Voordelen 5G: wat hebben we concreet aan 5G?

Voordelen 5G: wat zijn de pluspunten van 5G, wat hebben we eraan?

Voordelen 5G, in dit artikel zetten we de pluspunten van de vijfde generatie mobiele netwerken op een rijtje. Van de hoge snelheid tot de lage latency, dit zijn de voordelen van 5G ten opzichte van 4G.

Voordelen 5G: maar eerst een korte definitie van 5G

In principe bouwt 5G voort op 4G-technologie. In beide gevallen gaat het namelijk om het draadloos verzenden en ontvangen van data. 5G is een uitbreiding of versnelling van wat 4G doet. Het is ook niet zo dat we met de komst van 5G meteen afscheid nemen van 4G: zeker in eerste instantie zal 5G naast de huidige mobiele netwerken bestaan. Toch kent 5G wel degelijk een aantal grote voordelen ten opzichte van 4G.

Voordelen 5G: een hoge download snelheid tot wel 10 Gbps

Het eerste voordeel van 5G is de hoge snelheid. 5G is veel sneller dan je wifi en het huidige 4G-netwerk. De snelheid kan oplopen tot maar liefst 10 Gbps. Ter vergelijking: bij 4G ligt de downloadsnelheid tussen de 100 Mbps en 1 Gbps. Dat betekent dat de pieksnelheid van 5G wel 10 tot 100 keer groter is dan van 4G.

Voordelen 5G: hogere bandbreedte voor gegevensoverdracht

Bandbreedte is de capaciteit die beschikbaar is voor gebruik bij gegevensoverdracht. Het 5G-netwerk heeft de capaciteit om grotere hoeveelheden gegevens te vervoeren in vergelijking met zijn voorganger. Naar verwachting kan over een 5G-netwerk iedere seconde minstens een Gigabit aan data heen of weer.

Voordelen 5G: lage vertraging op het versturen van het signaal

Met latency drukken we uit hoe lang het duurt voordat een signaal zijn bestemming bereikt en weer terugreist. Het is dus de vertraging op het signaal. In het 5G-netwerk is de latency slechts één milliseconde. Ter vergelijking: de latency bij een 4G-netwerk is tientallen milliseconden. Dat betekent dat de latency van 5G zeker 10 keer lager dan die van 4G. De extreem lage latency van 5G maakt vrijwel real-time reacties mogelijk.

Voordelen 5G: grotere netwerkcapaciteit = meer apparaten aansluiten

Met de komst van 5G zijn er een miljoen apparaten per vierkante kilometer aan te sluiten op het internet. Die netwerkcapaciteit is honderd keer groter dan nu! En dat is hard nodig, zodra allerlei (industriële) Internet of Things-apparaten ook verbinding willen maken met het internet.

Voordelen 5G: overal bereikbaar dankzij betere dekking

Bij 5G is de capaciteit van het netwerk veel groter dan bij 4G. Er worden namelijk meer en hogere frequenties gebruikt. Dat zorgt voor een betere dekking en bereik, en minder belasting van het netwerk. Het resultaat is grotere beschikbaarheid van signalen, ook op moeilijk bereikbare plaatsen.

Voordelen 5G: tot 20 procent minder energie verbruik

5G is veel efficiënter wat betreft energieverbruik dan 4G. Het 5G-netwerk kan het huidige energieverbruik zelfs met wel 20 procent verlagen. Dat betekent bijvoorbeeld dat batterijen in Internet of Things-apparaten lang zo vaak niet vervangen hoeven te worden.

Voordelen 5G: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft 5G? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: