078-2034021 algemeen@3bplus.nl

Wat is Augmented Reality (AR) en hoe werkt het?

Deze feestdagen blikken we terug op onze meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar. We zetten er 9 voor jullie op een rijtje. Op nummer 6 vind je dit artikel waarin we dieper ingaan op Augmented Reality (AR).

Een definitie van Augmented Reality

Augmented Reality (AR) betekent letterlijk vertaald zoveel als ‘verrijkte werkelijkheid’. Dat verrijken van de werkelijkheid doet AR door digitale elementen toe te voegen aan een live beeld van de echte omgeving. Het gaat bijvoorbeeld om elementen als geluid, video, animatie of (gps-)data, die dus in real-time bovenop een beeld van de werkelijkheid gelegd. AR is zodoende een mix van de realiteit met een virtuele toevoeging.

Welke AR-producten zijn er?

De AR-markt bestaat breed genomen uit drie soorten producten: 1) mobiele apparaten, 2) smart glasses en 3) en head-mounted displays. De bekendste AR-toepassingen voor gewone consumenten zijn te vinden op mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Denk maar eens aan apps als Pokémon GO. Smart glasses en head-mounted displays worden meer in de gezondheidszorg en de technieksector gebruikt. Ook zie je ze terug bij defensie en in de luchtvaart.

Lees meer: Slimme brillen en slimme matrassen in de ouderenzorg

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Alles over Augmented Reality: definitie, Augmented Reality-toepassingen en het verschil met VR.

Hoe werkt Augmented Reality?

Er zijn verschillende componenten nodig om AR te realiseren. Het gaat dan onder meer om een display, processoren en sensoren (camera, gyroscoop, accelerometer, etc.). Die sensoren zijn belangrijk omdat de elementen bij AR zoals gezegd gelaagd bovenop de werkelijkheid weergegeven worden. Er zijn dus metingen van de omgeving nodig, zodat beelden kunnen worden gegenereerd op de juiste plaats en in de juiste context. Ook wil je dat de beelden meebewegen met de bewegingen van de gebruiker.

Eenvoudigere versies van AR gebruiken bepaalde markers (zoals QR-codes) als ankers. Het toegevoegde element wordt enkel bovenop die marker weergeven. Veel AR-toepassingen bouwen tegenwoordig echter een gedetailleerd 3D-model van de wereld om hen heen op. Dankzij dit 3D-model gehoorzamen de toegevoegde elementen ook echt aan de natuurwetten. Zo blijft een virtueel scherm daadwerkelijk aan de muur hangen, waar je ook heen beweegt.

Wat is het verschil met Virtual Reality?

AR wordt vaak in één adem genoemd met Virtual Reality (VR). Het grote verschil tussen de technologieën is dat bij VR de ervaring van de echte wereld wordt vervangen door de ervaring van een gesimuleerde werkelijkheid. Een VR-bril is uitgerust met videoschermen, zodat je de echte werkelijkheid niet meer ziet. AR voegt daarentegen dus juist een extra informatielaag toe aan de waarneming van werkelijkheid.

De opkomst van Augmented Reality

Anders dan je misschien denkt, heb je al heel lang te maken met AR. De technologie wordt namelijk al jaren gebruikt bij tv-uitzendingen. Denk bijvoorbeeld aan voetbalscores, balbanen en quizpunten die over de werkelijke beelden heen werden geplaatst. AR-toepassingen hebben de laatste jaren echter flink aan populariteit gewonnen. Dat heeft vooral te maken met de komst van smartphones, die over voldoende rekenkracht beschikken en de benodigde hardware (display, sensoren) hebben. Zodoende verschijnen er steeds meer AR-apps.

Lees meer: Van smartwatches tot VR-brillen; welke soorten wearables zijn er?

Verschillende AR-toepassingen

Er zijn talloze AR-toepassingen, ook voor de consument. Blader maar eens door de app store op je telefoon. Deze apps leggen bijvoorbeeld gps-gegevens over de werkelijkheid heen of geven informatie bij bekende gebouwen of producten. Ook verschijnen er steeds meer games die gebruik maken van AR, zoals Pokémon GO. Ook kun je bijvoorbeeld een nieuwe inrichting voor je woning uitproberen.

Veel AR-toepassingen zijn gericht op entertainment. Er zijn echter ook talloze voorbeelden te vinden in sectoren als de industrie en zorgverlening. AR kan bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij taken op gebieden als assemblage, onderhoud en operaties.

Volg 3Bplus op LinkedIn om onze countdown met best gelezen artikelen te volgen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn wearables: een introductie
“6G wordt alomtegenwoordig, draadloos en slim”
Hoe technologie de gezondheidszorg verandert
Van smartwatches tot VR-brillen; welke soorten wearables zijn er?

nl_NLNederlands