Wifi: alles dat je moet weten over wifi

Wifi in het kort: van een definitie tot het versterken van je netwerk

In dit artikel vertellen we je alles over wifi. Wat is draadloos internet, hoe beveilig je je netwerk en hoe versterk je het signaal? Als Solution Partner hebben we extra aandacht voor de zakelijke opties van Ziggo.

Wat is wifi: een korte definitie van draadloos internet

Wifi, WLAN, draadloos internet, met deze termen wordt vaak hetzelfde bedoeld. Met draadloos internet kun je apparaten met elkaar te verbinden via een draadloos netwerk. Een wifinetwerk werkt in principe hetzelfde als een bedraad computernetwerk, maar dan zonder kabel. In plaats van een kabel, maakt draadloos internet gebruik van radiogolven om gegevens te kunnen ontvangen en versturen. Het internetsignaal komt uiteraard wel via een kabel je huis of je bedrijf binnen, maar daarna zorgt het wifimodem ervoor dat je draadloos verbinding kunt maken met het internet.

Je wifi beveiligen met deze zeven simpele beveiligingstips

Providers maken het je tegenwoordig heel gemakkelijk om een wifiverbinding op te zetten. Jammer genoeg is het voor criminelen vaak bijna net zo gemakkelijk om toegang te krijgen tot je wifinetwerk… Zo houd je je wifinetwerk veilig:

 1. Om je wifinetwerk te beveiligen, raden we je aan om een wachtwoord toe te voegen. Staat er al een standaardwachtwoord ingevoerd? Verander deze dan. Datzelfde geldt voor de loginnaam.
 2. Je doet er goed aan je wifinetwerk een neutrale naam te geven. Dus geen providernaam of eigen achternaam.
 3. Zet encryptie. Kies voor WPA of zelfs voor WPA2. Je kunt bij WPA2 vervolgens kiezen tussen twee encryptiemethoden, namelijk AES of TKIP. AES is de sterkste encryptiemethode.
 4. Voeg mac-adressen aan je modem toe. Zo’n adres is een uniek identificatienummer voor de verschillende apparaten op je netwerk.
 5. Schakel (voor zover mogelijk) WPS, UpnP en Remote Access uit.
 6. Controleer voor de zekerheid of de firewall van je router aanstaat.
 7. Houd het apparaat up-to-date met de laatste updates.
Alles dat je moet weten over wifi: van een definitie tot het versterken van je wifi.

Je wifi versterken kun je gemakkelijk zelf met deze tips

Helaas is het bereik van het wifisignaal namelijk niet eindeloos. Wanneer je verder van het modem afzit en/of veel apparaten tegelijk verbindt, zal de sterkte van het wifisignaal afnemen. Gelukkig is het met een paar kleine aanpassingen vaak al mogelijk om je wifisignaal te versterken.

 1. Controleer of je de door je provider beloofde snelheid wél behaald via bekabeld internet. Zo niet, neem dan contact op met je provider.
 2. Start je modem opnieuw op. Haal de stekker van je modem uit het stopcontact en wacht zo’n 15 seconden.
 3. Zet je modem zichtbaar, hoog en vrij neer. Met zo min mogelijk afstand tot de plek waar jij wilt internetten.
 4. Probeer de antenne verschillende kanten op te bewegen.
 5. Zet je modem op een andere frequentieband. De meeste modems gebruiken 2,4 GHz. Alhoewel de 5 Ghz-frequentie minder ver reikt, is het wel minder druk.
 6. Mogen bovenstaande tips niet werken, dan kun je eens kijken naar apparaten die je wifisignaal kunnen versterken. Het gaat dan om wifi-repeaters, access points, powerline adapters en wifiversterkers.
 7. Ten slotte dan nog mesh-wifi (ook wel een multiroom-wifisysteem genoemd). Mesh-wifi bestaat uit meerdere wifipunten, die constant met elkaar communiceren en daardoor een betere wifidekking geven. Ook word je automatisch verbonden met het sterkste wifistation.

Wat is zakelijke wifi eigenlijk en wat zijn de voordelen?

Zakelijke wifi werkt net even anders dan consumentenwifi. Zo is de zakelijke variant minder vatbaar voor storingen van buitenaf of andere wifinetwerken. Daarnaast is het een veiligere optie als je klanten, bezoekers of gasten een gastnetwerk aan wil bieden. Zij bezoeken dan namelijk een volledig gescheiden netwerk in plaats van een afsplitsing. Ten slotte is het goed om te weten dat zakelijk draadloos internet met een andere beveiligingsmethode werkt. Consumentenwifi werkt met een toegangscode die voor iedereen hetzelfde is en dus bij de verkeerde personen terecht kan komen. Bij zakelijke wifi is het echter mogelijk om voor iedereen een aparte gebruikersnaam en wachtwoord aan te vragen.

De zakelijke wifi opties van Ziggo en de voordelen ervan

Wifi-opties van Ziggo zakelijk kennen verschillende voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende aanvullende (gratis) producten en diensten. Ook handig zijn de smart Wifiboosters, die je wifisignaal een boost geven. Ideaal wanneer je wifisignaal op sommige plekken minder sterk is. Ziggo heeft ook slimme wifiboosters met SmartWifi, waarmee je mesh-wifi opzet. De wifiboosters met SmartWifi werken automatisch samen om één groot wifinetwerk te maken.

Dit is wat 3Bplus voor je bedrijf kan betekenen op het gebied van wifi

Ondernemers willen maximaal bereikbaar zijn tegen minimale kosten. Bij 3Bplus kijken we graag naar de beste internetoplossingen voor jouw bedrijf. We zetten zoveel mogelijk standaardoplossingen in om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar kunnen ook maatwerk bieden als dat beter is voor je business. Ons aanbod omvat ook draadloos internet. Met de explosieve groei van het gebruik van mobiele apparaten is een goede, stabiele wifi-voorziening voor veel bedrijven cruciaal. 3Bplus adviseert, scant je huidige situatie en richt je netwerk in, voor inpandige en outdoor wifi. Zodat jij, en je gasten of bezoekers, altijd en overal online kunnen zijn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: