Wat is WLAN? Een introductie tot draadloze lokale netwerken

En de voordelen van WLAN: draadloze connectiviteit en flexibiliteit

WLAN stelt apparaten in staat om draadloos verbinding te maken met het internet en met elkaar te communiceren, zonder dat er kabels nodig zijn. Lees meer over de werking, voordelen en toepassingen.

Wat betekent WLAN (Wireless Local Area Network) precies?

WLAN staat voor Wireless Local Area Network, wat in het Nederlands zoveel als draadloos lokaal netwerk betekent. Het gaat om een draadloos lokaal netwerk dat apparaten, zoals bijvoorbeeld computers en smartphones, in staat stelt om verbinding te maken met internet of met elkaar te communiceren. En dat dus zonder dat er kabels nodig zijn. Een draadloos lokaal netwerk maakt gebruik van radiogolven om data te verzenden.

De werking van WLAN op een simpele manier uitgelegd

Om een draadloos lokaal netwerk op te zetten, heb je een WAP (Wireless Access Point; draadloos toegangspunt) nodig. Dit toegangspunt fungeert als een centrale hub waarmee apparaten draadloos verbinding kunnen maken en toegang kunnen krijgen tot het netwerk. Hiervoor kunnen verschillende technologieën worden gebruikt. Wifi is de meest gangbare technologie voor lokale draadloze communicatie.

WLAN's maken gebruik van specifieke frequentiebanden om draadloze communicatie mogelijk te maken. De twee meest gebruikte frequentiebanden zijn 2,4 GHz en 5 GHz.

Wat is WLAN en wat zijn de voordelen van WLAN? Een introductie tot draadloze lokale netwerken.

Wat is het verschil tussen WLAN en wifi eigenlijk?

In de praktijk worden de termen WLAN en wifi vaak door elkaar gebruikt, maar er is dus wel degelijk een verschil. WLAN is een bredere term die verwijst naar een draadloos netwerk op lokaal niveau, waarbij apparaten met elkaar kunnen communiceren zonder bekabelde verbindingen. Hiervoor kan verschillende draadloze technologieën gebruikt worden, waaronder wifi. Met andere woorden: wifi is een specifieke draadloze technologie die kan worden gebruikt om een draadloos lokaal netwerk op te zetten.

Wat zijn de voordelen van WLAN ten opzichte van bedraad?

Binnen een draadloos lokaal netwerk kunnen apparaten zonder fysieke bekabeling verbinding maken met het netwerk. Dit biedt flexibiliteit en mobiliteit: apparaten kunnen binnen het bereik van het netwerk vrij bewegen en toch verbonden blijven. Dat is vooral handig voor mobiele werknemers of in omgevingen waar bekabeling onpraktisch is. Daarnaast is het opzetten van een draadloos lokaal netwerk over het algemeen eenvoudiger, sneller en goedkoper dan het leggen van bekabeling. Ook kan een draadloos netwerk gemakkelijk worden uitgebreid of aangepast door het toevoegen van WAP’s.

Draadloze lokale netwerken bieden ondersteuning voor verschillende draadloze apparaten, zoals smartphones, tablets, laptops en Internet of Things-apparaten. Dit maakt het mogelijk om verschillende soorten apparaten met elkaar te verbinden, en gegevensuitwisseling en samenwerking te vergemakkelijken.

WLAN: wat kan 3Bplus allemaal voor jouw bedrijf betekenen?

Bij 3Bplus streven we ernaar om ondernemers optimaal bereikbaar te maken tegen minimale kosten. We begrijpen het belang van de beste internetoplossingen voor jouw bedrijf. Daarom maken we gebruik van standaardoplossingen om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar we bieden ook maatwerk als dat beter aansluit bij jouw behoeften. Ons assortiment omvat ook draadloos internet.

Met de snelle toename van het gebruik van mobiele apparaten is een betrouwbare en stabiele wifi-verbinding essentieel voor veel bedrijven. Bij 3Bplus kunnen we je adviseren, je huidige situatie analyseren en je netwerk configureren, zowel binnen als buiten, om een goede wifi-voorziening te garanderen. Op die manier kunnen jij, je gasten en bezoekers altijd en overal online zijn.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: