In dit artikel kijken we naar de verschillende soorten wearables. In welke vormen vind je draagbare technologie op de markt? En wat kun je precies met deze devices? We zetten verschillende categorieën op een rijtje.
De bekendste categorie wearables zijn waarschijnlijk de fitness trackers. Deze draagbare apparaten helpen bij het bijhouden van het aantal stappen dat de gebruiker op een dag zet. Op die manier krijgt hij meer inzicht in zijn dagelijkse hoeveelheid activiteit. Ook kunnen fitness trackers vaak continu de hartslag monitoren. Met behulp van deze informatie kunnen de wearables bijvoorbeeld berekenen hoeveel calorieën er verbrand zijn. Deze gegevens kunnen vervolgens som ook worden gesynchroniseerd met een ander apparaat, zoals je smartphone. Aldaar kun je trends en patronen in je activiteit zien.
Sports watches kunnen vaak net even iets meer dan fitness trackers. Ze worden zodoende vaak gebruikt door mensen die echt serieus met sport bezig zijn. Deze wearables zijn bijvoorbeeld vrijwel altijd uitgerust met GPS. Ook kun je met een sports watch (verschillende) vitale functies monitoren, zoals je hartslag. Net als bij een fitness tracker wordt die data vervolgens gebruikt om trends en patronen te onderscheiden. In de basis lijken fitness trackers en sport watches vaak nogal op elkaar. De laatste is echter meestal iets geavanceerder.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Via een smartwatch word je op de hoogte gehouden van alle meldingen van je smartphone, zoals e-mails, sms-berichten en telefoongesprekken. Deze wearables worden gesynchroniseerd met je smartphone, zodat je al die meldingen op je slimme horloge te zien krijgt. De meeste smartwatches kunnen ook worden gebruikt als eenvoudige fitness trackers.
Een snel opkomend segment in de markt is hearables, oftewel wearables die in het oor worden gedragen. Het meest populaire voorbeeld zijn Apple’s AirPods, de draadloze oortjes die snelle toegang bieden tot de Siri-spraakassistent. Het gaat bij dit type hearables dus om een koptelefoon die samenwerkt met een spraakassistent. Onder hearables scharen we echter bijvoorbeeld ook live vertaaltools en slimme hoortoestellen.
Veiligheidswearables zijn draagbare apparaten die zijn ontworpen om je te helpen in situaties waarin je je bedreigd voelt of in gevaar bent. De meeste apparaten worden bediend door een knop, die een waarschuwing verstuurt (bijvoorbeeld naar vrienden of hulpdiensten) en/of een luid alarm afgeeft. Veel safety wearbles hebben ook ingebouwde GPS, zodat je locatie onmiddellijk gedeeld kan worden.
Head-mounted displays worden over het algemeen ingedeeld in de categorieën Virtual Reality en Augmented Reality. VR-headsets blokkeren de rest van de wereld. Ze zijn aangesloten op een PC of gameconsole en presenteren een computer-gegenereerde virtuele omgevingen, zodat het lijkt alsof je je ergens anders bevindt. AR-headsets en slimme brillen daarentegen verrijken de echte wereld door er virtuele elementen overheen te leggen.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Wat zijn wearables: een introductie
Hoe werken wearables – draagbare IoT-technologie uitgelegd
De voordelen van wearables
De nadelen van wearables
Voorbeelden van wearables in de gezondheidszorg
Voordelen van wearables in de gezondheidszorg
Zo veranderen wearables de gezondheidszorg
Bronnen
Business Insider
GCFGlobal
How Stuff Works
Internet of Things Nederland
Techopedia
Wareable
WearablesMagazine