Internet: wat is een netwerkswitch en het verschil met hubs en routers

Met een netwerkswitch kun je van één bekabelde internetaansluiting meerdere aansluitingen maken. Het grote voordeel van een switch is dat je daarbij geen snelheid verliest. We vertellen je graag meer over netwerkswitches en hun voordelen. Ook hebben we aandacht voor het verschil met hubs en routers.

Wat is een netwerkswitch?

Er gaat nou eenmaal weinig boven een bekabelde internetverbinding. Natuurlijk is draadloos internet soms super handig, maar bekabeld internet blijft op het gebied van stabiliteit en snelheid vaak onovertroffen. Helaas is het aantal apparaten dat je via je router aan kunt sluiten vaak beperkt. Een netwerkswitch kan uitkomst bieden. Met een switch kun je van één bekabelde netwerkaansluiting namelijk meerdere aansluitingen maken. Dat betekent dat je meerdere computers, consoles of andere apparaten die een internetverbinding nodig hebben, allemaal gelijktijdig aan kunt sluiten op je bekabelde internet. Zie een netwerkswitch maar als een soort stekkerdoos voor je internetnetwerk. Je gebruikt één poort van de switch als ingang voor een internetkabel vanaf je router. De overige poorten zijn de uitgangen, waar je dus de apparaten die je op het internet wilt aansluiten inplugt.

Lees ook: Zo vergroot je het bereik van je draadloze netwerk zonder mesh-wifi

Verschil tussen een netwerkswitch en een router

Een modem verzorgt de verbinding met het internet. Zonder modem kun je niet internetten. Het apparaat vertaalt namelijk het signaal van je internetprovider naar informatie die je smartphone, laptop of andere device vervolgens kan lezen. Daarnaast vertaalt het modem het signaal ook weer terug naar buiten: van je huis naar je internetprovider. Zo komt er een werkende internetverbinding tot stand. Wanneer je meer dan één apparaat met het internet wil verbinden, heb je naast een modem ook een router nodig. Een router verdeelt (ook wel: routeert) het internetsignaal over alle apparaten in je thuisnetwerk. Een switch kun je daarbij gebruiken om je bekabelde internetverbinding verder uit te breiden. Met een router kan je vaak ‘slechts’ vier apparaten aansluiten, met een switch kun je dat aantal veel verder uitbreiden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

internet wifi verbonden connectiviteit smartphone social media 5g

Welke soorten switches zijn er?

Er bestaan verschillende soorten netwerkswitches. We spreken daarbij ook wel over managed- en unmanaged-varianten. Bij een managed-switch kun je het netwerkverkeer monitoren en regelen. Een unmanaged-switch kent deze opties niet. Het zijn plug en play-apparaten die je verder niet hoeft in te stellen. Het verschil tussen de twee soorten heeft dus alles te maken met mogelijkheden om je netwerk te beheren. Een managed-switch laat je bijvoorbeeld de Quality of Service (QoS) regelen, waarmee je bepaalde verbindingen voorrang kunt geven. Denk aan voorrang voor gaming ten opzichte van een download. Een aparte categorie zijn Power over Ethernet-switches. Deze PoE-exemplaren zorgen ook voor stroom. Handig voor apparaten, zoals IP-camera’s. Je hebt daarvoor namelijk geen aparte stroomvoorziening meer nodig.

Waar moet je op letten bij het kopen van een switch?

Als je een switch wilt kopen, zijn er verschillende aandachtspunten. Denk om te beginnen aan het aantal poorten dat je nodig hebt. Onthoud daarbij dat een van de poorten dus gebruikt wordt als ingang voor je router. Wil je vier extra apparaten aansluiten, dan koop je een switch met minimaal vijf netwerkpoorten.  Een tweede aandachtspunt is de snelheid. De maximale doorvoersnelheid kan enorm verschillen. Het is daarbij natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar de capaciteit van je router.

Lees ook: Wat is een (draadloze) netwerkadapter en welke soorten zijn er?

Verschil tussen een netwerkswitch en een hub

Misschien heb je wel eens van een internethub gehoord. Net zoals een netwerkswitch verdeelt een hub de internetverbinding ook. Het probleem met een hub is alleen dat je internetsnelheid verdeeld moet worden over alle aangesloten gebruikers of apparaten. Een switch is wat dat betreft een stuk handiger: dit apparaat werkt zonder verlies van snelheid. Voorheen was een switch een stuk duurder dan een hub. Nu het prijsverschil echter een stuk kleiner is geworden, heeft de netwerkswitch de hub in de meeste gevallen vervangen.

Wil je je wifinetwerk verbeteren of draadloos internet als dienst aanbieden aan je gasten of bezoekers? 3Bplus onderzoekt wat de beste opties zijn voor je organisatie en adviseert je welk wifinetwerk het beste aansluit bij je wensen en eisen. Ons aanbod op het gebied van wifi strekt van onderzoek en advies tot en met implementatie en beheer. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

7 tips om je wifinetwerk te beveiligen
Wat is het verschil tussen een modem en router?
Met deze 8 tips zorg je voor sterke wifi thuis
Wat zijn hotspots en wat zijn wifispots?

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: