Sensoren: brandweer test slimme drones

De brandweer Zuidoost-Barbant heeft gisteren een slimme drone getest. De drone kan de brandweer helpen door op moeilijk bereikbare de situatie in kaart te brengen. De drone in kwestie is gemaakt door Blue Jay, een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van drones.

Wat kan de slimme drone?

Blue Jay ontwikkelt de slimme drone-assistent specifiek voor de brandweer. De drone is dankzij zijn warmtesensor in staat om branden in een vroeg stadium te detecteren en de omgeving te inspecteren nog voordat de brandweer arriveert. Met deze kennis kan de drone een veilige route voor evacuatie bepalen, zodat er mogelijk levens gered kunnen worden.

Hoe werkt de slimme drone?

De drone werkt met Artificial Intelligence (AI), waardoor het apparaat mensen kan herkennen en zelfstandig kan opereren. Dat herkennen van mensen (en objecten, gevaren, etc.) werkt middels Computer Vision. Omdat de drone zelfstandig opereert, hoeven de te evacueren mensen enkel de drone te volgen, zodat deze hen veilig naar buiten kan brengen. De door de slimme drone verzamelde informatie wordt daarnaast ook via een app naar de brandweer gestuurd.

Tekst gaat verder onder de video.

Hoe werd de drone getest?

De drone werd gisterochtend getest door Blue Jay, in samenwerking met de brandweer. Voor de oefening werd het scenario van een brand in een verzorgingstehuis geschetst. Het doel was om de aanwezige mensen zo snel mogelijk te evacueren. Daarbij werd het personeel bijgestaan door de drone.

Bij een evacuatie is natuurlijk snelheid cruciaal. Zodoende is het ideaal dat de drone sneller ter plaatse kan zijn dan de brandweer. Op die manier gaat het nog slechts om een beginnende brand.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Slimme verkoopstalletjes met sensoren om diefstal tegen te gaan
Facebook gebruikt Artificial Intelligence tegen haatdragende content
Home automation: het Internet of Things bij je thuis

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: