Wat is big data: een beknopte definitie van big data

Wat is big data: een korte introductie over big data

In dit artikel vertellen we je meer over big data. Wat is big data? We geven een definitie van de term en gaan in op het verband met big data-analyse.

Wat is big data: big data gaat over de omvang van de data

Wat is big data? Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het bij big data over een grote hoeveelheid data. Met andere woorden: we drukken met de term de omvang van data uit. We noemen datasets, die te groot zijn om met reguliere managementsystemen onderhouden te worden, ook wel big data. Je zou kunnen beargumenteren dat het bij big data specifiek gaat om gevarieerde data uit verschillende soorten bronnen. Maar eigenlijk wordt de term gebruikt voor allerlei grote dataverzamelingen.

Wat is big data: de hoeveelheid data neemt exponentieel toe

Big data kan afkomstig zijn uit allerlei bronnen, zoals het Internet of Things (IoT). Daarnaast produceren consumenten, organisaties, overheden en bedrijven zelf steeds meer data, bijvoorbeeld op social media. We zien een explosieve groei in het volume en de verscheidenheid van big data. Maar wat moeten we eigenlijk met al die gegevens?

Wat is big data: big data gaat ook over bewerking en analyse

We zijn in staat om steeds meer gegevens te verzamelen en te bewaren. Data enkel verzamelen is natuurlijk niet zo nuttig. Je kunt big data daarom niet los zien van de mogelijkheden om deze gegevens te gebruiken. Het gaat bij big data dus net zo goed om het realiseren van toegevoegde waarde, afkomstig van de bewerking en analyse van data.

Wat is big data: wat is het nut van big data-analyse?

Om de toenemende hoeveelheid data te benutten, is een goede en slimme analyse van de data nodig. Big data-analyse is het proces van het onderzoeken van big data om verborgen patronen, onbekende correlaties, markttendenzen, klantvoorkeuren en andere nuttige informatie. Uiteindelijk met het doel om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Het voordeel van data-analyse is dat beslissingen gebaseerd kunnen worden op kennis gewonnen uit data en we daardoor minder afhankelijk worden van subjectieve intuïtie en ervaringen. Met deze kennis kunnen onder meer kosten verlaagd worden, processen gestroomlijnd worden en de kwaliteit van producten en diensten verhoogd worden.

Wat is big data: hoe moeten we al die data analyseren?

Maar hoe kom je tot manieren om grote hoeveelheden gegevens te analyseren? Dit wordt ook wel het big data-probleem genoemd: het verzamelen van complexe datasets die zo groot zijn dat het moeilijk wordt om deze handmatig of met behulp van de huidige toepassingen te analyseren. Big data-analyses vragen daarom om nieuwe verwerkingsvormen voor grote gegevenssets.

Wat is big data: big data-analyse met behulp van de cloud

Een van de hulpmiddelen bij de analyse van big data is de cloud. Cloud computing is het op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, op een andere plek dan je eigen locatie. De cloud staat daarbij voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort wolk vormt. De gebruiker beschikt over een in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur.

Wat is big data: analyse met behulp van Artificial Intelligence

Een tweede hulpmiddel bij big data-analyse is Artificial Intelligence (AI). AI bestaat uit een reeks geavanceerde technologieën die zijn ontworpen om met grote hoeveelheden (gevarieerde) gegevens te werken. AI kan data verkennen om verbanden en patronen te ontdekken, soms zelfs zonder dat jij precies hoeft aan te geven waar je naar op zoek bent.

Wat is big data: wat kan 3Bplus voor jouw bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van big data? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: