Wat 5G voor Internet of Things-oplossingen betekent

5G staat voor de vijfde generatie telecomnetwerken. In principe bouwt 5G voort op 4G-technologie. In beide gevallen gaat het om het draadloos verzenden en ontvangen van data. In Nederland is 5G dankzij Vodafone sinds eind april dit jaar in beperkte mate beschikbaar. Het is slechts wachten op landelijke dekking en de komst van andere providers. En op dat moment zullen we ook zien dat bedrijven 5G gaan gebruiken voor hun Internet of Things (IoT)-toepassingen.

Het IoT als toepassing van 5G

Het IoT is één van de belangrijkste technologische toepassingen van 5G. We zien namelijk steeds meer toepassingen, die om real-time verwerking van grote hoeveelheden data vragen.

Met 5G kunnen we meer data versturen met een kleinere vertraging, hetgeen vrijwel real-time verwerking van gegevens mogelijk maakt. En dat betekent dat 5G niet enkel bestaande diensten sneller maakt, maar dat er ook geheel nieuwe diensten mogelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan het Internet of Things (IoT). Real-time verwerking is onmisbaar voor allerlei IoT-toepassingen, waaronder zelfrijdende auto’s, smart industrie en operaties op afstand. Het 4G-netwerk is voor dat soort toepassingen nu nog te traag.

Daarnaast houdt de 5G-standaard rekening met een veel hogere verbindingsdichtheid. Die netwerkcapaciteit is honderd keer groter dan nu. Dat betekent dat als het immense aantal apparaten voor IoT-toepassingen wordt geïmplementeerd, de netwerken deze ook daadwerkelijk kunnen verwerken.

5G is veel efficiënter wat betreft energieverbruik dan 4G. Het 5G-netwerk kan het huidige energieverbruik zelfs met wel 20 procent verlagen. Dat betekent bijvoorbeeld dat batterijen in Internet of Things-apparaten lang zo vaak niet vervangen hoeven te worden.

Business Insider heeft middels onderstaande infographic in kaart gebracht wat 5G voor IoT-oplossingen kan betekenen. We lichten wat feitjes uit:

  • 5G kan snelheden bereiken, die 10 keer sneller zijn dan voorganger 4G
  • 5G kent een latency van slechts 1 milliseconde. Bij 4G is dat nog 50 milliseconde
  • 5G ondersteunt 10 keer zoveel verbonden apparaten binnen een netwerk
  • Het aantal IoT-connecties stijgt tussen 2018 en 2025 van 9 naar 25 miljard

Toepassingsgebieden van het IoT

De meeste huidige Internet of Things-toepassingen, zoals asset-tracking en monitoring op afstand, hebben geen snelle downloadsnelheden en extreem lage latency-niveaus nodig. We zien echter een verschuiving naar toepassingen die wél om real-time verwerking van grote hoeveelheden data vragen. Het gaat dan om grote en complexe IoT-oplossingen zoals slimme fabrieken en zelfrijdende auto’s.

In het tweede gedeelte van de infographic worden verschillende toepassingsgebieden van het IoT besproken. Daarbij heeft Business Insider Intelligence aandacht voor de smart industry en de smart city. Ten slotte wordt nog gekeken naar consumenten-IoT.

Tekst gaat verder onder de infographic.

infographic 5g iot internet of things

Deze IoT-oplossingen profiteren van 5G

We zetten eerder zelf ook al eens een aantal IoT-toepassingen die baat hebben bij 5G op een rijtje. We benoemden bijvoorbeeld het beheer van het slimme elektriciteitsnet en wearables waarmee patiënten op afstand bewaakt kunnen worden. 5G wordt gezien als dé netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?
Sneller internet en andere beloftes van 5G en wifi 6
Wat 5G en AI samen kunnen bereiken in de gezondheidszorg
De privacygevaren van het Internet of Things (IoT)

nl_NLNederlands