Een overzicht van 5G: definitie, voordelen en toepassingen

We schrijven met grote regelmaat over 5G. In dit artikel willen we graag een beknopt overzicht geven van de vijfde generatie mobiele netwerken. We gaan daarbij in op de voordelen en toepassingen van 5G. Eerst echter nog kort een definitie.

Wat is 5G; een definitie?

We zijn het er vast allemaal over eens dat het behoorlijk frustrerend kan zijn als je mobiele netwerk je in de steek laat. Het is echter niet alleen ons dagelijks leven dat wordt beïnvloed door een slechte netwerkconnectiviteit. Om moderne problemen op te lossen, is er ook moderne technologie nodig. En die technologieën van de toekomst hebben ondersteuning nodig hebben van een ultrasnel netwerk, met een lage latency. Aangezien 4G niet aan die eisen kan voldoen, wenden we ons tot 5G.

5G is de vijfde generatie mobiele netwerken. De nieuwe telecomstandaard belooft ons snelle en beveiligde connectiviteit, veel lagere latency (oftewel: vertraging), verbeterde netwerkcapaciteit en grotere energie-efficiëntie.

Van 1G naar 5G; een rit langs de generaties mobiele netwerken

Dit zijn de voordelen van 5G

Als we 4G en 5G vergelijken, zijn dit de verschillen in het voordeel van die laatste:

 • 10-100x piekgegevenssnelheid
 • 10-30x lagere latentie
 • 1000x netwerkcapaciteit
 • 10x energie-efficiëntie

5G zal de definitie van draadloze netwerken niet veranderen. Het is simpelweg een uitbreiding of versnelling van wat 4G doet. De werkelijke waarde van de nieuwe technologie schuilt niet in wat het is, maar wat het mogelijk maakt. We zetten de voordelen van 5G voor je op een rijtje:

 1. Hoge snelheid: de snelheid in het 5G-netwerk kan oplopen tot 15 Gbps.
 2. Lage latency: Met latency drukken we uit hoe lang het duurt voordat een signaal zijn bestemming bereikt en weer terugreist. Het is dus de vertraging op het signaal. In het 5G-netwerk is de latency veel lager dan in een 4G-netwerk: de retourtransmissie van gegevens duurt minder dan 5 milliseconden.
 3. Verhoogde bandbreedte: De architectuur van het 5G-netwerk is zo ontworpen dat het netwerkverkeer beter kan worden geoptimaliseerd. Het heeft dus de capaciteit om grotere hoeveelheden gegevens te vervoeren in vergelijking met zijn voorganger.
 4. Dekking: Gegarandeerde beschikbaarheid van signalen op moeilijk bereikbare plaatsen.

4G versus 5G: wat zijn de verschillen tussen de mobiele netwerken? 

Zes voorbeelden van 5G-toepassingen

Zoals gezegd, komen die voordelen niet enkel van pas wanneer je een filmpje wilt kijken op je mobiele telefoon. We zetten ten slotte ook nog wat toepassingen van 5G voor je op een rijtje:

 1. Downloaden en streamen: Een 4K-film in een paar seconden downloaden? Aangezien het 5G-netwerk een snelheid van meer dan 10 Gbps kan behalen, zal downloaden supersnel verlopen. Ook streamingdiensten hebben baat bij 5G, aangezien vertraging of buffering verleden tijd zullen zijn.
 2. Het Internet of Things (IoT): Het Internet of Things is natuurlijk niet nieuw. Dankzij 5G zal het IoT echter wel zijn volledige potentie kunnen realiseren. Stel je voor dat miljoenen autonome apparaten met elkaar praten over een high-speed, ultra-low latency 5G-netwerk. Meer Internet of Things-toepassingen van 5G vind je hier.
 3. Online gamen: In gaming is de vertraging vaak nog belangrijker dan de snelheid van het netwerk. Met latentie gaan onder 10 ms in gemiddelde geval en 1 ms in het beste geval, zal online gamen enorm profiteren van de komst van 5G-technologie.
 4. Augmented Reality en Virtual Reality: Alhoewel iedereen overtuigd is van de potentie van AR en VR verloopt de ontwikkeling vrij traag. De reden? Het ontbreken van een betrouwbaar en snel netwerk. Met de komst van 5G zullen AR en VR geavanceerder worden en een breder publiek bereiken.
 5. Autonome voertuigen: Autonome voertuigen kunnen helpen om ongevallen te voorkomen. Dat is echter alleen mogelijk met een ultrasnel en zeer responsief netwerk. 5G heeft bewezen het eerste echte netwerk te zijn waarop de benodigde infrastructuur kan vertrouwen.
 6. Telegeneeskunde: 5G-technologie kan in de zorg controle en overleg op afstand mogelijk maken. Dankzij de hoge snelheid kan de arts de patiënt spreken, het probleem diagnosticeren en een behandeling voorschrijven, allemaal tijdens een HD-videogesprek. Of neem telechirurgie met behulp van robottechnologie en een 5G-netwerk, waarbij de chirurg en patiënt niet eens meer in dezelfde ruimte hoeven te zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

5g overzicht infographic voordelen toepassingen

Bron: 5G Network Phones.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Cybersecurity: hoe moeten we het 5G-netwerk beveiligen?
De kansen en risico’s van edge computing voor het bedrijfsleven
5G kan de adoptie van Internet of Things-toepassingen versnellen
Trends in online communicatie voor 2020

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: