Big Data verwerken middels Cloud computing

De hoeveelheid verzamelde data groeit exponentieel, mede dankzij de opkomst van het Internet of Things (IoT). We noemen deze datasets, die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen onderhouden te worden, ook wel Big Data. Om de data te ontsluiten, verwerken en analyseren kunnen we gebruik maken van Cloud computing.

Ongekende hoeveelheid Big Data

Het IoT genereert een ongekende hoeveelheid Big Data, hetgeen de internetinfrastructuur enorm belast. Volgens een schatting zullen er tegen 2020 5.200 gigabytes aan gegevens zijn voor alle mensen op aarde. Om de miljarden gekoppelde apparaten die tegen die tijd worden verwacht te ondersteunen, zouden we ongeveer 340 applicatieservers per dag (of 120.000 servers per jaar) moeten inzetten. We zien een explosieve groei in het volume, de snelheid en de verscheidenheid van door het IoT verzamelde Big Data. Maar hoe kom je tot manieren om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en daarmee informatie te ontsluiten? Dit probleem wordt ook wel het ‘Big Data-probleem’ genoemd: het verzamelen van complexe datasets die zo groot zijn dat het moeilijk wordt om deze handmatig of met behulp van de huidige toepassingen te analyseren en te interpreteren. Big Data-analyses vereisen nieuwe verwerkingsvormen voor grote gegevenssets. Cloud computing biedt een manier om aan deze duizelingwekkende eisen tegemoet te komen.

Wat is Cloud computing?

Cloud computing is het via een netwerk op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens. Het werken in de Cloud is het opslaan en opvragen van deze hardware, software en gegevens, op een andere plek dan je eigen locatie. De Cloud staat daarbij voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort wolk vormt, waarbij de eindgebruiker niet weet op hoeveel en op welke computer de software draait, of waar die computers precies staan. De gebruiker beschikt over een eigen in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur. Zonder de mogelijkheid tot schalen heeft een aangeboden online dienst geen betrekking op Cloud computing.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

cloud laptop computer internet wifi

Verwerking in de Cloud

IoT-apparaten lopen soms via hun eigen embedded software of firmware, maar ze kunnen voor de verwerking van gegevens ook gebruik maken van de Cloud. De gegevens die worden verzonden, worden opgeslagen en verwerkt binnen de Cloudserver, dat wil dus zeggen in een datacenter. Zodra de gegevens de Cloud bereiken, voert de software een verwerking uit. Dit kan heel eenvoudig zijn, zoals controleren of de temperatuurwaarde binnen een acceptabel bereik ligt. Of complex, zoals het gebruik van computervisie op video om objecten te identificeren, bijvoorbeeld indringers in je huis.
Dit artikel is onderdeel van een serie.
Lees meer:
Deel 1 – Big Data: door het IoT verzamelde gegevens
Deel 3 – Big Data-analyse met Artificial Intelligence (AI)
Bronnen – Big Data

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: