Wat zijn smart homes?

Smart homes zijn huizen (ook appartementen en kamers in zorginstellingen) waarin slimme oplossingen geïntegreerd zijn. Met andere woorden: een huis met “intelligente” technologie dat dagelijkse activiteiten vereenvoudigt en automatiseert, zoals het aandoen van lampen, het vergrendelen van de deur, het laten zakken van het zonnescherm en het wijzigen van de thermostaat. In principe kun je elk apparaat dat in staat is om iets autonoom te doen slim noemen. Een slimme thermostaat zet de thermostaat bijvoorbeeld automatisch lager als er geen beweging in huis is. Er wordt in het kader van slimme huizen ook wel eens gesproken over domotica, oftewel het toepassen van elektronica en huisnetwerken, ook wel huisautomatisering.

Door het smart home-concept toe te passen in de gezondheidszorg, kunnen we een slimme woning definiëren als de integratie van technologie met de nodige intelligentie om de gezondheidsstatus te herkennen en de levenskwaliteit van de persoon te verbeteren (efficiënt detecteren en oplossen van situaties die gevaarlijk zijn voor de persoon en/of het leveren van telemedicine-diensten) en daarbij rekening te houden met de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.

Met slimme apparaten in de woning kunnen gebruikers- en omgevingsgegevens worden vastgelegd en geanalyseerd, en kan er worden gereageerd op de situatie. De situatie van de gebruiker thuis kan worden waargenomen door de interactie van de persoon met de apparaten of systemen (zoals het aanzetten van apparatuur), via passieve apparaten in muren of deuren (bijvoorbeeld omgevingssensoren) of door draagbare objecten (zoals wearables). Slimme apparaten kunnen vervolgens ook veranderende situaties detecteren en erop reageren, en toekomstige potentieel gevaarlijke situaties voorspellen.

Generaties slimme toepassingen

De eerste generatie slimme toepassingen in huis was bedoeld om mensen met een beperking te ondersteunen. Voorbeelden zijn trapliften en armbanden met alarmknop. Als we spreken over de tweede generatie, bedoelen we vaak oplossingen die gebruik maken van slimme communicatietechnieken en internet) Voorbeelden zijn bewegingsmelders en valdetectoren. De afgelopen jaren is echt “intelligentie” toegevoegd aan de systemen, namelijk via de keten van Internet of Things, big data en Artificial Intelligence. Deze slimme oplossingen vallen onder de derde generatie smart home-toepassingen.

Vanuit een huidige verbonden thuisomgeving, gaan we geleidelijk op weg naar echte intelligente huizen. Oudere diensten (patiëntbewaking op afstand en noodhulpsystemen), huidige diensten (managen van chronisch ziekten, medicatiebeheer, en activiteitcontrole) en diensten in opkomst (voedingsmonitoring en digitale coaching) kunnen allemaal worden geïmplementeerd in een slimme woning.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

huis woning ouderen smart home slim huisautomatisering domotica ouderen

Smart homes voor de gezondheid

Het smart home-concept staat voor de ontwikkeling van contextbewuste woningen die op elk moment in staat zijn om intelligente beslissingen te nemen en autonoom te reageren, gebaseerd op de situatie. Het kenmerk “slim” stelt dat het huis moet kunnen handelen op de verzamelde gegevens en moet kunnen leren. Een slimme woning is daarmee een woning die slim genoeg is om de bewoners met behulp van technologie te helpen zelfstandig en comfortabel te wonen. Met smart homes kunnen we (langer) thuis blijven wonen, chronische ziekten managen en post-acute zorg aanbieden. Daarnaast kunnen we smart homes inzetten om de algehele gezondheid naar een hoger niveau te tillen, namelijk door zorgverleners in staat stellen om de gezondheid van alle bewoners van het huis te controleren, bijvoorbeeld op voedingspatroon en algeheel welzijn.

Vaak worden slimme oplossingen in de woning geplaatst na ontslag uit het ziekenhuis, bij een (levensbedreigende) chronische ziekte en wanneer medicijnen niet (volgens recept) in worden genomen. Door de omgeving van deze mensen te monitoren en managen, wordt gezorgd dat zij (onafhankelijk) zo veilig mogelijk kunnen leven in hun eigen huis. Smart homes kunnen gevoelens van kwetsbaarheid verminderen, zelfredzaamheid helpen bewaren en de kwaliteit van zorg vergroten. Dit gebeurt onder meer met de inzet van bewegingsdetectoren, valdetectie, zwerfdetectie, automatische verlichting en zorg op afstand. Met slimme oplossingen in de woning en de woonomgeving kunnen we er in veel gevallen voor zorgen dat mensen zich langer thuis kunnen redden en langer onafhankelijk blijven.

Hoewel sommige van deze smart home-toepassingen bestemd zijn voor algemeen gebruik, richten veel van de apparaten zich op ouderen. Deze variëren van sensoren op het fornuis die automatisch detecteren wanneer deze onbeheerd is gelaten tot slimme pillendispensers die zorgverleners laten weten of medicijnen zijn ingenomen. Een andere trend is het gebruik van robots, waarmee spelletjes gespeeld kunnen worden, die geheugentesten kunnen afnemen en kunnen alarmeren wanneer het tijd is om medicijnen in te nemen.

Dit artikel is onderdeel van een serie.

Lees meer:

Waarom smart homes?
Implementatie van smart homes
Smart home-toepassingen
Bronnen – 3Bplus artikelen smart homes

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: