Wat is 5G: het nieuwe mobiele netwerk uitgelegd

Wat is 5G: een korte definitie van het mobiele netwerk

In dit artikel geven we een definitie: wat is 5G? We beantwoorden de vraag ‘wat is 5G?’ en zetten de voordelen op een rijtje. Ook gaan we kort in op verschillende toepassingen. Met 5G is namelijk veel meer mogelijk dan enkel snel internetten op je smartphone.

Wat is 5G: een korte definitie van het nieuwe mobiele netwerk

Wat is 5G? 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de hoge snelheid. Met 5G kunnen we meer data versturen met een kleinere vertraging, ook wel latency genoemd. En dat betekent dat 5G dus vrijwel real-time verwerking van gegevens mogelijk maakt. Ook kent het netwerk een grotere capaciteit: er kunnen veel meer apparaten op aangesloten worden. Met 5G kunnen we dus met meer mensen tegelijk nóg sneller en soepeler internetten via onze mobiele telefoons, ook op drukke plekken, zoals een festivals. 5G is ook erg energie-efficiënt en zorgt daarmee voor een langere batterijduur.

Wat is 5G: 4G voldoet niet meer voor toekomstige toepassingen

In principe bouwt 5G voort op 4G-technologie. In beide gevallen gaat het namelijk om het draadloos verzenden en ontvangen van data. Je kunt 5G zien als een uitbreiding of versnelling van wat 4G doet. Het is ook niet zo dat we met de komst van 5G meteen afscheid nemen van 4G: zeker in eerste instantie zal 5G naast de huidige mobiele netwerken bestaan. De werkelijke waarde van 5G schuilt niet in wat het is, maar wat het mogelijk maakt. Sneller internet, met een kleinere vertraging op veel meer apparaten.

Wat is 5G: 5G gaat verder dan sneller internetten op je telefoon

Met 5G kunnen we meer data versturen met een kleinere vertraging, hetgeen vrijwel real-time verwerking van gegevens mogelijk maakt. En dat betekent dat 5G niet enkel bestaande diensten sneller maakt, maar dat er ook geheel nieuwe diensten mogelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan het Internet of Things (IoT). Real-time verwerking is onmisbaar voor allerlei IoT-toepassingen, waaronder zelfrijdende auto’s, smart industrie en operaties op afstand. Het 4G-netwerk is voor dat soort toepassingen nu nog te traag.

Wat is 5G: de voordelen van het mobiele netwerk op een rijtje

Wat is 5G? Een definitie van het nieuwe mobiele netwerk is niet compleet zonder de voordelen op te noemen. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  1. Hoge snelheid: de snelheid in het 5G-netwerk kan oplopen tot 10 Gbps.
  2. Lage latency: met latency drukken we uit hoe lang het duurt voordat een signaal zijn bestemming bereikt en weer terugreist. Het is dus de vertraging op het signaal. In het 5G-netwerk is de latency veel lager dan in een 4G-netwerk, namelijk slechts één milliseconde.
  3. Verhoogde bandbreedte: de architectuur van het 5G-netwerk is zo ontworpen dat het netwerkverkeer beter kan worden geoptimaliseerd. Het heeft de capaciteit om grotere hoeveelheden gegevens te vervoeren in vergelijking met zijn voorganger.
  4. Dekking: gegarandeerde beschikbaarheid van het signaal op moeilijk bereikbare plaatsen.
  5. Netwerkcapaciteit: op 5G kunnen we een miljoen apparaten per vierkante kilometer aansluiten. Die netwerkcapaciteit is honderd keer groter dan nu. En dat is ideaal voor het (industriële) Internet of Things.
  6. Energie: 5G is veel efficiënter wat betreft energieverbruik dan 4G. Het 5G-netwerk kan het huidige energieverbruik zelfs met wel 20 procent verlagen.

Wat is 5G: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft 5G? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: