Wat is edge AI (Artificial Intelligence)?

Edge AI; je hoort er steeds vaker over, maar de definitie is nog wat vaag. In deze korte beschrijving vertellen we je graag wat Edge AI (Artificial Intelligence) precies is!

Een definitie van edge AI

In veel gevallen vindt de analyse van door sensoren verzamelde data op afstand plaats. Beter gezegd: de plek waar de data verzameld wordt, is niet de plek waar de analyse door AI (Artificial Intelligence) plaatsvindt. Bij edge AI ligt dat anders! Edge AI houdt namelijk in dat de AI-algoritmen, lokaal op de hardware hun analyses uitvoeren. De dataverzameling en de dataverwerking vinden beide plaats op dezelfde hardware.

Het feit dat edge AI lokaal werkt, betekent ook dat de hardware niet aangesloten hoeft te zijn op je netwerk. De hardware verwerkt data immers lokaal, zodat deze niet eerst verstuurd hoeft te worden via een internetverbinding. Helaas lijkt edge AI nog niet weggelegd voor toepassingen die vragen om deep learning (middels diepe neurale netwerken). Hiervoor is namelijk veel computerkracht nodig, dat lokaal natuurlijk lastiger voorhanden is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artificial intelligence ai hersenen laptop computer

De voordelen van edge AI

TechPulse schrijft dat een van de voordelen van edge AI een langere batterijduur van de hardware is. Ze geven daarbij een interessant voorbeeld: valdetectie in de ouderenzorg. Stel dat we een wearable ontwerpen, die opmerkt wanneer een oudere valt. Om dit op te merken, moet de wearable natuurlijk de hele tijd data genereren én verzenden. Met andere woorden: er is een continue verbinding nodig om de data (naar de cloud of een server) te versturen. Edge AI zorgt er echter voor dat de verzamelde data niet meer verzonden hoeft te worden, waardoor de batterij van de wearable langer meegaat.

Edge AI kent echter nog meer voordelen. Omdat data niet meer verzonden hoeft te worden, maakt de technologie echte realtime-processen mogelijk. Ondanks dat de snelheid van nieuwe netwerken hoog ligt, is er toch altijd nog sprake van enige latency. En dat is met het oog op toekomstige toepassingen, zoals zelfrijdende auto’s, natuurlijk niet handig. Een laatste voordeel is extra bescherming tegen hackers. Wanneer data niet verzonden hoeft te worden, hebben hackers immers minder kans om de data te stelen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is Artificial Intelligence (AI): een introductie
Big Data-analyse met Artificial Intelligence (AI)
Machine learning, neurale netwerken en deep learning uitgelegd

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: