Bedrijven behalen duurzaamheidsdoelen met cloud, IoT en AI

Om hun duurzaamheidsdoelen te behalen, zetten bedrijven steeds meer digitale technologieën in. Wat heet: ze zien duurzaamheid en digitale innovatie als twee zijden van dezelfde medaille. Vooral de cloud, Artificial Intelligence (AI) en Internet of Things (IoT) worden ingezet.

Onderzoek naar duurzaamheidsdoelen

In een uitgebreid onderzoek werden 500 bedrijven in zeven sectoren en acht wereldmarkten bevraagd om inzicht te krijgen in de manieren waarop bedrijven duurzaamheid integreren in hun bedrijfsstrategieën en welke resultaten ze zien. Daarbij werd vooral gekeken naar de manier waarop zij digitale vernieuwing inzetten om hun doelen te bereiken.

Bedrijven gebruiken steeds meer digitale technologie

De overkoepelende conclusie is dat de bedrijven duurzaamheid en digitale innovatie zien als twee zijden van dezelfde medaille. Bedrijven maken steeds meer gebruik van digitale technologieën, vooral de cloud, Artificial Intelligence (AI) en Internet of Things (IoT), en begrijpen dat de beste resultaten komen door ze met elkaar te verbinden. We gaan hieronder dieper in op deze resultaten.

groen duurzaamheid laptop technologie

Wisselwerking tussen digitale innovatie en duurzaamheid

Digitale innovatie en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aan de ene kant zorgt digitale technologie er over het algemeen voor dat bedrijven efficiënter omgaan met grondstoffen. Ook is het de drijvende kracht achter duurzame oplossingen, zoals alternatieve energiebronnen. Aan de andere kant bevorderen duurzaamheidsdoelen ook vernieuwing. Het dwingt bedrijven namelijk tot beperkingen in de manier waarop ze grondstoffen gebruiken in hun producten, diensten en processen.

Geloof in technologie voor duurzaamheid is groot

De meeste bedrijven erkennen de centrale rol van technologie in een duurzaamheidsstrategie. Meer dan twee derde van de CEO's en COO’s in het onderzoek gelooft dat digitale innovatie de sleutel is tot het bereiken van duurzame resultaten. Het percentage CIO's en CFO's ligt zelfs nog hoger, respectievelijk op 72 en 74 procent. Voor leiders op het gebied van duurzaamheid ligt dit percentage logischerwijs nog hoger, namelijk op 82 procent.

Gemiddeld vier technologieën voor duurzaamheid

Gemiddeld gebruiken bedrijven ongeveer vier technologieën om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken. Ze verwachten er vijf te gebruiken in de komende twee jaar. Hoewel elke technologie de duurzaamheidsdoelen kan helpen bereiken, kan vooral een combinatie een van technologieën een groot verschil maken. Om deze reden maken bedrijven vaak gebruik van meerdere technologieën. De drie populairste zijn:

De cloud

De cloud is de meest gebruikte technologie om duurzaamheidsdoelen te behalen. De technologie werd genoemd door 64 procent van alle bedrijven en 82 procent van de technologiebedrijven. Dankzij de cloud kunnen bedrijven locaties en apparaten met een hoge CO2-uitstoot vervangen door virtuele equivalenten, wat helpt om hun energieverbruik en CO2-voetafdruk te verminderen.

Internet of Things (IoT)

Maar liefst 46 procent van de bedrijven maakt nu gebruik van het Internet of Things om hun duurzaamheidsdoelen te behalen. Dit percentage zal binnen twee jaar naar 60 procent stijgen. Met het IoT kunnen bedrijven in elke branche bedrijfsmiddelen, mensen en objecten met elkaar verbinden. Dit zorgt voor real-time-besluitvorming en optimalisatie van grondstoffen.

Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence is een andere krachtige technologie die ingezet kan worden voor duurzaamheid. AI wordt nu door 45 procent van de bedrijven gebruikt. Het kan bedrijven helpen gegevens uit talloze bronnen beter te begrijpen en erop te reageren. Ook kan AI zichzelf leren hoe het verbruik van grondstoffen kan worden verbeterd en voorspeld.

Koplopers op het gebied van duurzaamheid maken vaker gebruik van cloud en AI dan anderen. Ze zijn ook early adopters van meer gespecialiseerde technologieën, zoals digital twins. Door real-time, virtuele simulaties van producten, processen of ecosystemen mogelijk te maken, stellen digital twins bedrijven in staat om aannames te testen.

Meer weten over wat 3Bplus voor de duurzaamheidsdoelen van jouw bedrijf kan betekenen? We vertellen je bijvoorbeeld graag over onze IoT-oplossing, waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bron: NTT.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: