078-2034021 [email protected]

Robots: dit is alles dat je moet weten over robots

Een inleiding over robots: wat zijn robots en waar worden ze ingezet?

In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over (geavanceerde) robots. Wat zijn robots en hoe werken ze precies? Ook geven we drie voorbeelden van toepassingsgebieden. Hoe worden ze ingezet in huis, in de zorg en in de industrie?

Wat zijn robots: een korte definitie van de term robot

Robots zijn er in allerlei soorten en maten. Denk maar aan zelfrijdende auto’s, slimme stofzuigers en robotarmen in fabrieken. Een robot is een programmeerbare machine met een fysiek lichaam, die in staat is om zelfstandig taken uit te voeren. Een geavanceerde robot kan zelfs zelfstandig nieuwe interacties leren. Om deze autonome acties mogelijk te maken, is de machine uitgerust met sensoren en Artificial Intelligence (AI).

Dit is alles dat je moet weten over robots: wat zijn robots en waar worden ze ingezet?

Hoe worden robots slim gemaakt met Artificial Intelligence?

Een geavanceerde robot kan zijn waarnemingen vertalen naar handelingen die zijn lichaam kan uitvoeren. Die waarnemingen zijn verkregen met behulp van sensoren. We willen dat robots ‘leren’ van hun waarnemingen. Op die manier kunnen ze zichzelf via ervaring verbeteren bij het uitvoeren van hun taken. Het idee is dat de machine zijn acties evalueert en uiteindelijk de beste manier om een taak uit te voeren uitkiest. Hij werkt dus op basis van ‘trial and error’ en leert daarvan.

Robots in huis: een aantal voorbeelden van huisrobots

De eerste huisrobots waren voornamelijk gericht op het opknappen van vervelende klusjes. Een van de meest bekende huisrobots is de robotstofzuiger. Op het gebied van huishoudelijke taken zijn er tegenwoordig ook huisrobots die de ramen lappen en de afwas doen. Ook voor in de tuin zijn er verschillende modellen verkrijgbaar. De bekendste is de robotgrasmaaier. Naast deze huishoudelijke robots zien we tegenwoordig ook allerlei andere modellen in de woning verschijnen. Het gaat dan bijvoorbeeld meer om exemplaren waarmee je kunt communiceren en die je gezelschap houden.

Robots in de zorg: een aantal voorbeelden van zorgrobots

Een andere categorie zijn zorgrobots. Er zijn modellen die de gebruiker helpen om beter om te gaan met zijn beperkingen. Deze zorgrobots helpen je er bijvoorbeeld aan te herinneren je medicijnen in te nemen. Ook zijn er exemplaren die de gebruiker of de thuiszorg kunnen helpen bij verpleegtaken, zoals wassen en aankleden. Of denk aan zorgrobots die kunnen helpen bij het geven van injecties of het verzorgen van wonden. Op dit moment worden zorgrobots vooral ingezet als sociale robots in de langdurige zorg en bij ondersteuning tijdens de revalidatie.

Robots in de industrie: een aantal voorbeelden van industrial robots

Een robot kan een aanvulling zijn op het gebied van efficiëntie, productiviteit en flexibiliteit. Met behulp van een robot kun je goedkoper en gemakkelijker produceren. Ook kunnen ze ingezet worden voor taken die veel te saai zijn voor mensen of waar de kans op fouten zo goed als uitgesloten moet worden. Of neem werkzaamheden die simpelweg te gevaarlijk zijn voor mensen. Een robot kan allerlei taken uitvoeren, variërend van werkzaamheden aan minuscule printplaten tot het verplaatsen van loodzware lasten.

Robots: wat kan 3Bplus op het gebied van robotica betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van robots? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.