Hulpmiddelen in de zorg: dit is er tegenwoordig allemaal mogelijk

Hulpmiddelen in de zorg: voorbeelden van technologische hulpmiddelen

In dit artikel bespreken we hulpmiddelen in de zorg. Wat kunnen hulpmiddelen betekenen, bijvoorbeeld voor mensen met dementie? De focus ligt op technologische hulpmiddelen.

Hulpmiddelen in de zorg helpen langer comfortabel thuis wonen

Door mantelzorgers, huisaanpassingen én (technologische) hulpmiddelen in de zorg in te zetten, kunnen mensen tegenwoordig vaak langer comfortabel en veilig thuis blijven wonen. Bepaalde hulpmiddelen, die in en om het huis ingezet kunnen worden, kunnen helpen om het zelfstandig wonen voor een persoon gemakkelijker te maken en daarnaast ook de taken van mantelzorgers te verlichten.

Hulpmiddelen in de zorg zorgen voor een grotere kwaliteit van leven

Hulpmiddelen kunnen sterk van invloed zijn op de kwaliteit van leven van de gebruiker. De positieve uitwerking uit zich onder meer in het gevoelsleven, gedrag, eet- en slaappatroon, zelfstandigheid, algehele gezondheid, en veiligheid van de gebruiker. Dit heeft ook weer een positief effect op (eventuele) mantelzorgers en naasten, omdat de persoon minder aandacht en zorg vraagt. Hulpmiddelen kunnen op die manier niet enkel ondersteuning bieden bij de zorg, maar ook nog eens extra stress en onrust voorkomen.

Hulpmiddelen in de zorg zijn er ook voor mensen met dementie

Voor mensen met dementie zijn hulpmiddelen vaak onmisbaar voor de zelfstandigheid. Het gaat dan niet alleen om algemene hulpmiddelen, zoals loophulpmiddelen, antislipmatten en handgrepen, maar ook om producten specifiek voor dementerenden. Hulpmiddelen kunnen gevonden worden in diverse categorieën, denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen die helpen bij de oriëntatie, dwaalgedrag, mobiliteit, veiligheid in huis en buitenshuis, (persoonlijke) verzorging en de organisatie van begeleiding, toezicht en zorg.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hulpmiddelen in de zorg: welke technologische hulpmiddelen in de zorg zijn er zoal?

Van hulpmiddelen in de zorg naar technologische hulpmiddelen

De focus verschuift van hulpmiddelen in de zorg naar technologische hulpmiddelen in de zorg. Er komen steeds meer technologische hulpmiddelen op de markt. We zetten een aantal voorbeelden voor je op een rijtje:

  • Domotica: Domotica (soms ook wel home automation genoemd) is de inzet van technologieom allerlei dingen in en om het huis te automatiseren. Denk aan een slimme thermostaat enslimme verlichting, maar ook aan dwaaldetectie en leefstijlmonitoring.
  • Robots: Een zorgrobot kan helpen bij het uitvoeren van taken. Er zijn echter ook robots meteen sociale functie. Zo zijn er robots om spelletjes mee te spelen, robots die herinneren aan afspraken en robothuisdieren om mee te knuffelen.
  • Leefstijlmonitoring: Met sensoren kan data verzameld worden over het dagelijks leefpatroon van een gebruiker. Wanneer er afgeweken wordt van het patroon, bijvoorbeeld wanneer iemand wel erg lang in de badkamer blijft, wordt er automatisch alarm geslagen.
  • Trackers: Met (gps-)trackers kan de gebruiker gevolgd worden. Dat is bijvoorbeeld handig bij personen met dementie, die gaan dwalen en vervolgens de weg naar huis niet meer terug kunnen vinden.
  • Personenalarmering: Personenalarmering zie je bijvoorbeeld veel in de vorm van een armband, uitgerust met een alarmknop. Wanneer de gebruiker in de problemen komt, bijvoorbeeld omdat hij of zij gevallen is, kan er via de alarmknop verbinding worden gemaakt met een alarmcentrale.
  • Sleuteloplossingen: Via een sleuteloplossing kan de gebruiker de toegang tot de woning automatiseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om medewerkers van de thuiszorg toegang te geven tot een woning. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, zoals via een app op een telefoon.
  • Activiteitmeter: Een activiteitmeter, zoals een stappenteller of een smartwatch, laat de gebruiker zien hoe actief hij of zij gedurende de dag is geweest. Dit soort wearables voeren tegenwoordig vaak nog veel meer metingen uit, bijvoorbeeld over de kwaliteit van slaap.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van hulpmiddelen in de zorg?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft hulpmiddelen in de zorg? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: