Big data voordelen: drie concrete voordelen

Big data voordelen: wat zijn de voordelen van de inzet van big data?

In dit artikel bespreken we een aantal big data voordelen. Waarom zou je big data inzetten? Welke voordelen kent dat voor bedrijven? We zetten een aantal voordelen op een rijtje.

Big data voordelen: de toegevoegde waarde van analyse

We drukken met de term big data de omvang van dataverzamelingen uit. We noemen datasets, die te groot zijn om met reguliere managementsystemen onderhouden te worden, ook wel big data. Data enkel verzamelen is natuurlijk niet zo nuttig. Het gaat bij big data om het realiseren van toegevoegde waarde, gecreëerd door de bewerking en analyse van data. We geven je in dit artikel een aantal voorbeelden van de toegevoegde waarde van deze analyses.

Big data voordelen: van periodiek naar voorspellend onderhoud

Een van de vele big data voordelen is voorspellend onderhoud, ook wel predictive maintenance genoemd. Doordat we via big data-analyse voorspellingen kunnen doen, kunnen we van periodiek onderhoud afstappen. Wanneer we problemen kunnen voorspellen, dan kunnen we onderhoud namelijk plegen op exact het juiste moment. Door de verzamelde data te analyseren, kunnen we trends in de data herkennen, zoals een oplopende temperatuur. Deze trends kunnen we omzetten naar voorspellend onderhoud.

Denk maar aan een spoorwegbedrijf dat storingen en vertragingen zoveel mogelijk wil voorkomen. Op basis van historische data en actuele gegevens uit sensoren kan het bedrijf via data-analyse voorspellen waar storingen en slijtage op zullen treden. Daardoor wordt onderhoud preventief in plaats van reactief.

Big data voordelen: slimmer inzetten van bedrijfsdata

Big data-analyses zijn natuurlijk niet alleen uitstekend te gebruiken in de industrie, maar ook in het bedrijfsleven. Door data te analyseren krijgen we inzicht in het verleden en kunnen we voorspellingen doen over de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer bedrijven beslissingen nemen op basis van gegevens, of in ieder geval deze gegevens vertalen naar bruikbare zakelijke inzichten.

Neem een streamingdienst, die gegevens over kijkgedrag slim inzet om klanten te behouden. De big data wordt door de klanten gegenereerd, de streamingdienst hoeft de gegevens enkel te verzamelen en analyseren.

Big data voordelen: het trainen van Artificial Intelligence-algoritmes

En dan de laatste van onze big data voordelen. Om van toegevoegde waarde te zijn, kan data dus niet zonder analyse. Het omgekeerde is echter ook waar: big data is onmisbaar bij het trainen van een belangrijke analysetool, namelijk machine learning.

Artificial Intelligence (AI) omvat een breed scala technologieën waarmee systemen problemen kunnen oplossen. Maar waar komt deze intelligentie vandaan? Machine learning is zo’n technologie. Met machine learning kunnen computers zichzelf door te trainen verbeteren bij het uitvoeren van taken. Om machine learning-systemen te trainen, is er data nodig. Heel veel data. Hoe meer je het algoritme laat trainen, hoe beter de voorspellingen zullen zijn.

Je hebt inmiddels vast wel eens over machine learning gehoord. Gezien de aandacht zou je bijna denken dat het iets nieuws is. De eerste algoritmes werden echter al 50 jaar geleden ingezet. Wat machine learning echter juist nu zo interessant maakt, is de explosie van big data!

Big data voordelen: wat kan 3Bplus voor jouw bedrijf betekenen?

We legden je in dit artikel drie big data voordelen voor. Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van big data en machine learning? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: