Hoe veilig is het om je data op te slaan in de cloud?

In ons artikel over de nadelen van de cloud gingen we ook al kort in op de beveiliging. De grootste zorgen over cloud computing hebben namelijk te maken met veiligheid en privacy. Het idee om belangrijke gegevens over te dragen aan een ander bedrijf is natuurlijk ook best eng… Hoe terecht die angst is, bekijken we in dit artikel over de veiligheid van cloud-oplossingen.

Is cloud computing veilig?

De cloud maakt het ons gemakkelijk door onze gegevens ergens anders op te slaan. Dat betekent dat je zelf geen dure pc met veel geheugen hoeft te kopen. Dat gemak kent echter ook een keerzijde… Want hoe weet je dat je gegevens nadat je ze hebt toevertrouwd aan een cloud-provider echt veilig? Je weet immers helemaal niet (zeker) welke maatregelen zij nemen om de veiligheid van je data en je privacy te garanderen.

Is de cloud beschermd tegen hackers?

Laten we wel wezen: dankzij het online component van de cloud loopt je altijd het risico dat je data in verkeerde handen belandt. Natuurlijk nemen cloud-bedrijven echter wel allerlei beveiligingsmaatregelen om je gegevens zo goed mogelijk te beschermen tegen hackers. Denk hierbij aan authenticatieprocessen en gegevensversleuteling.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop computer internet hacker cybersecurity veiligheid beveiliging privacy wifi

Zijn datacenters wel goed beveiligd?

Fysieke beveiliging is trouwens net zo belangrijk! Servers kunnen worden gestolen of beschadigd raken, bijvoorbeeld bij een storing of brand. Gelukkig kunnen cloud-aanbieders ook hier maatregelen kunnen nemen. Er kunnen bijvoorbeeld back-ups van de data opgeslagen worden op meerdere locaties, ook wel redundantie genoemd. Daarnaast kun je natuurlijk denken aan oplossingen als rookmelders en noodstroom. Ook bevinden datacenters zich vaak op geheime locaties, die zwaar zijn versterkt en bewaakt worden. Hiermee kan voorkomen worden dat indringers (of ontevreden werknemers) de hardware stelen of beschadigen.

Reputatie is alles voor cloud-aanbieders

Dus, kun je cloud-oplossingen vertrouwen of niet? Het is goed om te onthouden dat reputatie het allerbelangrijkste is voor cloud-providers! Als blijkt dat data niet veilig is, kan een bedrijf zijn deuren in principe wel sluiten… Zodoende zullen ze veel moeite doen om de meest geavanceerde beveiligingstechnieken te gebruiken en de meest betrouwbare service mogelijk te bieden. Zoals gezegd, is niets echter waterdicht.

Gevoelige informatie houd je buiten de cloud

Of je wel of niet gebruik moet maken van de cloud is geheel afhankelijk van de data die je wilt opslaan. Mocht je echt gevoelige informatie hebben, dan doe je er misschien toch goed aan het van de publieke cloud af te houden… Het is namelijk ook niet altijd helemaal duidelijk van wie de opgeslagen data niet precies is.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is de cloud: een introductie
Hoe werkt de cloud – de cloud uitgelegd
Voorbeelden van cloud-toepassingen
Wat zijn de verschillende cloud-services?

Wat zijn de voordelen van de cloud?
Wat zijn de nadelen van de cloud?

Bronnen
CloudAcademy
CloudFlare
HowStuffWorks
PCMag
Vox

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: