Deze feestdagen blikken we terug op onze meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar. We zetten er 9 voor jullie op een rijtje. Op nummer 9 vind je dit artikel over de werking van het Internet of Things (IoT).
Met het Internet of Things (afgekort als IoT) bedoelen we het netwerk van apparaten die op het internet zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen. Je denkt daarbij misschien al snel aan je laptop of smartphone. Het gaat bij het IoT echter vooral om andersoortige apparaten, zoals smart watches, maar ook aan sensoren die de waterstand meten. Op dit moment bestaat het Internet of Things al uit miljarden verbonden apparaten.
In de basis bevatten IoT-apparaten altijd sensoren, die data verzamelen. Ook kunnen alle apparaten communiceren, om data te verzenden en te ontvangen. Soms wordt de data in het apparaat verwerkt, maar meestal wordt het voor verwerking verstuurd, bijvoorbeeld naar een server in de cloud. De data wordt daarna weer teruggestuurd naar het apparaat, of getoond op een website of app, zodat de gebruiker toegang krijgt tot de resultaten.
We leggen hieronder stap voor stap uit hoe het IoT precies werkt:
IoT-apparaten verzamelen met sensoren data over hun omgeving. Dat kan gaan om een meting van de temperatuur of een hartslag, maar ook om opnames van een camera. Locatie, geluid, vochtigheid; met sensoren kunnen we allerlei metingen verrichten, zowel van ons lichaam, als van de omgeving en zelfs van machines.
Lees meer: Hackers richten zich steeds meer op thuiswerkers en IoT-apparaten
De metingen van de IoT-apparaten moeten vervolgens verwerkt worden. Dat gebeurt soms embedded op het apparaat zelf, maar de data kan ook verzonden worden, bijvoorbeeld naar een server in de cloud. IoT-apparaten kunnen op verschillende manieren verbonden worden, bijvoorbeeld via het mobiele netwerk, wifi, Bluetooth, LPWAN of via een ethernetkabel. IoT-apparaten versturen hun data voor het grootste deel draadloos.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Welke analyses gebruikt worden, is afhankelijk van de toepassing van het apparaat. Dit kan heel eenvoudig zijn, zoals controleren of de temperatuurwaarde binnen een acceptabel bereik ligt. Of complex, zoals het gebruik van computer vision video om objecten te identificeren.
Vervolgens wordt de verwerkte data op de een of andere manier nuttig gemaakt voor de eindgebruiker. IoT-apparaten moeten kunnen communiceren. Denk aan een waarschuwing op je smartwatch wanneer je hartslag oploopt of een grafiek van het temperatuurverloop in de koude opslag van een bedrijf.
Lees meer: Wat is LPWAN en wat is het verband met Internet of Things (IoT)?
Sommige IoT-apparaten kunnen zelf ook (intelligente) actie uitvoeren. In dit geval wordt de verwerkte data omgezet in een actie. In plaats van te wachten tot jij de temperatuur aanpast, kan het apparaat dit automatisch doen.
Het is echter niet altijd eenrichtingsverkeer: de gebruiker kan het IoT-apparaat vaak ook bedienen. Om even bij ons voorbeeld te blijven: bijvoorbeeld door de temperatuur in de koude opslag op afstand aanpassen via een app op zijn telefoon aan te passen. De aanpassingen of acties die de gebruiker maakt, worden vervolgens via het systeem in de tegenovergestelde richting verzonden: van de gebruikersinterface (via verwerking op afstand) naar het apparaat.
Volg 3Bplus op LinkedIn om onze countdown met best gelezen artikelen te volgen.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
5 use cases voor het Industrial Internet of Things (IIoT)
Bedrijfsnetwerken moeten beter beveiligd worden voor IoT
Kabinetsplannen om 5G-netwerken te beveiligen tegen misbruik
Zakelijke implementatie van Internet of Things blijft een uitdaging