Het belang van internet voor de zorg

In deze serie artikelen kijken we naar het belang van internet. Internet is bijzonder belangrijk voor de mens. Zoals in het vorige artikel besproken, is het zelfs op vakantie onmisbaar voor de mens. Bedrijven in de recreatiesector hebben daarom belang bij een internetverbinding voor hun gasten. Ook in de zorgsector speelt internet een steeds grotere rol. Internet heeft de potentie de zorg te verbeteren, zowel kwalitatief gezien als op het gebied van beschikbaarheid. In dit artikel kijken we naar het belang van internet voor de zorg.

Internet voor de zorg – beschikbaarheid

Met behulp van internet kunnen de toegang tot en de kwaliteit van de zorg ontzettend toenemen. Het gebruik van internet om medische data en imaging in real-time te kunnen versturen, terwijl mensen directe consultatie kunnen ontvangen, verwijdert geografische barrières en zorgt ervoor dat mensen medische zorg wanneer en waar dit nodig is, kunnen ontvangen. Zorg op afstand wordt nagestreefd als manier om de ongelijke distributie van zorg te bestrijden. Het biedt een manier om mensen in afgelegen gebieden alsnog van zorg te voorzien. Ook wanneer zorg wel voor handen is, zijn er nog situaties denkbaar waarin een fysiek bezoek niet handig is voor patiënt en/of zorgverlener. Hierdoor hoeven ook geen belastende transfers van patiënten meer plaats te vinden. Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop dokter e-health zorg gezondheid gezondheidszorg wifi internet computer

Internet voor de zorg – kostenbesparing

Het gebruik van internet in de zorg kan bijdragen aan kostenbesparing. Zo kan men in de thuiszorg besparen op reistijd van medewerkers doordat zij via beeldzorg contact hebben met cliënten. Daarnaast wordt sowieso door het voorkomen van zorggebruik een besparing gerealiseerd. Een patiënt thuis kan met behulp van technologie gemonitord worden, waardoor problemen eerder gesignaleerd worden en er eerder ingegrepen kan worden. Dit kan leiden tot het voorkomen van een ziekenhuisopname en tot een afname van de vraag naar professionele zorg. Alleen al het niet meer hoeven te transporteren van patiënten zou ik Amerika zo’n $4,5 miljard paar jaar schelen. Daarnaast kan internet bijvoorbeeld ook administratieve overhead stroomlijnen.

Internet voor de zorg – kwaliteit

Internet belooft de kwaliteit van zorg te verbeteren. Het internet zorgt ervoor dat zorgverleners snel toegang tot informatie in naslagwerken en databanken kunnen krijgen die bijdragen aan het stellen diagnoses en het opstellen van behandelplannen. Symptomen kunnen ingevoerd worden, waarna een diagnose verschijnt. Ook kunnen combinaties van medicijnen ingevoerd worden om bijwerkingen na te gaan. Internet is het ideale medium om medische kennis te delen. Het zorgt er daarom voor dat zorgverleners op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en ontdekkingen. Daarnaast laat het zorgverleners raad bij elkaar inwinnen en met elkaar overleggen wat betreft behandelingen en operaties. Dat is vooral in situaties waarin tijd cruciaal is van groot belang.

Internet voor de zorg – controle en gemak

Internet maakt patiëntendossiers, testresultaten en richtlijnen toegankelijk vanaf welke locatie dan ook, waardoor zorg veiliger en betrouwbaarder wordt. Verder kan via het internet de controle van medische hulpmiddelen (zoals pacemakers en sensoren) verbeterd worden, waardoor potentiële gezondheidsproblemen eerder gedetecteerd worden, en biedt virtual reality bijvoorbeeld specialisten de mogelijkheid doctoren op afstand te begeleiden bij operaties. Ook kunnen zorgverleners dankzij het internet hun patiënten (via e-mail of een andere communicatievorm) gemakkelijk vragen om meer informatie of om een bepaalde actie uit te voeren, en wordt het delen van kennis via social media, vragenuurtjes, en campagnes ook mogelijk. 

Dit artikel is onderdeel van een serie.
Lees meer:
Deel 1 – Het belang van internet: communicatie, informatie en meer 
Deel 2 – Het belang van internet voor recreatie en hospitality 
Deel 4 – Het belang van internet voor studentenhuisvesters 
Infographic – Het belang van internet voor vier sectoren 
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen internet

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: