Wat zijn industrial robots en wat kunnen we ermee?

Industrial robots: de inzet van robots in de industrie

In dit artikel kijken we naar de inzet van robots in de industrie. Op welke manieren en in welke sectoren kunnen industrial robots van toegevoegde waarde zijn? We zetten een aantal voorbeelden op een rijtje.

Wat kunnen industrial robots in de industrie betekenen?

Robots kunnen een aanvulling zijn op het gebied van efficiëntie, productiviteit en flexibiliteit. Met robots kun je goedkoper en gemakkelijker produceren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de auto-industrie, waarin robots gebruikt worden aan volledig geautomatiseerde productielijnen. Ook kunnen ze ingezet worden voor taken die veel te saai zijn voor mensen of waar de kans op fouten zoveel mogelijk uitgesloten moet worden. Of neem werkzaamheden die simpelweg te gevaarlijk zijn voor mensen, zoals het werken met nucleair afval.

Een toename in de inzet van industrial robots in de industrie

Robots kunnen allerlei taken uitvoeren, variërend van werkzaamheden aan minuscule printplaten tot het verplaatsen van loodzware lasten. Op dit moment zet al bijna 30 procent van de bedrijven een industriële of servicerobot in. Dat percentage is in de industrie veel groter dan in andere sectoren. Nu robots steeds vaker veilig naast mensen kunnen werken (zogenoemde cobots), verwachten we een toename te zien in het gebruik.

Industrial robots: wat zijn industrial robots en op welke manieren kunnen ze ingezet worden?

Een voorbeeld: industrial robots in smart warehousing

Bij smart warehousing worden robots ingezet om de logistieke activiteiten van een magazijn aan te sturen. Op dit moment zijn stapelen en orders naar orderpickers toebrengen de voornaamste activiteiten waarvoor bedrijven robots inzetten. Hiermee kan het aantal meters dat orderpickers lopen drastisch verlagen. De menselijke werknemers kunnen zich in plaats daarvan richten op het controleren van producten en verpakkingen. Het idee is dus niet dat de robots alles over zullen nemen: de nadruk ligt op het slim samenwerken tussen mens en robot. Wel kan bijvoorbeeld een tekort aan personeel (gedeeltelijk) opgevangen worden door robots.

Industrial robots in de landbouw en de voedselverwerking

Ook in de landbouw en bij voedselverwerking zien we steeds meer robots. Bijvoorbeeld bij het oogsten van gewassen. Zeker nu robots steeds beter controle krijgen over hun functies, kunnen ze ingezet worden zonder dat producten beschadigd raken. Ook bij het verwerken van voedsel kunnen industrial robots uitkomst bieden, zeker bij producten die vragen om extra aandacht voor hygiëne of wanneer de producten verwerkt moeten worden in een lage omgevingstemperatuur.

Industrial robots voor ordehandhaving bij politie en defensie

Als laatste voorbeeld van industrial robots gaan we in op ordehandhaving. Alhoewel robots geen vervanging van politie of defensie zouden moeten zijn, kunnen ze wel degelijk van toegevoegde waarde zijn. Denk maar eens aan de inzet van robots voor het ruimen van explosieven of andere gevaarlijke taken. Ook kunnen robots ingezet worden voor het verzamelen van bewijsmateriaal op plekken die voor mensen lastig of zelfs helemaal niet toegankelijk zijn. Een ontwikkeling die minder hard toegejuicht wordt is die van autonome wapensystemen, die zonder tussenkomst van menselijke controle doelwitten kunnen selecteren en uitschakelen.

Industrial robots: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van industrial robots? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: