Wat zijn wearables: een introductie

Met draagbare technologie, ook wel wearables genoemd, worden (slimme) elektronische apparaten bedoeld, die kunnen worden verwerkt in kleding of op het lichaam gedragen kunnen worden, bijvoorbeeld als implantaat, accessoire of tatoeage. Simpel gezegd, is draagbare technologie een algemene term voor een grote groep apparaten, waaronder fitnesstrackers en smartwatches, die zijn ontworpen om gedragen te worden én waarin elektronica verwerkt is.

Wearables versturen data via het internet

Wearables worden gebruikt om informatie (op real-time basis) bij te houden. De draagbare apparaten kunnen bijvoorbeeld uitgerust worden met bewegingssensoren, die bijhouden hoeveel je dagelijks beweegt. Je wearable kan zich vervolgens synchroniseren met (een app op) je mobiele apparaten of computers. Wearables kunnen de verzamelde data namelijk verzenden via het internet. Zodoende kunnen de apparaten dus verbinding maken met je bestaande apparaten, zoals computers en smartphones.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

smartwatch sportswatch wearable

Wearables als onderdeel van het Internet of Things

Wearables als activity trackers zijn onderdeel van het Internet of Things (IoT), omdat deze apparaten (via sensoren en draadloze connectiviteit) in staat stellen zijn om gegevens te verzamelen en uit te wisselen. Dat gebeurt via draadloeze netwerken. De gegevens worden (zonder menselijke tussenkomst) verzonden, bijvoorbeeld naar de fabrikant of naar andere verbonden apparaten.

Wearables vormen een belangrijke categorie binnen het IoT. De groei in het gebruik van draagbare technologie werd mogelijk gemaakt door verbeteringen in mobiele netwerken. Denk daarbij niet alleen aan draadloze netwerken voor korte afstand (zoals Bluetooth), maar ook aan ontwikkelingen op het gebied van 4G en wifi. Ook het feit dat processoren en sensoren steeds kleiner (maar toch krachtiger) zijn geworden, speelt natuurlijk een grote rol.

De vele toepassingen van wearables

De term ‘wearable’ wordt gebruikt voor een groot aantal producten. Met andere woorden: draagbare technologie wordt op verschillende manieren toegepast. Wearables worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het bijhouden van de vitale functies, of andere informatie met betrekking tot gezondheid en fitness. Denk bijvoorbeeld aan smartwatches en activiteitstracker.

Je ziet wearables echter in allerlei sectoren terug, waaronder bijvoorbeeld ook navigatie, veiligheid en entertainment. VR-brillen zijn bijvoorbeeld ook een vorm van wearable tech.

Is je smartphone een wearable?

Je smartphone kan verbinding maken met het internet. Ook kun je hem (bijvoorbeeld via een polsband) om je lijf dragen. Is je smartphone een wearable?

Het onderscheid tussen wearables en andere slimme apparaten is soms wat onduidelijk. Als vuistregel wordt echter vaak aangehouden dat een wearable een apparaat is: 1) dat fysiek aan je verbonden is, en 2) waarvan de bijbehorende technologie constant beschikbaar is. Dat betekent dus dat een wearable constant data ontvangt en verstuurt, zonder dat je ‘m aan hoeft te zetten.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hoe werken wearables – draagbare IoT-technologie uitgelegd
Van smartwatches tot VR-brillen; welke soorten wearables zijn er?
De voordelen van wearables
De nadelen van wearables

Voorbeelden van wearables in de gezondheidszorg
Voordelen van wearables in de gezondheidszorg
Zo veranderen wearables de gezondheidszorg

Bronnen
Business Insider

GCFGlobal
How Stuff Works
Internet of Things Nederland
Techopedia
Wareable
WearablesMagazine

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: