Sensoren en AI in gebouwbeheer – slimme gebouwen

We bespreken in deze serie verschillende gebieden waarin Artificial Intelligence (AI) en sensoren gecombineerd toegepast kunnen worden. In eerdere artikelen behandelen we in dit kader onder meer robotica en IoT. Het huidige artikel laat zien hoe AI en sensoren toegepast kunnen worden in gebouwbeheer. Sensoren en AI in gebouwbeheer zorgen voor slimme gebouwen, waarbij onder meer ruimte- en energiegebruik gemonitord kunnen worden. Ook het Internet of Things (IoT) speelt hierbij een grote rol. In de laatste twee artikelen binnen deze serie bekijken we ten slotte nog transport, en informatie en entertainment. Ook in deze sectoren kunnen AI en sensoren uitstekend toegepast worden.

Sensoren en AI in gebouwbeheer – slimme gebouwen

Commerciële gebouwen en residentiële woningen worden slimmer dan ooit tevoren. Slim verwijst naar geautomatiseerde processen die operationele kosten verlagen, energie besparen, ruimte-indeling optimaliseren, veiligheid verhogen, comfort verbeteren, en in sommige gevallen business intelligence genereren. Om deze voordelen te bereiken, moet de nodige informatie verzameld worden. Fysische gegevens worden door eenvoudige sensoren die analoge metingen omzetten in digitale waarden verstuurd naar de besturingseenheid. Het is echter veel moeilijker om bruikbare informatie over de bewoners in het gebouw te verzamelen. Gegevens over de bewoners hun aanwezigheid, locatie, aantal en bewegingen is essentieel voor het optimaliseren van de prestaties van gebouwsubsystemen en -processen.

Sensoren en AI in gebouwbeheer – de inzet van IoT

Een nieuwe benadering van computervisie maakt het mogelijk om de uitdagingen van het verstrekken van bewonersinformatie nauwkeurig, betrouwbaar, betaalbaar en zonder schending van privacy te overwinnen. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van IoT image-gebaseerde smart sensors. Deze kunnen alle analyses zelf intern uitvoeren en alleen de verwerkte gegevens als output geven. Gebaseerd op computervisiedeskundigheid maakt de sensor gebruik van diep leren en objecttrackingalgoritmen die worden gestroomlijnd om effectief te kunnen draaien op low power processors. Gemonteerd op het plafond of bijvoorbeeld ingebouwd in verlichtingsarmaturen, kan een intelligente sensor een breed scala van toepassingen en use cases ondersteunen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

gebouw stad city

Sensoren en AI in gebouwbeheer – ruimtegebruik

Gegevens over ruimtegebruik zijn een waardevol onderdeel van IoT in commerciële gebouwen, omdat het faciliteitmanagers kan helpen om de lay-out van de faciliteit beter te optimaliseren op basis van de huidige en toekomstige behoeften. De slimme sensoren volgen locaties en bewegingen van bewoners. Vervolgens verstrekken ze waardevolle inzichten over de manier waarop en de mate waarin ruimten worden gebruikt. Door het tellen van het aantal personen in een bepaalde ruimte kan vraag gestuurde ventilatie geoptimaliseerd worden om energie te besparen en te voldoen aan industrienormen en regelgeving.

Sensoren en AI in gebouwbeheer – energiebeheer

Integratie van sensoren in verlichtingsarmaturen levert een verscheidenheid aan unieke inzichten op over energiebeheer en verlichtingsgebruik in een ruimte. Door het analyseren van de continue stroom van energie-informatie, belooft het slimmere en snellere gebouwoperatie. Het voorspellen van de meest nauwkeurige nutsprognoses, het weer en energie-informatie, en het automatiseren van vermindering van hun meest inefficiënte energieactiviteiten; elke sensor streamt draadloos miljoenen samples per seconde naar de cloud. Vervolgens analyseert AI deze elektrische ‘vingerafdrukken’ om automatisch gebouwcontroles te optimaliseren, storingen te voorspellen en gebruikers kritische meldingen over het energieverbruik te sturen.

Sensoren en AI in gebouwbeheer – veiligheid

De mogelijkheid om een val te detecteren en te helpen bij spoed evacuaties zijn voorbeelden van de veiligheidscapaciteiten die mogelijk gemaakt worden door smart sensoren. Toegangscontrole kan worden verbeterd door het detecteren van gebeurtenissen zoals bumperkleven en veiligheid kan worden verbeterd door het detecteren van rondhangen in vooraf bepaalde zones. Wanneer ingezet in retail-omgevingen kunnen slimme sensoren een nauwkeurig inzicht geven in de activiteit van shoppers in de winkel. Hiermee kan retail-optimalisatie verbeterd worden. Deze mogelijkheid kan zich ook uitstrekken tot de winkelwerknemers. Bijvoorbeeld door automatisch te vragen om een extra kassier om te ondersteunen bij het langer worden van wachtrijen.

Dit artikel is onderdeel van een serie.

Lees meer:

Deel 1 – AI en sensoren: een introductie
Deel 2 – Robotica – de combinatie van AI en sensoren
Deel 3 – IoT en AI: het Internet of Things verrijkt met Artificial Intelligence
Deel 4 – AI en zorg – datamanagement, behandelplannen en meer
Deel 5 – Landbouw en veeteelt – AI in de agrarische sector
Deel 7 – AI in de transportsector – zelfrijdende auto’s en meer
Deel 8 – Populaire toepassingen van AI – entertainment en informatie
Infographic – De kracht van AI met sensoren
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen AI

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: