Wat zijn de voordelen van de cloud?

In deze serie artikelen kijken we naar de cloud. Vandaag hebben we aandacht voor de voordelen van de cloud. We zetten hieronder een aantal voordelen op een rijtje. In een volgend artikel gaan we aansluitend in op de nadelen van de cloud. Ook wijden we nog een apart artikel aan de beveiliging van de cloud.

Overal en altijd toegang tot je data

Een van de voordelen van de cloud is dat je op elk apparaat met een internetverbinding toegang hebt tot je data. Gegevens zijn niet beperkt tot de harde schijf van één gebruiker. Op deze manier verhoogt cloud computing mobiliteit: je kan thuis, onderweg of op kantoor aan hetzelfde project werken, zonder iets te hoeven meenemen. Daarnaast maakt cloud computing ook snellere informatie-uitwisseling mogelijk. De cloud-toepassingen zijn bedrijfsbreed toegankelijk. Sterker nog: vaak kunnen collega’s zelfs (gelijktijdig) samenwerken aan hetzelfde document of project.

Meer opslag dan op je eigen hardware

In het verleden werd je opslagruimte beperkt door je apparaat. Dat is dankzij cloudopslag echter verleden tijd. In theorie kent het werken in de cloud geen capaciteitsbeperkingen. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen meer te maken over opslagruimte op je eigen apparaat, en het uitbreiden daarvan. Dat betekent natuurlijk eveneens dat je niet per se een high-end machine hoef te kopen. De cloud-servers bieden namelijk niet alleen opslag, maar ook (veel van) de rekenkracht.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artificial intelligence ai computer laptop virtual slimme assistent

Mogelijke financiële voordelen

Dat je geen dure pc meer hoeft te kopen, zorgt natuurlijk voor een financiële besparing. Dat is echter niet de enige manier waarop je met de cloud geld kunt besparen. Denk bijvoorbeeld ook aan kosten voor IT-personeel, software, updates en reparaties van de hardware. Ook is het wellicht mogelijk te besparen op de stroomrekening. Of misschien kun je wel een kleiner kantoor huren. Servers en andere hardware nemen natuurlijk gewoon ruimte in beslag. Dankzij de cloud heeft de gebruiker minder ruimte nodig voor zijn eigen hardware. Of de keuze voor de cloud altijd leidt tot een besparing is echter situatieafhankelijk. Niet alle cloud-services zijn immers gratis.

De cloud is schaalbaar

Veel bedrijven hebben door de loop van de jaren wisselende behoeftes. Wat heet: sommige behoeftes kunnen soms zelfs per seizoen wisselen, denk maar aan zomerdrukte. In dat geval is de cloud een handige optie. De cloud laat je namelijk opschalen (en afschalen) wanneer je behoeften veranderen. Dit betekent dat je geen grote investeringen hoeft te doen in fysieke apparatuur die je misschien een paar maanden later al niet meer nodig hebt.

Gemak, updates en innovatie

Vaak kun je al binnen enkele minuten gebruik maken van de gekozen cloud-service. Je past je persoonlijke instellingen aan, kiest een netwerk en selecteert eventueel welke apparaten je wilt verbinden. Daarna heb je onmiddellijk toegang tot de software of data. Je hoeft niets te installeren op je eigen apparaat. Daarnaast zorgt de cloud-provider ervoor zorgen dat updates geïnstalleerd worden. Ook worden cloud-systemen voortdurend verbeterd om sneller en goedkoper te zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de toevoeging van machine learning. Ten slotte is het bij veel cloud-toepassingen heel gemakkelijk om opties voor back-up en herstel in te stellen. Op die manier raak je je gegevens nooit kwijt.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is de cloud: een introductie
Hoe werkt de cloud – de cloud uitgelegd
Voorbeelden van cloud-toepassingen
Wat zijn de verschillende cloud-services?

Wat zijn de nadelen van de cloud?
Hoe veilig is het om je data op te slaan in de cloud?

Bronnen
CloudAcademy
CloudFlare
HowStuffWorks
PCMag
Vox

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: