In dit artikel zetten we verschillende Virtual Reality toepassingen op een rijtje. Daarbij richten we ons specifiek op Virtual Reality toepassingen in de zorg.
De eerste Virtual Reality-zorgtoepassing die we bespreken is training. VR wordt steeds vaker ingezet als tool om mee te trainen, bijvoorbeeld voor het aanleren van vaardigheden die nodig zijn voor operaties. Dankzij VR kunnen studenten nieuwe vaardigheden aanleren in een veilige omgeving, waarbij er geen echte patiënt nodig is. Ook kunnen uitzonderlijke situaties, die in de werkelijkheid niet veel voorkomen, toch frequent getraind worden.
Ook voor revalidatietherapie kan VR uitkomst bieden. Denk aan opnieuw leren lopen, bewegen of evenwicht bewaren. Het fijne is dat je met VR kan zorgen voor meer afwisseling in omgevingen, opdrachten en spelelementen, hetgeen een motiverend effect heeft op de gebruiker. Vaak zijn VR-toepassingen zelfs zo leuk dat het niet langer als therapie of training voelt. Ook kan het systeem direct feedback geven of de oefeningen wel goed uitgevoerd worden.
VR wordt ook ingezet in het kader van pijnbestrijding. VR weet gebruikers dusdanig bezig te houden en af te leiden dat ze minder pijn voelen, bijvoorbeeld tijdens het verwisselen van verband in een brandwondencentrum. Andere toepassingsgebieden betreffen onder meer chemotherapie en fantoompijn. Vaak wordt pijn verergerd door stress; VR biedt een krachtig middel om de negatieve spiraal van stress (veroorzaakt door het opzien tegen de procedures) en pijn te doorbreken.
Een van de bekendste Virtual Reality toepassingen in de zorg is de behandeling van angststoornissen. Het gaat dan om exposuretherapie, waarbij een cliënt stapsgewijs de voor hem angstwekkende situatie opzoekt. Inmiddels is aangetoond dat exposuretherapie via VR net zo effectief is als een traditionele behandeling. Het bijkomende voordeel is dat VR situaties mogelijk maakt die in het echt niet mogelijk zouden zijn en de cliënt niet in gevaar gebracht wordt.
Er zijn VR-toepassingen voor depressie, psychoses, sociale problemen en allerlei andere geestelijke problemen. Bij training van sociale vaardigheden kan er, net als bij de hierboven beschreven exposuretherapie, eindeloos geoefend worden in een veilige omgeving. Ook kan VR ingezet worden bij naasten van mensen met een aandoening om hen zich te laten verplaatsen in een ander. Vooral psychische ziektes, zoals dementie of anorexia, zijn vaak lastig te begrijpen voor de buitenwereld.
De laatste Virtual Reality-zorgtoepassing die we uitlichten, is reminiscentietherapie. Deze therapie wordt ingezet om het geestelijk welzijn en kwaliteit van leven van dementiepatiënten te verbeteren. Dit wordt bereikt door dementerenden locaties uit hun verleden te laten bezoeken, zoals hun geboortestad in de jaren ’20. Dit roept allerlei herinneringen oproept. VR is vanwege de grote mate van realisme uitermate geschikt voor reminiscentietherapie.
Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van Virtual Reality toepassingen in de zorg of aanverwante zorgtechnologie? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.