078-2034021 algemeen@3bplus.nl

5G staat voor de vijfde generatie telecomnetwerken. In principe bouwt 5G voort op 4G-technologie. In beide gevallen gaat het om het draadloos verzenden en ontvangen van data. In Nederland is 5G dankzij Vodafone sinds eind april dit jaar in beperkte mate beschikbaar. Het is slechts wachten op landelijke dekking en de komst van andere providers. En op dat moment zullen we ook zien dat bedrijven 5G gaan gebruiken voor hun Internet of Things (IoT)-toepassingen.

Het IoT als toepassing van 5G

Het IoT is één van de belangrijkste technologische toepassingen van 5G. We zien namelijk steeds meer toepassingen, die om real-time verwerking van grote hoeveelheden data vragen. Daarnaast houdt de 5G-standaard rekening met een veel hogere verbindingsdichtheid. Dat betekent dat als het immense aantal apparaten voor IoT-toepassingen wordt geïmplementeerd, de netwerken deze ook daadwerkelijk kunnen verwerken.

Business Insider heeft middels onderstaande infographic in kaart gebracht wat 5G voor IoT-oplossingen kan betekenen. We lichten wat feitjes uit:

  • 5G kan snelheden bereiken, die 10 keer sneller zijn dan voorganger 4G
  • 5G kent een latency van slechts 1 milliseconde. Bij 4G is dat nog 50 milliseconde
  • 5G ondersteunt 10 keer zoveel verbonden apparaten binnen een netwerk
  • Het aantal IoT-connecties stijgt tussen 2018 en 2025 van 9 naar 25 miljard

Toepassingsgebieden van het IoT

In het tweede gedeelte van de infographic worden verschillende toepassingsgebieden van het IoT besproken. Daarbij heeft Business Insider Intelligence aandacht voor de smart industry en de smart city. Ten slotte wordt nog gekeken naar consumenten-IoT.

Tekst gaat verder onder de infographic.

infographic 5g iot internet of things

Deze IoT-oplossingen profiteren van 5G

We zetten eerder zelf ook al eens een aantal IoT-toepassingen die baat hebben bij 5G op een rijtje. We benoemden bijvoorbeeld het beheer van het slimme elektriciteitsnet en wearables waarmee patiënten op afstand bewaakt kunnen worden. 5G wordt gezien als dé netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?
Sneller internet en andere beloftes van 5G en wifi 6
Wat 5G en AI samen kunnen bereiken in de gezondheidszorg
De privacygevaren van het Internet of Things (IoT)

Share This