4G versus 5G: wat zijn de verschillen tussen de mobiele netwerken?

5G wordt gezien als een echte gamechanger op het gebied van mobiele connectiviteit. In dit artikel gaan we wat dieper in op de eigenschappen die van het 5G-netwerk een echte gamechanger maken. We doen dat aan de hand van onderstaande infographic van Dynamo Led Displays. Hierin is bijvoorbeeld te zien hoe de evolutie van draadloze technologie verlopen is en hoe 5G zich verhoudt tot zijn voorganger: 4G.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

infographic Dynamo Led Displays 4G versus 5G

De evolutie van mobiele communicatietechnologie

In de afgelopen vier decennia is er weinig zo snel geëvolueerd als mobiele communicatietechnologie. Toen we een spelletje Snake op onze Nokia speelden, dachten we het toppunt bereikt te hebben. Inmiddels zijn we dus echter al beland bij 4G en sinds kort – eindelijk ook in Nederland! – zelfs bij 5G.

5G betekent namelijk een grote sprong voorwaarts wat betreft download- en uploadsnelheden. Een ander voordeel van 5G ten opzichte van zijn voorgangers als 4G heeft te maken met de lage latency. Ook maakt 5G allerlei nieuwe diensten mogelijk, bijvoorbeeld op het gebied van het Internet of Things (IoT). Dat heeft onder meer te maken met de grotere connectiviteit: er kunnen meer apparaten verbonden worden.

4G en 5G vergeleken

Laten we 4G en 5G eens vergelijken op een aantal punten:

Hoewel de evolutie van het 1G- naar 4G-netwerk vooral ging over het optimaliseren van draadloze netwerktechnologie en het perfectioneren van smartphones, zijn de aspiraties van 5G veel groter. Het gaat bij 5G niet enkel om hogere downloadsnelheden voor onze streamingbehoeften. Denk dus bijvoorbeeld aan toepassingen op het gebied van IoT, maar ook een Virtual Reality, waarbij de lage latency enorm bruikbaar is. Dankzij 5G mogen we enorme verbeteringen verwachten wat betreft het vermogen van onze apparaten om nauwkeurige berekeningen uit te voren, gegevens te analyseren en in korte tijd veel meer taken uit te voeren.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van 5G?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft 5G? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

De staat van de Internet of Things-markt (in de nabije toekomst)
5G kan de adoptie van Internet of Things-toepassingen versnellen
Trends in online communicatie voor 2020
Wat 5G en AI samen kunnen bereiken in de gezondheidszorg

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: