Internet: wat is een draadloze netwerkadapter; welke soorten zijn er?

In dit artikel vertellen we je meer over netwerkadapters, zowel draadloos als bekabeld. Wat doen deze apparaten en wat is het verschil ertussen? Ook gaan we in op de verschillende soorten adapters.

Wat is een netwerkadapter?

Een netwerkadapter (ook wel een netwerkinterfacekaart genoemd) wordt gebruikt om je hardware toch verbinding te laten maken met het internet. Om verbinding te maken met het internet heeft je hardware (pc, laptop) een netwerkkaart nodig om met de router te communiceren. Een netwerkadapter kan zo’n netwerkkaart vervangen als er geen kaart aanwezig is of als de interne kaart bijvoorbeeld kapot is. De verbinding die de netwerkadapter aanlegt, kan zowel draadloos als bekabeld zijn.

De draadloze netwerkadapter

Met een draadloze netwerkadapter (ook wel wifi-adapter genoemd) kun een apparaat dat geen draadloze verbinding ondersteund, toch geschikt te maken voor wifi. Denk bijvoorbeeld aan je pc. Anders gezegd: met een netwerkadapter maak je vrij eenvoudig een draadloos netwerk aan. Een wifi-adapter kan echter ook uitkomst bieden wanneer de ingebouwde netwerkkaart in je laptop kapot is. Of wanneer je laptop een dagje ouder is: een moderne wifi-adapter kan sneller zijn of een beter bereik bieden dan de ingebouwde netwerkkaart in je laptop.

Lees meer: Wat is het verschil tussen een modem en router?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop computer internet wifi vrouw werk

Een netwerkadapter voor bekabeld internet

Er bestaan ook netwerkadapters die je gebruikt om bekabeld netwerk aan te leggen. Deze heb je in verschillende soorten, zoals in de vorm een usb-dongle met een ethernetpoort. Ook zijn er netwerkadapters die je gemakkelijk in een vrije sleuf van je laptop schuift, de zogenoemde PC Cards of ExpressCards. Ook kun je adapters voor bekabeld internet in een vrije PCI-slot op het moederbord van je computer plaatsen. Dit is een voorbeeld van een interne adapter.

Welke soorten adapters bestaan er?

Je kunt netwerkadapters ook onderscheiden in interne en externe adapters. Zoals de naam al doet vermoeden, moet je een interne adapter in je pc of laptop inbouwen. Een externe adapter sluit je aan de buitenkant van je apparaat aan, vaak via een usb-aansluiting. Het apparaatje lijkt vaak zelfs een beetje op een usb-stick. Dit type netwerkadapter wordt vaak bedoeld wanneer mensen over een draadloze netwerkadapter spreken.

Lees meer: Met deze 8 tips zorg je voor sterke wifi thuis

De snelheid van een netwerkadapter

De snelheid die een (draadloze) netwerkadapter kan halen, staat vaak vermeld bij het product. Bijvoorbeeld 300 Mbit. In de praktijk zul je deze snelheid waarschijnlijk niet helemaal halen, zeker wanneer het om een wifi-adapter gaat. Deze draadloze netwerkadapters ondervindt immers ook gewoon hinder van obstakels als dikke muren.

Wil je je wifinetwerk verbeteren of draadloos internet als dienst aanbieden aan je gasten of bezoekers? 3Bplus onderzoekt wat de beste opties zijn voor je organisatie en adviseert je welk wifinetwerk het beste aansluit bij je wensen en eisen. Ons aanbod op het gebied van wifi strekt van onderzoek en advies tot en met implementatie en beheer. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

7 tips om je wifinetwerk te beveiligen
Wat zijn hotspots en wat zijn wifispots?
Het belang van internet bij je thuis
Wat zijn powerline adapters en hoe werken ze?

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: