Robots: dit is alles dat je moet weten over robots

Een inleiding over robots: wat zijn robots en waar worden ze ingezet?

In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over (geavanceerde) robots. Wat zijn robots en hoe werken ze precies? Ook geven we drie voorbeelden van toepassingsgebieden. Hoe worden ze ingezet in huis, in de zorg en in de industrie?

Robots vind je tegenwoordig in allerlei soorten en maten

Bij het woord robot denken heel veel mensen aan een mensachtige figuur, uitgevoerd in metaal en met een blikkerige stem. Een beetje zoals in populaire sci-fil-films als Star Wars. Robots zijn er echter in allerlei soorten en maten. Denk maar aan zelfrijdende auto’s, slimme stofzuigers en robotarmen in fabrieken.

Wat zijn robots: een korte definitie van de term robot

Als er zoveel verschillende soorten robots zijn, wat is de definitie dan? Een robot is een programmeerbare machine met een fysiek lichaam, die in staat is om zelfstandig taken uit te voeren. Kun je de machine niet programmeren (om iets nieuws te doen doen)? Dan is het geen robot, maar gewoon een apparaat. Omdat een robot een fysiek lichaam heeft, kan het interactie aangaan met zijn omgeving.

Slimme robots gaan geheel autonoom interacties aan

Gaat het over een slimme robot, dan kan deze de interactie met zijn omgeving geheel zelfstandig aangaan, oftewel: autonoom. Een slimme robot kan autonoom bepalen welke interacties gepast zijn en soms zelfs nieuwe interacties leren. Om deze autonome acties mogelijk te maken, is de machine uitgerust met sensoren en een vorm van Artificial Intelligence (AI).

Dit is alles dat je moet weten over robots: wat zijn robots en waar worden ze ingezet?

Slimme robots zijn uitgerust met kunstmatige zintuigen

De sensoren van een slimme robot werken als kunstmatige zintuigen, waarmee de robot informatie over zijn omgeving verzamelt. Net als wij mensen dat doen met onze ogen, oren en huid. Op basis van welke signalen er binnenkomen, ondernemen we actie: je hand bijvoorbeeld wegtrekken als iets heet is. We willen graag dat ook een robot zijn acties baseert op wat zijn sensoren hem vertellen.

Slimme robots werken met Artificial Intelligence (AI)

We willen dus graag dat een robot autonoom beslissingen kan nemen op basis van wat hij met zijn sensoren aftast om hem heen. Anders gezegd: een geavanceerde robot moet zijn waarnemingen kunnen vertalen naar handelingen die zijn lichaam kan uitvoeren. Om de binnenkomende informatie van de sensoren te verwerken, is er een bepaalde vorm van intelligentie nodig. Met AI maken we een robot ‘slim’.

Hoe worden robots slim gemaakt met Artificial Intelligence?

Dankzij AI kan een robot zelfs leren van zijn waarnemingen: de robot verbetert zich door ervaring op te doen bij het uitvoeren van zijn taken. Daarbij wordt vaak gekozen voor een vorm van leren, die we reinforcement learning noemen. Het idee is dat de robot zijn acties evalueert en de beste manier om een taak uit te voeren uitkiest. Hij werkt dus op basis van ‘trial and error’ en leert daarvan. Denk bijvoorbeeld aan een robotarm die een ruit in een auto moet plaatsen. De robot probeert het raam op verschillende manieren te plaatsen en kiest de beste (snelste, stevigste, efficiëntste) manier uit.

Robots in huis: een aantal voorbeelden van huisrobots

Zoals gezegd, bestaan er robots in allerlei soorten en maten. Je vindt ze daarom overal, ook in huis. De eerste huisrobots waren voornamelijk gericht op het opknappen van vervelende klusjes. Een van de meest bekende huisrobots is de robotstofzuiger. Op het gebied van huishoudelijke taken zijn er tegenwoordig ook huisrobots die de ramen lappen en de afwas doen. Ook voor in de tuin zijn er verschillende modellen verkrijgbaar. De bekendste is de robotgrasmaaier.

Naast deze huishoudelijke robots zien we tegenwoordig ook allerlei andere modellen in de woning verschijnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om exemplaren waarmee je kunt communiceren en die je gezelschap houden. Deze gezelschapsrobots kunnen daarbij reageren op spraak, gedrag en gezichtsuitdrukkingen. Tot slot noemen we robothuisdieren, waarmee je kunt knuffelen.

robot artificial intelligence ai

Robots in de zorg: een aantal voorbeelden van zorgrobots

Een andere categorie zijn zorgrobots. De scheidslijn tussen de hierboven besproken gezelschapsrobots en zorgrobots is soms dun. Er zijn modellen die de gebruiker helpen om beter om te gaan met zijn beperkingen. Deze zorgrobots helpen je er bijvoorbeeld aan te herinneren je medicijnen in te nemen. Ook zijn er exemplaren die de gebruiker of de thuiszorg kunnen helpen bij verpleegtaken, zoals wassen en aankleden. Of denk aan zorgrobots die kunnen helpen bij het geven van injecties of het verzorgen van wonden. Op dit moment worden zorgrobots vooral ingezet als sociale robots in de langdurige zorg en bij ondersteuning tijdens de revalidatie.

De hoeveelheid robots in huis en in de zorg neemt toe

Het aantal robots in huis zal steeds verder toenemen. Dat geldt zowel voor modellen voor huishoudelijke taken als voor sociale en zorgrobots. Dat heeft onder meer te maken met een toenemende interesse in smart homes en het feit dat ouderen en mensen met een beperking langer thuis moeten/willen wonen en dat zo comfortabel mogelijk willen doen.

Op dit moment zijn veel exemplaren echter nog wel duur, zodat ze toch nog niet volop ingezet worden. Ergens is dat zonde: de ruime meerderheid van de Nederlanders denkt dat een robot ons dagelijks leven gemakkelijker kan maken. Ook is het nut van veel modellen al bewezen, bijvoorbeeld om te helpen bij revalidatie en het gezelschap houden van mensen met dementie.

Robots in de industrie: een aantal voorbeelden van industrial robots

Een robot kan in de industrie een aanvulling zijn op het gebied van efficiëntie, productiviteit en flexibiliteit. Met behulp van een robot kun je goedkoper en gemakkelijker produceren. Denk maar aan de auto-industrie waar een robot werkt aan geautomatiseerde productielijnen. Ook kunnen ze ingezet worden voor taken die veel te saai zijn voor mensen of waar de kans op fouten zo goed als uitgesloten moet worden. Een robot kan allerlei taken uitvoeren, variërend van werkzaamheden aan minuscule printplaten tot het verplaatsen van loodzware lasten.

Ook in de agrarische sector kunnen robots steeds vaker ingezet worden. Deze machines kunnen steeds meer controle over hun bewegingen uitvoeren, zonder dat de producten beschadigd raken. Of neem het verwerken van producten, die in steriele omgevingen of in de kou verwerkt moeten worden. Als laatste voorbeeld dan een robot bij defensie, die explosieven kan opruimen of andere gevaarlijke taken kan uitvoeren.

De hoeveelheid robots in de industrie neemt steeds verder toe

Het aantal robots in de industriële sector is procentueel gezien veel groter dan in andere sectoren. Dat aantal zal dankzij de komst van cobots (modellen die veilig naast mensen kunnen werken) in de toekomst steeds verder toenemen. Dankzij zijn sensoren en AI kan de robot namelijk mensen herkennen, waardoor veilig samenwerken mogelijk wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om smart warehousing, waarbij robots ingezet worden in magazijnen. De machines brengen de orders naar de orderpickers, zodat deze veel minder meters hoeven te maken en zich kunnen richten op het controleren van de producten.

Robots: wat kan 3Bplus op het gebied van robotica betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van robots? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: