implementatie en beheer. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

5G kan de adoptie van Internet of Things-toepassingen versnellen
Houd je data en bestanden veilig met zakelijk wifi
Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?
Houd je data en bestanden veilig met zakelijk wifi

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: