Infographic: ouderen die langer thuis wonen zonder angst

Veilige ouderen: infographic

Veiligheidsmaatregelen voor ouderen doen het gevoel van veiligheid en controle over de omgeving toenemen, en doen gepercipieerde kwetsbaarheid afnemen. Hierdoor worden gevoelens van beheersing, vaardigheid en levenstevredenheid bewerkstelligd. We drukken deze relatie uit in een infographic. Onder de afbeelding vind je een tekstuele weergave van de infographic.

Veiligheidsmaatregelen voor ouderen doen het gevoel van veiligheid en controle over de omgeving toenemen, en doen gepercipieerde kwetsbaarheid afnemen. Hierdoor worden gevoelens van beheersing, vaardigheid en levenstevredenheid bewerkstelligd. We drukken deze relatie uit in een infographic.

Veilige ouderen: Leefbaarheid en domotica

Veiligheidsmaatregelen voor ouderen doen het gevoel van veiligheid en controle over de omgeving toenemen, en doen gepercipieerde kwetsbaarheid afnemen. Hierdoor worden gevoelens van beheersing, vaardigheid en levenstevredenheid bewerkstelligd.

  • Angst voor misdaad: Ouderen zijn minder vaak het slachtoffer van misdaad, maar zijn niet per se minder angstig voor misdaad. Dit komt onder meer door hun grotere kwetsbaarheid. Gevoelens van veiligheid staan ook in verband met gezondheid. Ouderen voelen zich vaker veiliger voelen in zorginstellingen, waar zij toegang hebben tot zorg.
  • Langer thuis blijven wonen: Ouderen moeten echter zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit levert bovendien een potentieel gevaarlijke situatie op. Ouderen zijn bijvoorbeeld gewend de deur te openen voor de verzorging. Criminelen zouden hier mogelijkerwijs misbruik van kunnen maken.
  • Impact van misdaad: De impact van misdaad is groter op ouderen. Dat komt omdat ouderen brozer zijn en zich kwetsbaarder voelen, meer geïsoleerd zijn en minder sociale steun ontvangen. Daarnaast vinden ouderen het lastiger om te gaan met ontregeling en verandering.
  • Veilige ouderen?: Vanwege de angst voor misdaad, de impact die misdaad heeft, en het feit dat er mogelijk potentieel gevaarlijkere situatie ontstaan doordat ouderen langer (alleen) thuis blijven wonen, zijn maatregelen nodig om de veiligheid van ouderen te garanderen.
  • Twee soorten maatregelen:
    • Het verbeteren van sociale integratie en leefbaarheid van de omgeving. Dit kan onder meer door het ontwerpen en onderhouden van leeftijdsvriendelijke omgevingen en het aanmoedigen van participatie. 
    • Domotica vermindert gevoelens van kwetsbaarheid en helpt zelfredzaamheid bewaren. Door de omgeving te monitoren en managen, kunnen ouderen veilig (en onafhankelijk) leven in hun eigen huis.

Deze infographic is onderdeel van een serie. 
Lees meer:
Artikel 1 –Angst voor misdaad: verklaringen voor angst
Artikel 2 – Angst onder ouderen – de consequenties van angst
Artikel 3 – Veiligheid van ouderen – maatregelen en domotica

Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen veiligheid

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: